Kasım 2008 Genel Hukuk

Ynt: Kasım 2008 Genel Hukuk

Çok kötüydü gerçekten,
sorular şunlar arkadaşlar:)

1- 4447 sayılı işsizlik sigortası kanununa göre, genç işçi ve kadın işçi istihdamında tanınan prim teşvikinin şartları ile oranlarını belirtiniz.
2- İdari yargılama usulü kanunu hükümlerine göre, vergi yargısında yürütmenin durdurulması müessesesini açıklayınız.
3- Gerçek kişi taciri tanımlayınız ve gerçek kişi tacir olmasının şartlarını belirtiniz.
1.soru 40 diğerleri 30 puan:)

Hepinize başarılar:))))))))))

Yani koskoca kitaptan:) ezberlemediğim tanım; karıştırmadığım, kanun kalmadı, bi İslam hoca; bi Arif hoca.. Bi tesmer:)

Ama, önümüzdeki sınavda, bu kez, incik boncuk çıkmaz heralde, bu kezde böyle ters köşe yaparlar heralde...

Benim 2 ders kalmıştı, hukuk ve analiz... dedim ki, basit dersler kaldı. sınavdan çıkınca üzüldüm. keşke bu kez olsaydı diye...
ama, son hakları ve hukuk olan bir arkadaş oturdu yanıma...
Onu düşününce, kendim adına sevindim.
Allah yardımcısı olsun herkesin...
İyi geceler...

Merak eden arkadaşada; bu gün kötü bi gün olmasına rağmen... Daha kötülerininde olduğunu hatırlatırım...
Buralara düştüğümüz notlar, gelecekte omzumuza takılan madalya olacaktır.
Mesleğe smmm olarak atılmak için ve sivilde rütbe olarak gördüğümüz bu mesleği, ben inanıyorum ki, biraz gayretle, sendelememiz ve takılmamıza da aldırmadan; herkesin bu apoletleri omuzlarına şerefle takacağına inanıyorum.
Sevgi ve saygılarımla...

ters köşe yapmışlar gerçekten, yorumları okuyunca merak etmemek pek elde değildi mazur görünüz lütfen :) geçmiş olsun ...
bu günler çokta kötü değil bence nasibimize düşeni yaşıyoruz, ve hepsi geride kalıyor... bende geçtim aynı yollardan günde 8 saat ders çalıştığımı en ummadığım dersten kaldığımı yollarda heba olduğumu da biliyorum çok değil 4 ay öncesine kadar... umarım en kısa zamanda hayırlısıyla belgenizi alırsınız... Başarılar...

sorular çok zor birinci soruya aklım ermedi nerden bulmuşlar bu soruyu.
soran bu sorunun cevabını veremeyeceklerini çok iyi biliyor bence

alman72 ' Alıntı:
Allah bunları islah etsin yahu arkadaşlar 4 eylülden beri evde çalışıyorum gece gündüz işsizdim fırsat dedim.Yahu Arif Kocamanın kitabı artık müzelik oldu.Arkadaşlar bugün benimle birlikre hukuk sınavına giren yakın arkadaşımın sınıfında kimse kalem oynatamayınca görevli açın kitapları demiş ama kitaplardan konuyla ilgili kimse bulamamış yani işe yaramamış.
Yazık arkadaşlar arkadaşımızın dediği gibi çalışanlarla çalışmayanların bu sınavda farkı yoktu.Yahu meslek mevzuatı değişti gele gele saçma sapan ilçe kuruluşlarını sordular.

Neyse herşeyin başı sağlık, sağlık olsun arkadaşlar ne yapalım.

böyle bir şey gerçekten olduysa, yani görevli kitapları açtırdıysa bu sınav iptal edilmeli arkadaşlar. bu bir skandal... gerçekten doğru mu bu?

Ayrıca sınavı düzenleyen Türmob'un kuruluşu olan Tesmer'in yayınladığı hukuk kitabı (Arif Kocaman) ne içindir arkadaşlar? Tesmer'in açılımı nedir; Temel Eğitim ve Staj Merkezi. Yani biz stajını yapıp, aday meslek mensubu olan kişilerin bilmesi gereken bilgilerin yer aldığı bir kitaptır bu Tesmer'in yayınladığı hukuk kitabı, doğru mu? evet.

O halde neden o kitabın dışında ve ücra köşelerde kalmış nokta atışlı sorular soruyorsun? Resmen mahkemelik bu sorular. bu kadar olmaz ki.

stajyerin, aday meslek mensubunun bilmesi gereken bilgileri resmi kuruluşunun yayınladığı kitapta veriyorsun, sonra bu aday meslek mensuplarına YMM ve SMMM'lerin bile bilemediği soruları soruyorsun.

