Kasım 2012 İndirimli Kdv İadesi Aylık mı Yıllık mı Alınır ?

Üyelik
27 May 2006
Mesajlar
63
Değerli üstadlar,

Kasım 2012 Yılına ait İndirimli orana tabi kdv'yi kendi döneminde Yani 24 Aralık 2012 de istedim.Kdv iade raporunu da bu ay(Mart 2013) vermek istiyorum.Kimi üstadlar bu iadenin mahsuben alınmasında sakınca yoktur derken; Bazı üstadlar da hayır yıllık alınmalı der.Sizce doğrusu nedir?(119 nolu Kdv tebliği de çok açıklayıcı değil?
 
Mahsuben iade alacaksanız yıl içinde, nakden iade talep ediyorsanız izleyen yıl talep edebilirsiniz iadeyi. 119 Nolu KDV Genel Tebliği'nin 1.bölümünde bu husu zaten belirtilmiş açıkça, tartışılacak ne var ki burada?

"KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen sınırı aşan kısmı, bu Tebliğin (4.2.) bölümünde belirtilen borçlara yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, izleyen yıl içerisinde talep edilmesi kaydıyla nakden ya da söz konusu borçlara mahsuben iade edilebilecektir."
 
Sektöre göre indirimli oranlı kdv iadesini aylık üç aylık ve yıllık olarak talep etmenin avantaj ve dezavantajları var. hangi sektör için sorduğunu bilmiyorum ama yapmış olduğum uygulamalardan yola çıkarak anlatayım.
En önemli püf noktası şunu bilmen parayı nakit almak istemiyorsan ve bundan sonraki süreçtede nakit almayacaksan ve ilgili yılda çıkan iadenin tamamını vergi borçlarına mahsup etme gibi bir durumun varsa yıl içinde mahsuben talep etmende bir sakınca yoktur. Ancak yıl içinde mahsuben iade talep ettin ve ymm raporunu ibraz ettin ertesi yılın ocak ayı beyannamesinin verilip tahakkukun kesinleşitiği ve ödeme vadesi itibariyle vergi borcun yoksa yıllık olarak sıfırdan ymm raporu ibraz etmek kaydıyla nakit alabilirsin. Dosya sonuçlansa dahi ertesi yılın vergi borçlarına mahsup etme imkanın söz konusu olamaz.
Bana sorarsan inşaat işinde yıllık talep ederim ve iadeyi ertesi yılın ilk ayında yani ocak beyannamesinde talep ederim. İşlemlerin daha hızlı bir şekilde olmasını istersen. Neden dersen inşaat 150m2 altı teslimlerden doğan kdv iade taleplerinde inceleme ve rapor oluşturma kriteri fazla vergi dairesinde incelenme sürecide biraz uzun oluyor. yılın orta dönemine getirir ve bu dönemlerde raporu verirsen memurların yıllık izin dönemlerine denk gelir ve 2,5 3 aylık süreç olu 6,5-8 ay gibi bir sürece çıkar.
Diğer taraftan un fabrikalarında üç aylıkta talep etmende bir sakınca yok. Yapabilirsin.
Tohum işinde de yıllık
ekmek fırınlarında yıllık
ayakkabı taban işinde yıllık
su teslimlerinde (belediyelerde) yıllık
seçenekler çoğaltılabilir. uygulama içinde olan biri olarak sana tavsiyem bulunduğun sektörün durumuna göre tercih yapman. kolay gelsin...
 
Bu konuda daha detaylı bilgi istersen uzmanlık alanı olarak seçtiğim bu alanda her zaman bilgi verebilirim. Tebliğler uygulamasını yapmadıktan sonra askıda kalır tebliğden birşey anlamaman normal ymm yanında 8,5 yıl çalışan biri olarak ve şu an mali müşavirlik yapan biri olarak sormuş olduğun soru normal bir soru. Tekrar kolay gelsin...
 
Sayın Üstadlarım amacım tartışma yaratmak değil.Konu şu,Kasım Döneminde beyannamede talep ettiğim iadeyi mart 2013 te Yeminli raporuyla alıyorum.
(Ocaktaki beyannamede istemiyorum)Vergi dairesi alabilirsin diyor.Bazı Ymm ler alamazsın diyor, bazı Ymm'ler de alırsın ama 1-2 yıl sonra başın ağırır derler.Bu konuda yorum rica ediyorum.
 
2012 yılı kasım ayında talep ettiğin iade anladığım kadarıyla 2011 yılına ait indirimli oranlı kdv iadesi oluyor. Çünkü 2011 yılnın iadesi enson ertesi yılın kasım ayı beyannamesinde talep ediliyor.
İndirimli oranlı kdv iadesi , telafi edilemeyen kdv nin kdv iadesi mekanizmasını çalıştırmak suretiyle alınmasından inceleme geçirilme durumu olur diye çekimser kalmak doğru bir yaklaşım değildir.
Kdv iadesini hiç bir ymm almayın demez ben çalıştığım ortamda bunu öğrendim. alımlarınız ve ödemeleriniz dengesinde bir sıkıntı yoksa kesinlikle talep edin. Şöyle düşünün kdv iadesinde 1 yıllık talep etme süresi var karşılığında V.U.K. göre zaman aşımı 5 yıl kdv iadesini talep etmeseniz dahi 5 yıllık sürede vergi incelemesine tabi tutulsanız ben kdv iadesi talep etmedim beni incelemeyin deseniz sizi dinlerler mi? Hayır dinlemezler. Defterlerinizi incelerler. Şirketiniz özel esaslara tabi değil genel esaslara tabiyse kesinlikle iadenin talep edilmesi taraftarıyım. özel esaslara tabi olması halinde dahi vergi borçlarına mahsuben olmak kaydıyla talep etmenizde sakınca yoktur.
tekrar kolay gelsin.
 
İade de zaman aşımı

Merhabalar,

Konu ile ilgili ben başka bir soru sormak istiyorum.

İhracat yapmayan ve satış faturası düzenlemeyen bir A.Ş.'nin devreden KDV si yıllarda birikmiş durumda.
A.Ş. proje firmalarını finanse ettiği için bütün giderleri kendi topluyor. HEnüz projeler tamamlanmadığı için fatura düzenlemiyor.

Sormak istediğim; A.Ş. KDV iade talebinde bulunabilir mi? (Kanunda bu durum açıkça geçmiyor.)
Aynı zamanda 5 yıllık zaman aşımı bu durum için geçerli midir?

Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.
 
"A.Ş. proje firmalarını finanse ettiği için bütün giderleri kendi topluyor. Henüz projeler tamamlanmadığı için fatura düzenlemiyor."

Ben bu firmanın nasıl bir faaliyet yaptığını anlamadım? Borç mu veriyor, banka mı,leasing şirketi mi?
 
Üst