Kar Çıktığı Halde Mahsup Edilmeyen Geçmiş Yıl Zararları

acziyet

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ara 2006
Mesajlar
700
Konum
İSTANBUL
Merhaba, firmaya yıllık gelir vergisinde 2020 yılında 10.000 zarar çıkıyor diyelim, 2021 yılında 4.000 kar çıkıyor fakat bu zararı mahsup etmiyor, 2022 yılında 15.000 kar çıktığında aradaki fark olan 6.000'i bu yılın karından mahsup edebilir mi ? (kar çıkıp kullanmadığı için: 10.000-4.000=6.000)

- Yoksa mahsup hakkını kar çıkan yılda kullanmadığı için bütün hakkı mı yanıyor ?
 
Merhaba, atlanılan yıl için mükellef zarar mahsubundan vazgeçtiği anlamına geldiğinden sonraki yıllar da kullanılmayan zarar tutarı devredilemez. Bu konuda çeşitli aksine yorumlar olsa da bu açıklamanın doğru olduğu kanaatindeyim.
 
Merhaba, atlanılan yıl için mükellef zarar mahsubundan vazgeçtiği anlamına geldiğinden sonraki yıllar da kullanılmayan zarar tutarı devredilemez. Bu konuda çeşitli aksine yorumlar olsa da bu açıklamanın doğru olduğu kanaatindeyim.
Sayın URUM79, KVK. 9 maddesi alıntı yaptığım şekilde, fakat Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı şeyi göremedim onun için tereddüt ettim.
KVK. 9
5. Kurumlar vergisi beyannamesinde geçmiş yıl zararlarının mahsup edileceği mali kâr olmasına rağmen zarar mahsubu yapılmazsa, o miktarla sınırlı olmak üzere zarar mahsup hakkı kaybedilir.
 
Zarar mahsubu, bir seçimlik hak değildir. Yani mükellefler, kar dağıtım politikaları veya başka sebeplerle, belli bir dönemde geçmiş zararlarını mahsup etmedikleri takdirde, bu haklarından vazgeçmiş kabul edilirler. gelecek dönemde artık bu haklarını kullanamazlar. Zarar mahsubunda yıl atlanmaması, en eski yılın zararından başlanarak sırasıyla düşülmesi gerekmektedir. Yıl atlanması halinde de, atlanılan yıla ait zararın mahsup hakkından vazgeçildiği anlamına gelir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Zarar mahsubu" başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde
Beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar.

1)Son beş yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerinin kanunî süresinde verilmiş olması.

hükümune yer verilmiştir.

Zarar mahsubundan önce düzeltme beyannamesi ile zararların beyannamede gösterilerek mahsup edilebileceği görüşündeyim. Tabi ki konuya ilişkin vergi idaresinin iki görüşü vardır.

Bunlardan birincisi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11.05.2011 Tarih ve 490 sayılı muktezasıdır. Söz konusu mukteza ’da “şirketiniz tarafından 2005 hesap dönemine ilişkin olarak verilen beyannamede kar beyan edilmemiş olmak kaydıyla, 2005 hesap dönemi için düzeltme beyannamesi verilmesi suretiyle 2004 hesap dönemi zarar tutarının 2005 yılı beyannamesinde ayrıca gösterilmesi ve bu zarar tutarının 2006 hesap döneminde beyan edilen kar tutarından mahsup edilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, zarar mahsubunda herhangi bir yılda matrah beyan edilmek suretiyle vergi hesaplanması halinde, önceki dönemlere ilişkin geçmiş yıl zararlarından vazgeçilmiş sayılacağı tabiidir.”

İkinci görüş ise İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 23.09.2010 Tarih ve 366 sayılı muktezasıdır. Buna göre; 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim imkanı olduğu halde kurum kazancından indirim konusu yapılmayan 2006 yılı zararının, 2008 yılı kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün olmayıp, 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin düzeltilmesi yoluyla 2007 yılı kurumlar vergisi matrahının tespitinde de indirimi mümkün değildir.”

İki görüşe de şu gerekçelerle katılmıyorum. İlk görüşte eğer düzeltme beyannamesi verdiğiniz kurumlar vergisi beyannamesinde zarar beyan edilmişse unutulan zararın düzeltme ile beyannameye yazılmasına izin veririm ve bu zararı izleyen dönemlerde indirebilirsin diyor. Eğer kar beyan edip vergi ödenmişse beyannamenin düzeltilip geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesine imkan vermiyor. İkinci görüşte ise mahsup edebilme imkanı varken mahsup edilmeyen geçmiş yıl zararının mahsup edilebilme imkanı olan yılları izleyen yıllarda mahsup etme imkanın olmadığının altını çizen vergi idaresinin yaklaşımıdır.

Konuya kısmen de olsa yargının yaklaşımını anlamak adına güzel bir karar ile ele alalım. İstanbul 6. Vergi Mahkemesinin 27.06.2012 günlü ve E:2010/2781, K:2012/1593 sayılı kararıyla; kar beyan edilen 2006 yılı beyannamesinde önceki yıldan devreden zarar tutarının gösterilmemiş olması, söz konusu zararların 5 yıllık süre içinde olmak şartıyla izleyen yıllarda indirim konusu yapılmasına engel olmadığı, 2003 yılı zararlarını, kar beyan edilen 2006 yılı hariç olmak üzere diğer yıllarda beyannamelerinde gösteren davacının bu zararlarını 2007 yılı beyannamesinde matrahtan indirmesinde yasaya aykırılık bulunmadığından yapılan cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.” Anılan karar Danıştay 4. Dairesinin 3.2.2016 tarih ve E. 2012/8485 K. 2016/278 kararı ile onanmıştır.
 
Üst