2 koşul var; ya o kitaptaki konulardan soru soracaksın, ya da kitabı genişleteceksin ve buralardan sorumlusun diyeceksin. Yani 250 sayfalık kitabı 500 sayfa yap ve bu konulardan sorumlusun de, yine karşı çıkmayız ama nerden soru geleceği belli olmayan ve resmi kitabının içindeki konuların dışındaki yerlerden soru sormak HAKSIZLIKTIR.

Bakın, TEMMUZ 2008 ve KASIM 2008 sınavları öncesi tüm sınavlarda çıkan soruların hepsi TESMER'in HUKUK kitabında var. AMA TEMMUZ ve KASIM 2008 sınavlarında 2'şer soru bu kitapta yok ve bu bence mahkemelik bir durum. Bir kere HAKSIZ REKABET yaratıyor. MART 2008 ve önceki sınavlara girip sadece TESMER'in kitabından çalışıp sınavı geçenlerle, bu son 2 sınava girenler arasında bir HAKSIZ REKABET yaratılmıştır. KANUNLARA DA AYKIRIDIR.

sınava giren herkese başarılar dilerim.1.sorunun aynı tarzında diyelimki mart 2009 hukuk sınavında 5 puanlık işveren hissesinin indirimi ile ilgili soru çıksa,bu soruyu ymm ler bilemedi demek yanlış bence.bu forumda ssk kısmında 1. soru sıkça konuşuldu tartıldı.Amacım, tesmer haklı v.s demek değil.sınavlara girerken sınavdan önce ki son aylarda çıkan kanunları yönetmelikleri tebliğleri genelgeleri takip etmek sınavda bir şekilde faydalı olur düşüncesindeyim.1.sorunun kitapta bulunması bence mümkün olmazdı zira sanırım 7.veya 8.ayda çıktı ssk genelgesi.2.soru ters bir soru bana göre.3.soruda bence o kadar ters bir soru değil.

the accountant ' Alıntı:
Ayrıca sınavı düzenleyen Türmob'un kuruluşu olan Tesmer'in yayınladığı hukuk kitabı (Arif Kocaman) ne içindir arkadaşlar? Tesmer'in açılımı nedir; Temel Eğitim ve Staj Merkezi. Yani biz stajını yapıp, aday meslek mensubu olan kişilerin bilmesi gereken bilgilerin yer aldığı bir kitaptır bu Tesmer'in yayınladığı hukuk kitabı, doğru mu? evet.

O halde neden o kitabın dışında ve ücra köşelerde kalmış nokta atışlı sorular soruyorsun? Resmen mahkemelik bu sorular. bu kadar olmaz ki.

stajyerin, aday meslek mensubunun bilmesi gereken bilgileri resmi kuruluşunun yayınladığı kitapta veriyorsun, sonra bu aday meslek mensuplarına YMM ve SMMM'lerin bile bilemediği soruları soruyorsun.

2 koşul var; ya o kitaptaki konulardan soru soracaksın, ya da kitabı genişleteceksin ve buralardan sorumlusun diyeceksin. Yani 250 sayfalık kitabı 500 sayfa yap ve bu konulardan sorumlusun de, yine karşı çıkmayız ama nerden soru geleceği belli olmayan ve resmi kitabının içindeki konuların dışındaki yerlerden soru sormak HAKSIZLIKTIR.

Bakın, TEMMUZ 2008 ve KASIM 2008 sınavları öncesi tüm sınavlarda çıkan soruların hepsi TESMER'in HUKUK kitabında var. AMA TEMMUZ ve KASIM 2008 sınavlarında 2'şer soru bu kitapta yok ve bu bence mahkemelik bir durum. Bir kere HAKSIZ REKABET yaratıyor. MART 2008 ve önceki sınavlara girip sadece TESMER'in kitabından çalışıp sınavı geçenlerle, bu son 2 sınava girenler arasında bir HAKSIZ REKABET yaratılmıştır. KANUNLARA DA AYKIRIDIR.

seni anlıyorum arkadaşım ama şunuda unutma daha önceki dönemlerde meslek hukukunda da bi çok soru kitaplar dışından çıktı. yani şu demek oluyor. güncel mevzuatı takip edeceksin. mesela bu sınavda ilk soru, çok güncel ve yeni bir konu ve sitede duyuruldu."buralardan mesulsünüz" diye. bence açık ve net olarak size buradan soru soracağız demeye getirdiler. eğer bu dönemde ben bu sınava girmiş olsaydım kesinlikle bu konuya çalışırdım. sorunu başkalarında aramak yerine birazda kendimize bakmamız gerek.

