Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

vuk 352 ye göre kesilen 1.derece usulsuzluk kanuna uygundur. Vuk 352/1?de ?Vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması;? denmektedir.

vuk 355?e göre kesilen ceza mükerrer 257/4?e dayanmakta, mükerrer 257 yetki maddesi olup orada bir düzenleme yapılmamış, sadece maliye bakanlığına yetki verilmiştir. maliye bakanlığı da bu yetkisini sirküler ve tebliğler ile kullanmıştır. örneğin vuk 346, vuk 351 nolu tebliğler. vuk 351 nolu tebliğ aşağıdaki gibidir;
?...
Buna göre, beyannamelerini elektronik ortamda verme zorunluluğu getirilen mükelleflerin, elektronik ortamda vermek zorunda oldukları beyannamelerini kanunî süresi içerisinde vermeyip kanunî süresinin sonundan başlayarak birinci 15 günlük süre içerisinde ve elektronik ortamda vermeleri halinde Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin 1, 2 ve 3 numaralı bentlerinde belirtilen ve mükelleflerin durumuna uyan özel usulsüzlük cezası miktarları 1/4 oranında; bunu takîp eden ikinci 15 günlük süre içerisinde vermeleri halinde ise bu ceza miktarları 1/2 oranında uygulanacaktır.

Beyannamelerini elektronik ortamda verme zorunluluğu getirilen mükelleflerin, elektronik ortamda vermek zorunda oldukları beyannamelerini kanunî süresi içerisinde vermemekle beraber kanunî süresinin sonundan başlayarak birinci ve ikinci 15 günlük sürelerin her ikisinde ve elektronik ortamda vermemeleri veya birinci ve ikinci 15 günlük sürelerin dolmasından sonra elektronik ortamda göndermeleri durumunda ise Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin 1, 2 ve 3 numaralı bentlerinde yazılı olan ve mükelleflerin durumuna uyan özel usulsüzlük cezası uygulanmak suretiyle işlem yapılacaktır. ?

yani vuk 352?ye göre beyannameleri süresi içerisinde vermemekten, vuk 257?ye göre internet üzerinden süresi içerisinde vermemekten ceza kesilmektedir.

bir fiile iki farklı ceza kesilmesi de doğru değildir. fiil aynıdır. beyannamenin süresi içerisinde verilmemesidir. çünki beyannamenin internet üzerinden verilmemesi artık söz konusu değildir. çünki süresinden sonra da olsa beyanname internetten gönderilmiştir.

türk ceza kanununun 2.maddesi;

?madde 2 - Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.
idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz.
kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.?

şeklindedir. vuk 355?e göre tanımlanmış bir suç yoktur. suçun tanımı vuk 352?de ?vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması;? şeklinde yapılmıştır ve bunun cezası da 1.derece usulsuzluktür. vuk 257?ye göre maliye bakanlığına verilen yetki ve bu yetkinin kullanımı beyannamelerin internet yolu ile gönderilmesidir. vuk 351 nolu tebliğ ile 15 günlük süre içinde gibi suç tanımı yaparak hukuka aykırı bir düzenleme yapmıştır.

ayrıca vuk 170.maddesinde ?yazılı bildirmelerin posta ile taahhütlü olarak gönderilmesi caizdir. bu takdirde bildirmenin postaya verildiği tarih vergi dairesine verilme tarihi yerine geçer.

bu maddenin hükümleri vergi beyannameleri hakkında da cari olur.? denmektedir ki tebliğ ile beyannamelerin internet yolu ile gönderileceğine ilişkin zorunluluk 170 nolu kanun maddesine aykırı bir düzenleme olmaktadır.

diğer taraftan vuk?nunun 355.maddesinde ?... bu hükmün uygulanması için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya defter ve belge ibrazı için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarında Kanunun ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır.
...?
denmektedir ki kanunun bu maddesi hiçe sayılarak direk ceza kesilmesi kanuna aykırıdır.

bir de konunun başka boyutu var. beyannameleri biz gönderiyoruz ceza başkasına kesiliyor. bu da ilginç bir durum. mükellefin ne imzası var ne de beyanı.

