fonradar

Kasko Bedelinin Altında Fatura Kesme

SAYBEL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
140
Konum
İSTANBUL
şirketin aktifinde kayıtlı binek veya ticari aracın satışında kasko bedelının altında kesınlıkle fatura kesılemez diye net bir bilgim var. ama bir meslektaşım kasko bedelınden %40 altında fatura kesılebıleceğini idda edıyor. ben mı yanlış biliyorum :?: fikirlerinizi paylaşırsanız sevınırım
 
kasko bedelinin alttında fatura kesme

bu iddiaya benzer şeyler duydum ama neye istinaden olduğunu bir türlü bulamadım bilginiz var mı?
 
kasko bedelinin alttında fatura kesme

Araç faturası kasko bedelinden kesilir diye ne gelir ne de kurumlar vergisinde bir kural vardır.
Ancak burda bir inceleme halinde aracın rayiçten düşük bedelle satılması ve bunun ortaya çıkması vergi kaçırma girişimi olarak algılanır.
araçların rayiç piayasa değerleri de en iyi kasko bedeli ile belirlenmektedir
Bütün bunlara rağmen kasko bedeli ile fatura kesmek illa bir zorunluluk değildir. ya aracın motoru yanmışsa , veya çok hasarlı ise ne olucak aracı düşük bedelle satıp faturasını yüksek mi kesicaz
 
kasko bedelinin alttında fatura kesme

Sayın SAYBEL.
% indirimli ifadeler, meslek dışından genellikle motorlu taşıtlarıN satışını yapan aracılarının çıkardıkları ve aslı olmayan uygulamalardır. Bunlara itibar etmeyin. Böyle bir uygulama olması için Maliye Bakanlığı tarafından Genel Tebliğ, Sirküler, İç Genelge veya Mukteza ile açıklama yapılırdı. Motorlu kara taşıtnın satışına esas bedel gerçek satış bedelidir. Bu bedelin emsallerine göre düşük olmaması esastır. Bedel tespit edilirken çeşitli unsurlardan yararlanılır. Bu unsurlardan biri de kasko sigortasına esas bedeldir. Fakat tek başına yeterli ve geçerli değildir. Bu konu hakkında 170 Seri no’lu Gelir vergisi Genel Tebliği ve 06.05.1994 tarih 34705 sayılı 1994/2 sıra no’lu Gelir Vergisi Kanunu iç genelgesi ile net açıklama yapılmıştır.
İyi günler.

TEBLİĞ
D- MOTORLU TAŞITLARIN SATIŞINDA ESAS ALINACAK BEDEL:
Gelir ve kurumlar vergisi uygulaması bakımından, mükelleflerin satışını yaptıkları motorlu kara taşıtlarına ilişkin esas alacakları tutar, gerçek satış bedelidir. Ancak, gerçek satış bedelinin emsallerine göre bariz bir şekilde düşük beyan edilmesi halinde idarece, taşıtın gerçek satış bedelinin tespiti yoluna gidilebilecektir. Bu tespit işlemi sırasında, diğer unsurlarla birlikte taşıtın satış tarihi itibariyle geçerli olan, kasko sigortasına esas alınan bedelinden de yararlanılabileceği tabiidir.


İÇ GENELGE
"Bilindiği üzere Harçlar Kanunu'nun 43. maddesi gereğince, motorlu kara taşıtlarının alım, satım ve taahhüt işlerinde kasko sigortasına esas bedeller harcın matrahı olarak kabul edilmektedir. Bu bedellerin gelir ve kurumlar vergisine tabi kazancın tespitinde satış bedeli olarak alınıp alınmayacağı konusunda 170 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin (D) bölümünde gerekli açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.
Sözkonusu Genel Tebliğ'de de açıklandığı üzere, motorlu araç satışlarında gelir ve kurumlar vergisi uygulaması bakımından esas alınacak tutar öncelikle gerçek satış bedeli olacaktır. Bu bedelin emsallerine göre bariz bir şekilde düşük olması halinde, idarece gerçek satış bedelinin tespiti yoluna gidilebilecektir. Bu tespit sırasında sadece kasko sigortasına esas bedeller değil diğer unsurların da nazara alınması gerekmektedir.
 
kasko bedelinin alttında fatura kesme

sevgili arkadaşlar bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkur ederım. iyi çalışmalar
 
Ynt: kasko bedelinin alttında fatura kesme

Bir AŞ ye binek otomuzu sattık. Ancak noter satış sözleşmesinde Kasko bedeli doğru 64.100,00, beyan bedeli olarak
58.000,00 ytl diye aracı kurum yazdırmış sattığımız şirkette kabul etmiş.Gerçek satış bedeli 49.000,00 ytl dir.
Düzelttirmek istiyorum ancak şirket kabul etmiyor. Ancak kasko bedelinin %10 altı olur diyorlar. Oysa noterde istediğim bedeli yazdırabilirim.
Sonra satış faturamda ki rakam böyle iken bankadan para eksik geldiğinde cari hesabı nasıl kapatacağım.
Ne yapmam lazım?
 
Ynt: kasko bedelinin alttında fatura kesme

Satış bedeli noterden düzeltilebilir. Fatura ile noter satış sözleşmesi mutlaka aynı olmalıdır.
 
Ynt: kasko bedelinin alttında fatura kesme

Ticari araçlarda kasko bedelinin %20 veya neyse %30 altında hiç kesmedik yıllardır bçölye yapıyoruz

Çünkü bununla ilgil usulsüzlük cezası yemişliğimiz var hem kesene hem alana kesiyorlar bende kanunda belli bir ibarenin olmadığını biliyorum ama daire anında cezasını kesiyor (Belki de anında inceleme yapıyordur.) :)
 
Üst