2.soruyu hatırlamıyorum ama
3.soru kitapta var.

saygılar

sınav öncesi duyurulan 2 durum vardı:

GENEL HUKUK için; 5510 sayılı Sos.Sig. ve Gen.Sağ.Sigortası kanunundaki son değişiklerlerden ve
MESLEK HUKUK için; 3568 sayılı kanunu değiştiren 5768 sayılı kanundan sorumlu olduğumuz.

Gerek odanın gerekse de Tesmer'in sitesinin duyurulan kısmından bunlar bildirildi adaylara.

Sonra gidip Genel Hukuk'tan İşsizlik Sigortası ve İdari Yargılama Usulü Kanunundan ne kitapta olan ne de bilmemizin gerektiğinin bir şekilde "alenen" duyurulduğu bir durum oldu.

Bu 2 önemli duyuruya çalışan adamı cezalandırdılar bu sınavda. AYRICA KİMSE GENEL HUKUK'taki ilk 2 soruya çalışmamıştı, GEÇEN DÖNEMLERDE SINAVI GEÇENLER DE BU SORULARI YAPAMAZLARDI.

3. soru ile ilgili zaten bir şey demedim, o klasik bir soruydu, aynen MART 2008 sınavı ve öncesinde sorulan sorular gibi. MART 2008'den önce sınavı kazananları biliyorum, onlar kiç konu bile çalışmaya tenezzül etmez (bir çok tanıdığım için konuşuyorum, istisnalar elbet vardı) sadece son yılların sorularına çalışıp sınavları geçerlerdi.

Arkadaşlar ben bu forumda Temmuz sınavından sonra artık yalnızca Arif Kocamanın kitabının kaynak olarak yetmeyebileceğini farklı kaynaklardan da çalışılması gerektiğini yeterlilik sınavlarına yönelik tavsiyeler başlığı altında yazmıştım. Bu dönemde de Arif hocanın kitabının dışında soru gelmiş fakat yalnız Arif hocanın kitabını çalışan birisi de bu sınavdan geçebilirmiş. Çünkü 2 ve 3. soruların cevapları kitapta mevcut

hazerfan ' Alıntı:
Arkadaşlar ben bu forumda Temmuz sınavından sonra artık yalnızca Arif Kocamanın kitabının kaynak olarak yetmeyebileceğini farklı kaynaklardan da çalışılması gerektiğini yeterlilik sınavlarına yönelik tavsiyeler başlığı altında yazmıştım. Bu dönemde de Arif hocanın kitabının dışında soru gelmiş fakat yalnız Arif hocanın kitabını çalışan birisi de bu sınavdan geçebilirmiş. Çünkü 2 ve 3. soruların cevapları kitapta mevcut

ya 2.sorunun cevabı kitabın kaçıncı sayfasında söyleyebilirmisin?

2. soru hariç, diğer sorular normaldi arkadaşlar. Özellikle 1. sorudaki mevzuu bundan 3 ay kadar önce çok konuşulmuş ve tartışılmıştı. Ucundan da olsa bişeyler yazılabilirdi. Eski sınavlarla kıyaslarsanız tabii ki kazıktı ama, artık bilinen bir gerçek var ki, eski sorular kesinlikle gösterge değil. (Hiç bir derste)

ben birinci soruya kanun yeni çıktığında iş yerinde gerektiği için biraz bakmıştım.. hatırladığım kadarıyla yararlanma şartlarını hesaplanma şeklini örnek vererek anlattım. teşvik oranlarınıda doğru olarak yazdım.. sonra son anda şeytan dürttü kafama birşey takıldı ve doğru oranları silip yerine yanlışları yazdım.
İkinci soruyu yapmadım. 3. soruya tacirin tanımını yazdım şartlarınada -Ticari işletmenin varlığı -Ticari işletmenin kısmen dahi olsa kendi adına işletilmesi -devamlılık bir iki madde bişeyler daha yazdım.

Doğru oranları silmeseymişim geçebilme ihtimalim vardı herhalde. Hala kendi kendime kızıyorum neden değiştirdim.

Son soru doğru. (Gerçek kişi tacir kimdir. Unsurları) İlk sorudan doğru bişeyler yazdım. Erkek işçilerde 30 yaş yazdım üst sınıra. Yürütmeyi durdurma yanlış. Gerçer miyim acaba? :(

Söyleyecek birşey bulamıyorum bu sınav için. Resmen çoğunluk kalsın tekrar sınava girsin şeklinde hazırlanmış sorulardı. Acaba ders başına yatırılan 60 ytl nin de payı var mıdır diye düşünmeden de edemiyorum.

Emeklerimize yazık, vakitlerimize yazık.

Yazıklar olsun...

