Kargo Faturaları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan S_aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S_aday

Katkı Sunan Üye
Firmamıza Peşin Ödemeli kargo geliyor. kargo bize ayrıca irsaliyeli faturayı da bırakıyor. Ödemeyi yapan karşı (Gönderen) firma. Bize gelen irsaliye faturayı Kkyıtlarımıza intikal edebilirmiyiz. Kdv'sini düşebilirmiyiz.

kargo faturası hangi firma adına düzenlenmiş ise o firma kayıt ve indirim yapabilir . Siz ödemenin gönderen tarafından yapıldığını belirtiyorsunuz. Bu durumda fatura da gönderen firma adına düzenlenmiştir. Size sadece bilgi için bir nüsha veriliyor.

Merhaba,
Ödemediğiniz ve üzerinde gönderen tarafından ödendiğini yazan bir faturayı nasıl kayıtlarınıza alıp gider yazacak ve KDV indiriminden yararlanacaksınız.

Cevaplar için Teşekkür ederiz .. Madem öyle neden kargo firmaları hem karşı firmaya hemde bize irsaliyeli fatura bırakıyorr. Bütün Kargo firmaları bu şekilde işlemlerini yapıyor..
Soruyorum muhasebe bürolarında mükelleflerin kargo faturalarına işlerken bakıyorlamı ücret alıcıdan mı yoksa Peşin ödemeli diye. (son anda Kdv beyannamesini düzenlendiğinide düşündüğümüzüde varsayarsak ).
Bence bu soruna kargo firmaları bi çözüm bulması gerekir..

selamlar ,
asıl nüshaları parayı ödeyen tarafa bırakılıyor.
suret nüshalar ise karşı tarafa bırakılıyor.

dikkat ederseniz kargo faturalarında kısaltma olarak pö(peşin ödeme) veya üa(ücret alıcıdan) ibareleri vardır. Ödemeyi yapan firma kayıtlarına işleyebilir. Diğer firmayada bir nüshası bilgi mahiyetinde verilir. tabikide bunu gözden kaçıran arkadaşlar olabilir dikkat edilmesi gereken ufak ama önemli bir konu.

Tabi bakıyoruz hocam, biz muhasebe bürosunda çalışıyoruz. Zaten ödemeyi karşı taraf yapmışsa sana gelen fatura alt nüsha olur. Sen ödemişsen üst nüsha. buradan da çıkabilirsin işin içinden, biraz kargo faturaları üzerinde antrenman yaparsan elin alışır konuya :lol:

sayın idbilek, yanlış anlaşılabilecek bilgi vermeyin lütfen. örneğin bana geçen ay kargo faturasının aslı geldi. fakat karşı taraf ödedi. burada kargo şirketinin hatası var. faturanın aslını ödeme yapan karşı firmaya vermesi gerekiyordu. Sizin dediğinize göre bana aslı geldi diye kayıtlarıma işlemem gerekiyor. öylemi? :D ezberci olmayın. Faturanın üzerindeki ibareleri dikkate alın.

sayın hakan bey ben zaten öyle yapıyorum ortada da ezbercilik gibi bi mevzuu söz konusu değil basit bi mevzuu için gerek yok ezbercilik vs.. arkadaşa izah edildiği halde kargoların sistemlerini değiştirmesinden bahsetmiş o yüzden farklı bi öneri sunmak istedim sadece o kadar.
:lol: :lol: :lol:

Sevgili arkadaşlar;
Kargo faturaları mevzusu açılmışken şu konu hakkında bilgi rica ediyorum. Bildiğiniz gibi nakliye faturaları malın maliyetine atılır. Faaliyet konusu Dershane işletmeciliği olan bir kuruluşa öğrencilere verilmek özere (Dergi,kitap,deneme testleri vb.) Kargo ile gelmekte burdaki kargo giderleri maliyete mi? yoksa direk gider olarak mı işlem görmeli?

M.Hayri ANDAÇ' Alıntı:
Sevgili arkadaşlar;
Kargo faturaları mevzusu açılmışken şu konu hakkında bilgi rica ediyorum. Bildiğiniz gibi nakliye faturaları malın maliyetine atılır. Faaliyet konusu Dershane işletmeciliği olan bir kuruluşa öğrencilere verilmek özere (Dergi,kitap,deneme testleri vb.) Kargo ile gelmekte burdaki kargo giderleri maliyete mi? yoksa direk gider olarak mı işlem görmeli?

Merhaba,
Bu gider yaptığınız hizmetin bir parçası olduğu için (sonuç değişmese bile) hizmet maliyeti olarak değerlendirilmelidir.

Bence de dersane hizmet üretmektdir. 740 hesapların kullanılması uygundur. Ancak belirli bir hizmetle bağlantı kurmanız referans vermeniz mümkün değilse o zaman 770 altında izlemeniz daha mantıklıdır.