Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Ynt: Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Yapıcı olmayan yergileri, yapıcı olan eleştiriler düzeltir...

dolayısyla burada çoğunluğun fikri, zaten çarpık olan kanunların çarpıklığına dikkat çekerek yapılması gereken işlemi yorumlamış ;küçük bir kısmıda çok fazla ince düşünerek fikirlerini ortaya koymuş..

benim düşüncem yine çarpık olan bu artamda tabiki oyunu kuralına göre oynamak gerekır....

ve yapılmak ıstenen de budur..

bence sn Ramazan Akkaya nın cevabı mantıklıdır ve yapılması gereken de odur..

kasa fazlasını ortağa çıkmalı ve adatlandırma yapılarak fatura edilemelidir. yapılaması gereken budur...

kolay gelsın..
 
Ynt: Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Gelir-gider mantığı değişmediği takdirde bu sorunlar karşımıza çıkacaktır. KKEG, Amortisman, Ödenmeyen ssk, alacakların zamanında tahsil edilememesi vb.
Gerçekte Kar etmeyen işyerinin vergi ödemesi mümkün mü.Fakat ülkemizde muhasebesel olarak kağıt üzerinde işyerleri kar ediyor görünüyor. Yukarıda saydığım giderleride mevcut sistem gider kabul etmezse, zaten zararda olan işyeri doğacak matrah farkından dolayı kasa açığı ve kurumlar v.ile yüzyüze kalacaktır. Mükellefe bu kadar vergi ödettiren muhasebeci de aç kalır. Meslektaşlarımızın bahsettiği illegal yollar ile sorun geçici olarak aşılmaya çalışılacaktır.
 
Ynt: Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Gayri resmi olarak olarak çözüm veremem, olmaz. Sonuçta bu gayri resmiliğin nereden ve nasıl kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Bu soruyu soran arkadaşımdada bir problem aramıyorum. Sonuçta o kasa fazlası verdiğini ve bunun problem yaratacağını işletme sahibine söylemiştir diye düşünüyorum.

Çözüme gelince; Yarın öbür gün bir hesap uzmanı veya maliye müfettişi gelir o rakamı daha "1". dakikada görür ve yıllık %28 adat hesaplayıp 100-150 bin YTL sadece bu adattan kaynaklanan bir vergi ortaya çıkartırsa işte o zaman bu sorunları düşenmeye gerek kalmayacaktır.
 
Ynt: Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Baya bir polemik oluşmuş, ben dışında kalarak RESMİ cevap vermeye çalışayım :)

Kasada fazla para olmasının sebebi:

1-Alımlar resmi, satışlar GR ise tahsilatlarının (çek / gelen havale / nakit ) RESMİ olmasından ..
Alımlarda GR satışlar resmi ise tahsilat fazlalığının birikmesinden..
yada her ikisi birden GR alım-satımın birbirini dengelememesinden OLABİLİR.. (komplike bişi)
Bu da (a) stokların REEL olmadığının, (b) KDV ile , (c) Kurum /Gelir vergisinin kaçırıldığının delilidir..

2-Fazla para önce GR satışlardan kaynaklanıyorsa stok envanteri de göz önüne alınarak faturaya bağlanmalı.. (stok da reel duruma gelmeli)

3-Kasada 8.000 YTL üzerindeki hareketler tamamen adat'lanmalı ve bu adat ortağa + kdv fatura edilmeli ..

Biraz komplike bir olay aslında, bu yüzden şirketin Muhasebe Müdürü veya Mali Müşaviri kesinlikle bir rapor eşliğinde PATRONU bilgilendirip riskleri deklere etmeli..

vesaire vesaire..

Saygılarımla..
 
Ynt: Kasa Fazlasına Ne Yapmalı?

Evet konu başında biraz gergin başladık ama hepimiz birbirimizi düşündüğümüz için, olur böyle şeyler diyelim:)

Kasa fazlası ile ilgili bazı firmalar üzerinde yapmış olduğum incelemeler sonucu edindiğim tespitleri sizinle paylaşmak isterim, hani sizde bu hususlara firmalarınızda dikkat edersiniz...!!


-Dönem sonlarında Kasa fazlasını ortağa çıkmışlar, dönem başında eski haline almışlar..Ortakta kaldığı süreye isabet eden gün için adat yapmamışlar..Oysaki adat hesaplanıp gelir yazılması gerekir ( bankadan kredi kullanan ve genelde kara ihtiyacı olan firmalar fiktif kar yaratmak için)

-Kurun yüksek olduğu dönemlerde döviz kasasına virman yapmışlar,kurun düşük olduğu dönemlerde TL kasasına tekrar virman yapmışlar Böylece TL Kasası azalmış, (Bazen tanıdık döviz bürosundan DAB bularak)

-Dışardan Genel gider faturası bulmuşlar,(bina bakım onarım, tadilat,cam çerçeve ,asfalt vs) 100.000.-ytl
Fatura büyük olduğu için ödemeye gerçekten çek kesmiş,çekin vadesi geldiğinde bankadan kendi gidip tahsil etmiş.aldığı parayı yine ortaktan geri kasaya girmiş.böylece Hem 100.000 ytl gider oluşturmuş, hemde ortağı 100.000.- ytl alacaklandırmış.

-Herzaman genel gider faturası bulmak kolay değil, bazen ticari mal almış(perakendeci)Dolayısı ile olmayan stokları eritmesi gerekecek.Bir alana bir bedava deyip fiilen olmayan stokları MEZAR TAŞINA kesmiş, hem kdv den kaçırmış
hem stokları tüketmiş,hem kasayı indirmiş vs.

_Kasayı azaltmadan sadece bilançoyu güzel göstermek adına,Dönem sonlarında ortaklara veya zaten mevcut olan carilerden birine verilen sipariş avansı olarak çıkmışlar.Dönem başlarında tekrar eski haline....

_yıl içinde parça parça belgesiz gider yapmış gibi gösterip,kendilerince usulüne uygun K.K.E.G. yapmışlar.Burada amaç kasayı azaltmak olduğu için k/z yönü düşünülmüyor.(K.K.E.G. olsa dahi mutlaka belgeye bağlanması gerekir)

ve BOMBA Kesin çözüm.

işletmede yangın çıkarılmış (veya su baskını da olabilir).yangının çıktığı veya suyun bastığı alanda resmi defter ve kayıtlarını yok etmişler.Maliyeden gelecek komisyona sunmak için itfaiye raporuda düzenlemişler.Olayın sabotaj olmadığı yangının direk kontaktan çıktığı veya yağan şiddetli yağmur sonucu tuvalet tıkanması sonucu olduğu yönünde(bodrum işyerleri için geçerli) rapor tutturmuşlar.İtfaiyeye Çorba parasını ihmal etmemişlerdir herhalde...Dolayısı ile belge yok kayıt yok defter yok...:) ayrıca sigortadan dahi para almış olabilirler....

Çekirge bir sıçrar iki sıçrar......

Saygılar
 
Üst