Arkadaşlar soruları görünce resmen şok oldum.Belge almış bir mali müşavir olarak inanın son soru haricinde sorulan sorular hakkında bilgi sahibi degilim.Bu nasıl bir sınav sorusudur anlamadım.Hayır insanların bu dersten geçmelerini istemiyorsanız söyleyin bari çalışıp zaman harcamasınlar.Yazık insanlaın emeklerine.Ben gerçekten çok sanslıymışım.Ben genel hukuk sınavını ilk hakkımda vermiştim.Üstelik sadece çıkmış sorulara 4-5 gün bakıp girmiştim sınava.Allah kimsenin emeğini zayi etmesin.

Arkadaşlar kusura bakmayın ama sorular dediğiniz gibi çok ta zor değil bence

1.Soru şu anda bu mesleği yapan herkes biliyor alomaliye de kaç kere yayınlandığı makaleler çıktı bu forumda ne kadar tartışıldı ( Ayrıca ymm ler falan bilemedi demek ilginç geldi bana bence sizin ymm lerde sorun var )

3.Soru hukuk sınavında çıkabilecek normal ve en basit sorulardan biri

Yani iki soruyuda yapan çok rahatlıkla geçer

Bir arkadaş daha önceden hukuktan geçenler bu soruları yapamazlardı demiş.
Dediğiniz gibi hukuk sınavına çoğumuz hiç çalışmadan girdik ama bu sınavada hiç çalışmadan girseydik geçebilirdik.Bence

Bazı arkadaşlar kızacak ama bizde sınavlara girerken sizin gibi düşünüyorduk tabi.Ama dışardan bakınca böyle gözüküyor.

aknsbs ' Alıntı:
1.Soru şu anda bu mesleği yapan herkes biliyor alomaliye de kaç kere yayınlandığı makaleler çıktı bu forumda ne kadar tartışıldı ( Ayrıca ymm ler falan bilemedi demek ilginç geldi bana bence sizin ymm lerde sorun var )

Bence sizin sektör hakkında bilginiz yok... Çalıştığım firmanın adını etiğe sığmadığı için veremem, ama bulundukları konum itibariyle Türkiyenin en iyi 50 YMM'si arasındadır bu bahsettiklerim...

Ayrıca siz hangi ülkede çalışıyorsunuz ben onu merak ettim... İddia ediyorum mesleği yapanların % 5'i cevaplayamaz bu soruyu bu ülkede... Siz de hasbel kader okumuşsunuz bir yerde diye gelip burada caka satmayın...

Bu arada bu soruyu harfi harfine doğru yapmış biri olarak yazıyorum bunları... Bu denli bir sorunun sorulmasına dibine kadar karşıyım... Ya uygulamayı standartlaştırıp siz ve sizin gibi bu dersi şansa bala geçmiş insanları da loser kategorisine sokmaları lazım, yada siz ve sizin gibi balına geçmiş insanlara yaptıkları gibi her dönem birbirini tekrarlayan sorular sormaları lazım... Özetle bu...

Özellikle sınava ilk girenlerin büyük kısmı kalabilir tahminimce.
1.soru heryerde tartışıldı yazıldı çizildi , güncel basılı meslek yayınlarını takip edenler veya güncel mevzuat sitelerini takip edenler bişeyler karalayabilecekleri soruydu. Uygulama imkanı olan tam bile yapabilirdi. Lütfen biraz daha gayret arkadaşlar mesleğimiz için.

2.soru keza aynen 1.soru gibi biraz meslekte aktif olanların yapabileceği tarzda idi.

3.soruyu yapamayan kusura bakmasın ama marta merhaba desin.

Şahsi fikrim 1 soruyu doğru yazan birinin , diğer sorularda alakalı birazcık bişeyler yazdıysa 50 verip öteleyebilirler.

ben sadece bu komisyona lanet okuyorum.başka bir şey demiyorum.geçen senelerde ki soruları çocuklar bile yapardı. son hakkım va yandım ben arkadaşlar

Arkadaşlar sen gel poliçe,çek nedir,haklar,sebepsiz zenginleşme nedir gibi defalarca 10 yıl içinde gırgır soruları sor ondan sonra bırakın idari yargılama hukuku ne işe yarar bir de idari yargılama hukunun yürütmenin durdurma kararı hk detay soru sor.Bırakın SMMM'leri koyun şuraya 50 YMM kaçı yapar.Vallahi ağır olacak ama 1998'in SMMM'si ile 2008'in SMMM'leri kalite açısından daha yüksek o zaman.Nedir bu yahu aylarca evde çalıştım böyle sorular görmedim.Adam işsizlik parasıyla ilgili geçici 7.md'nden soru soruyor.Millete SSK nedir diye sor ver belgeyi bizim canımıza oku yazıklar olsun.Insanların emeği gururu ile oynuyorlar.
Bakalım kağıtları okuyan komisyon boş kağıtları peşpeşe görünce ne yapacak herkese sıfır mı verecek yoksa insafa mı gelecek göreceğiz.