Karzı Hasen'de Kesinti Olur mu ?

yken

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Ara 2012
Mesajlar
403
Konum
istanbul
Ücret pusulasına girilerek personele ödenecek olan karzı hasen ödemesinde vergi ve sgk kesintisi olur mu?
 
Nizam bey herşeyi bilen gogle amcaya sordum cevaplardan birisi de budur sadaka ile ilgili bir kavram.Sadaka varlıktan verilir ve gizlidir işletmeden verilmez çünkü işletmenin vergi sigorta çalışan kira tedarikçi gibi ortakları vardır ve onlara haksızlık yapılmamalıdır diye düşünüyorum.Kolay gelsin.
KARZ-I HASEN
Bir adam Cennet'e girince, Cennet kapısının üstünde; "Sadaka veren, on katını alır; karz-ı hasen veren de, verdiğinin on sekiz katını alır" yazısını görür. (Hadîs-i şerîf-Câmi-us-sahîh, Müsned, Mu'cem-ül-Kebîr)

Karz-ı hasen verirken; şu gün ödeyeceksin şeklinde zaman tâyin etmemeli (bildirmemelidir). Çünkü zaman tâyin ederse, malı, misli yâni benzeri ile veresiye satmış olur ki, bu fâizdir. (Hamzâ Efendi)

Allahü teâlâ kendisine karz-ı hasenle borç verenleri bol bol mükâfâtlandıracağını ve onları Cennetlere koyacağını bildirmiştir. (İmâm-ı Şâtıbî)


 
Son düzenleme:
Kelime anlamlarını biliyorum;
Karz/Müstakriz/ =İleride geri verilmek veya alınmak şartıyla alınan veya verilen şey

Hasen/hasenat=
İyi, hoş, çirkin karşıtı.


Ancak bunun bordro ile bağlantısını bir türlü çözemedim.
Yani şunu mu demek istiyorlar "personele yardım için borç verme"????
 
personele geri almak üzere borç avans verecekseniz 135 hesabın borcuna kaydedip daha sonra bordrodan kesinti yoluyla yada personelden nakit, havale olarak hesabı kapatacaksınız.

şayet yardım olarak veriyorsa şirket bordroya girmek zorunda yani gelir vergisine tabi olacak.
 
vergi açısından;
İşveren tarafından personele ekonomik ihtiyacından dolayı verilen borç paraların, gelir vergisi karşısındaki durumunun değerlendirilebilmesi için faiz karşılığında verilip verilmediğine bakmak gerekir. Buna göre, personele faiz karşılığı olmaksızın verilen borç paraların, personelin daha sonraki ücretlerinden mahsup edilmek üzere verilmiş avans niteliğinde düşünülmesi gerekir. Bu nedenle, avans niteliğinde olan söz konusu borç paraların, GVK’nın 61. maddesine göre ücret olarak vergilendirilmesi gerekir.

sgk açısından;
Hak edilmemiş bir ücretin ileride hak edildiği zaman mahsubu yapılmak üzere ödenilmesi halinde avanstan söz edilir.
kanun hak edilen ücretlerden prim alınacağını hükme bağlamıştır. Bu itibarla, hak edilmemiş bir ücret olması bakımından avans sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacaktır.
 
Üst