Kar dağıtımı

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Geçen yıl bir ltd.şirket kar dağıtımı yapmıştı.. ilk defa kar dağıttı.. 1. ve 2. yedek akçeler ve temettüleri ayırdık

Bu sene yine kar dağıtımı yaptıla.. Aslında geçen seneki karın tamamını dağıtmamışlardı ama kararı 2011 karı diye alıp dağıtmışlar

sorularım;

1) geçen sene dağıtılmamış karı şimdi karar alıp oşğanüstü yedeklere atalım mı , hoş önceki senelerden karlar var bu şekilde..veya bilançoda öyle kalmasının mahsuru olur mu?

2) bu seneki kar dağıtımı ve ödenecek stopajı hesaplarken 1.tertip akçe 5%'e ulaştığı için hesaplamayacağimız düşünüyorum doğru mu? yine geçen seneki gibi 1. temettü ,2. temettü ve 2. yedek akçe diye aynı şeklide mi hesaplanıyor? yoksa 1. temettü hesaplamayacğız mı bu sene..?
 
Ynt: Kar dağıtımı

1)Dağıtılmamış karı geçmiş yıl karlarına atabilirsiniz,bilançoda kalmasının bir mahsuru olmaz.Olağnüstü yedek değildir oraya atamazsınız.
2)Sermayenin %20 sinin buluncaya kadar%5 yedek akçe ayrılır.Eğer yıllar itibariyle bulmuşsa %20 yi ayırmaya gerek yoktur.Evet hesaplama şekli değişmiyor,1.temettü hesaplayacaksınız bu sene.

Kolay Gelsin.
 
Ynt: Kar dağıtımı

Sayın nurayd;
Geçmiş yıllar karları alınacak bir kararla dağıtılmayıp olağanüstü yedeklere atılabilir.Olağan üstü yedek değildir oraya atılamaz derken dayanağınız nedir?Yada ben sizi yanlış mı anladım?
542 Olağanüstü Yedekler Hesabı: Sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından ayrılmasına karar verilen olağanüstü yedek akçeler ile dağıtım dışı kalan kârlar bu hesapta yer alır.
İyi çalışmalar...
 
Ynt: Kar dağıtımı

peki bilançoda bunların olağanüstü yedekte durmasının bir avantajı var mı.. geçmiş yıl karlarındadurmasıyla farkı ne olur?
 
Ynt: Kar dağıtımı

Vergisel açıdan hiç bir avantajı yok, sadece öz kaynakların kompozisyonunu değiştirir.
 
Ynt: Kar dağıtımı

Neticede hangi hesaba alırsanız alın, 5xx özkaynaklar hesabının kapsamında kalacak bu miktar, burada bir tek 549 özel fonları kullanamamanız faydanıza, aksi takdirde 3 yıl içinde bu tutarı eritmeniz gerekecektir.
 
Ynt: Kar dağıtımı

Sayın ön muhasebeci;

Bir şeyi 549'a kaydettik diye ille de 3 yıl içinde eriteceğiz diye bir kesin kural yok.

Önemli olan olayın gerçek mahiyeti, gerçek mahiyet VUK md.324 uyarınca vazgeçilen alacak veya VUK.md.328 uyarınca ayrılmış yenileme fonu ise bu söyledikleriniz doğrudur.

Örneğin KVK md.5/1-e'ye göre de istisna kazanç tutarı 549'a kaydediliyor. Onu da mı 3 yıl içinde eritelim??
 
Ynt: Kar dağıtımı

Koray Bey,

fugenc nickli kullanıcının, kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışı yapacak kadar kompleks bir firmada çalışmadığı ortada bu sebeple, kvk'yı mantık çerçevesinde gözardı ettim, anlayışla karşılayacağınızı bekliyorum, tamamlayıcı bilgi için teşekkürler.
 
Ynt: Kar dağıtımı

Ben aslında farklı bir şey kast ediyorum.

Her hangi bir tutar 540-541-522 yerine yanlışlıkla 549'a da kaydedilmiş olabilir. Önemli olan o tutarın yasal dayanağı nedir, onu bulabilmek.
 
Üst