Kasa şişkinliği iki şekilde olur.
1) Gerçekten kasada yüksek miktarda para vardır. Fiili sayımda kasa bakiyesi ile kasada bulunan para eşittir. Böyle bir durumda kasa hesabı bakiyesinin yüksekliğinden bahsedilir.
2-) Kasa fiktif bir şekilde şişkindir. Kasadan belgesiz alımlar, şirket ortaklarına verilen paralar ve benzeri durumlar için çıkış yapılmamıştır. Kasada olmayan para var gibi gözükmektedir.
Kasa şişkinliği ve bunun bilançoda gözükmesi vergi denetim birimleri için risk parametresidir. İncelemeye alınmanıza neden olur. Eğer kasa hesabının yüksekliğini iktisadi, ticari ve teknik icaplara uygun şekilde izah edebilirseniz sorun yok. Ancak fiktif şişkinlik için, eğer ortaklara borç vermişseniz ilgili hesaplara aktarım yapıp, ilgili hesaplarda da adatlandırma yaparak gelir ve gelir üzerinden finansman hizmeti nedeniyla Kdv hesaplamanız gerekecek.
Kasa hesabınız fiktif şişkin ve bilançoda gözükmesin diye muhasebe hilesi anlamına gelecek, kasa hesabını avanslara at sonra geri al türü işlemler çok ciddi hukuki ve cezai sorunlara neden olur. En güzeli, gerçekçi muhasebe, doğru, zamanında kayıt. Kolay gelsin.