bu nedenlerle dava açılması halinde kesinlikle kazanılacağına inanıyorum. ayrıca dava açalım ki maliye bakanlığı düzeltme yoluna gitsin diye düşünüyorum. aksi halde biz bu cezalara muhatap oluruz ve odalarımız da böyle uzaktan bakar. iş yine başa düşüyor. bu arada odalarımız bu konularda bir şey yaptı ya da yapıyorsa bizleri bilgilendirseler iyi olur

saygılarımla
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

Mükerrer 355 e göre kesilen cezalar için açılan dava ve açılan davalardan şu ana kadar sonuçlanan olanı var mıdır ?

Paylaşmanızı dilerim.

Merhaba ;

Link vermek yasak olduğu için yazamıyorum ama Zonguldak Vergi Mahkemesi'nin kararını paylaşmak istiyorum.
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

2009 / 01 -02-03-04-05-06-07 kdv beyannamelerimi muhasebecim pişmanlıkla 14.11.2009 vermiş ve bana v.u.k.355/2 maddesi gereğince ceza kesilmiş bana herhangi bir tebliğ yapılmadı vergi daireisne ödeme yapmaya gittiğimde verdiler ayrıca özel usulsuzlük cezası da kesmişler bunun için aslında dava açabilirmişim bunu yeni öğrendim ama dava açma süremde geçmiş ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz.....
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

*İndirimli ödeme hakkınız ı kaybetmişsiniz
*Dava açma hakkınızı kaybetmişsiniz
Bunlar hep muhasebecinizin suçu ben olsam eğer beyannameleri geç verilmesi muhasebecinin hatası ise mahkemeye gider dava açardım
çünkü borçlar kanununa göre işi özenli yapmakla sorumludur ve gelen cezaları ondan tahsil ederim mahkeme yolu ile
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

Konunun taraflarını dinlemeden hemen sm/smmm infaz etmesek!
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

evrimm ' Alıntı:
2009 / 01 -02-03-04-05-06-07 kdv beyannamelerimi muhasebecim pişmanlıkla 14.11.2009 vermiş ve .....
Aynı kişinin 1/2/3/4/5/6/7. aylara ilişkin beyanının verilmemesi ilginç. Bir ay falan olsa atlanmış gözden kaçmış olabilir ancak arka arkaya bu kadar dönem akılda soru işareti bırakıyor. Eğer ücret alınmadığı vb... için hizmet verilmesi ise bu sefer de kasım da bu beyanların pişmanlıkla verilmesi de ilginç. Konuyu biraz daha açmak lazım. Ancak yapılabilecek sizin açınızdan mahkeme yolu. Tabi ne olur ne biter orası ayrı konu. Tabi bir de şu var sadece kdv beyanlarında mı problem var, aynı dönemlerde muhtasar dır geçicidir vb... bir kaç beyan daha var , onlar verilmiş mi?
 
Ynt: Kanuni Süresinden Sonra E-Beyanname

bencede muhasebecileri itham etmeyelim çok yanlış olur yani mükellef neden dikkat etmedi her ay tahakkuklarını takip etmedi veya muhasebeciden istemedi burada muhasebeciden çok mükellefin suçu var 1-2 ay değil ki kaç ay beyanname verilmemiş tahakkuk almamış sanırım muhasebeci bazı özel sebelerinden dolayı işi bırakmış. neyse olay başına gelen ben değilim bi yakınım yardım etmemi istedi ... bu arada evet kdv dışında gelir geçic vergileri de verilmemiş muhtasar zaten vermiyor 2. sınıf tüccar yeri belediyeye ait halk ekmek satıyor... ben örnek itiraz dilekçelerinden buldum ve onlardan hazırlayıp mahkemeye vereceğim ama itiraz süresi geçtiği için ne kadar geçerli olur onu bilemiyorum işte ......çözülebilecek başka bir yol bilen varsa lütfen fikirlerinizi bekliyorum .....
 
Üst