Kar Dağıtımı...

Üyelik
12 Eki 2005
Mesajlar
42
Konum
İzmir
Merhaba,
Ortaklara yapacağımız kar payı ödemelerini bankadan yapma zorunluluğu varmı?Rakam ortak başına 20.000 ytl gibi...Bu ödemeyi dekontla elden yapmamız sorun çıkarır mı?
Teşekkürler...
 
Ynt: Kar Dağıtımı...

Sayın yollabana,

Banka yoluyla yapmalısınız. Zorunluluk dışı ödemelere ilişkin VUK 323 seri nolu VUK GT' nin ilgili bölümü aşağıdadır.

4. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerine ilave olarak aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan işlemler de ilave edilmiştir.

1-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,

2-Yetkili döviz müesseselerinde,

3-Noterlerde,

4-Tapu idarelerinde

yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır.
 
Ynt: Kar Dağıtımı...

şirket çalışanlarına da kar payı verilebilir mi verilirse ne tür kesintiler yapmamız gerekiyor (ssk, işsizlik,damga ve gelir vergisi)
 
Ynt: Kar Dağıtımı...

bilen yada fikri olan varsa lütfen benimle paylaşsın
 
Ynt: Kar Dağıtımı...

Personele kârdan pay verilmesi

Personele yıl sonu kârından şirket ana sözleşmesinde hüküm bulunması ve genel kurulda karar alınması halinde, pay verilebilir. Personele verilen pay gider unsuru niteliğinde olduğundan ticari kârın tespitinde indirim konusu yapılır. Personele kârdan ayrılan pay ücret niteliğinde sayıldığından gelir vergisi ve SSK primi hesaplanması gerekir. İlgili yıl kârından indirilebilmesi için şirket genel kurulunca nisan ayı içinde karar alınmalıdır
http://www.turmob.org.tr/turmob/basin/10-05-2007.htm
 
Ynt: Kar Dağıtımı...

Yapılan kar dağıtımı gider unsuru sayılmaz. Zaten elde edilmiş geçmiş yıl karının gerekli kesintiler yapıldıktan sonra genel kurul kararı gereğince (ortaklara-Yöneticilere-personele) dağıtılması demektir. Cari yıl karı veya giderleri ile ilgisi yoktur.
Yanlış yorumlar yapmayalım.
 
Üst