Kasa fazlası ve adat zorunluluğu

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Şirketlerin kasalarında fazla para bulunması durumunda adatlandırma yoluyla faiz tahakkuk ettirmenin kanuni dayanağı nedir? İşletme kasamızda fazla para var diye neden faiz tahakkuk edip gelir yazıyorum bunun dayanağı nedir? ve adatlandırma yapmazsam herhangi incelemede adıma vergi salınma işlemi hangi kanuni dayanağa göre yapılabilinir? Saygılar
 
Ynt: Kasa fazlası ve adat zorunluluğu

Bu konuyu daha önce 1-2 kez açıklamıştık ancak bir kez daha özetleyelim. Kasa hesabında fazla bakiye var diye ille de adat hesaplanmalı diye kesin bir kural yok. Yalnız önemli olan şu muhasebe kayıtlarında yüksek görünen tutar gerçekten kasada var mı yok mu? İktisadi ve ticari icaplara aykırı olarak kasada görülen tutarın aslında kasada olmadığı ve ortaklara borç olarak verildiği kabul edilerek bu adatlandırma yapılıyor.

Örneğin iş hacmi nedeniyle günlük nakit ihtiyacı 15.000.-TL olan bir şirketin kasasında 500.000.-TL bakiye varsa elbette bu dikkat çeker ve sorgulanır vergi inceleme elemanlarınca. Bu durumda 500.000-15.000=485.000.-TL'nin ortaklara borç verildiği ön kabulü ile adat hesaplanacaktır. Ayrıca vergi inceleme elemanı fiili kasa sayımı da yapabilir ve geçmişe doğru gerçek durumu tespit edebilir.
 
Üst