Karın Dağıtılmayarak Şirket Bünyesinde Kalması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abdsis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abdsis

Katkı Sunan Üye
merhaba,

cüzi bir karı çıkan bir şirkete her yıl aldığımız karın dağıtılmayarak şirket bünyesinde kalması kararını 2004 yılında çıkan 1000 (Bin) YTL lik karı için almayı unutmuşuz. Karar defterindede en son alınan karar 2006 yılı içerisinde alınmış. Bu durumda;

Karar Defterinde eski tarihli karar alabilirmiyiz. veya 2006 karının dağıtılmayarak şirket bünyesinde kalması kararını alırken 2004 yılınıda ekleyebilirmiyiz. (Yani 2004 ve 2006 yılı karı dağıtılmayıp şirket bünyesinde kalmıştır şeklinde)

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Ynt: Karın Dağıtılmayarak Şirket Bünyesinde Kalması

Cüzi bir miktar olması nedeniyle, yapacağınız en mantıklı şey, karı 2007 yılında alacağınız bir kararla ortaklara dağıtıp stopajını ödemektir. Aksi halde usulsüz bir işlem yapmış olursunuz ?

Karın tamamı dağıtılacak diye bir zorunluluk yoktur. TTK ve Vergi kanunlarına göre de kar dağıtımı yapmamanın, yedek vs...ayırmanın bir yaptırımı yoktur.

Buradaki en büyük risk TTK'ya göre zorunlu % 5 1.temettünün dağıtılmamasından kaynaklanan GV stopajı riskidir.

karın dağıtılmaması durumunda karar almak şart mıdır, ben sadece dağıtılmasına karar verildiği durumda kararın zorunlu olduğunu düşünüyordum ?

Anonim şirketlerde karın dağıtılıp dağıtılmaması genel kurulda tespit edilir.Limited şirketlerde ise ortaklar kurulu karar verir. Karın dağıtılmayıp yedeklere ayrılması için karar alınsaydı daha iyi olurdu. Ancak karar almadan da yapsanız olur. Geçmişe dönük karar almanıza gerek yok. TTK ile vergi kanunlarının birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerekir. Dağıtılmayan karın stopajını ise maliye sormaz.

Şu TTK yı değiştirselerde yenisini hatim etsek.

Zaten kar dağıtımı yapılmazsa stopaj da olmaz. Karar alınması daha uygun olurdu ama alınmasada fiili durumda dağıtım yoktur. Bu nedenle bir sorun yok.

teşekkürler cevaplarınız için