Kat Karşılığı İnşaatta Değer Artış Kazancı

tugba_cag

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Ağu 2005
Mesajlar
208
Konum
antalya
Merhaba. Vergi mükellefi olmayan bir şahıs satış yoluyla elde ettiği arsasını kat karşılığı olarak müteahite veriyor. İnşaat tamamlanıp müteahit daireleri arsa sahibine teslim ettiğinde müteahite kalan daireler ile şahısa kalan daireler için arsa sahibi değer artış kazancı beyanında bulunmalımıdır? (Arsa sahibi daireleri satmayacak kendi kullanımı için yaptırdı.) Eğer bu daireler değer artış kazancına tabiyse maliyet bedelleri nasıl hesaplanmalıdır?
 
değer artış kazancı yok,dükkan da olsaydı iş biraz değişirdi ?
Cevabınız için teşekkür ederim. Vergi dairesi müteahite kalan daireler için arsa payını daire adedine bölerek daire başına çıkan rakamı inşaat daire maliyetinden düşüp kalan rakam için değer artış kazancı beyanında bulunmamız gerektiğini söylüyor. Fakat bununla ilgili hiçbir yasal dayanak veya talep edilmiş özelge bulamadım. Bu konuda kafam çok karıştı..
 
Sayin tugba cag

***Eger arsa sahibi bu daireleri ayni tarihlerde veya farkli tarihlerde tek, tek satarsa TICARI KAZANC

***Eger arsa sahibi bu dairelerin hepsini (topluca 5 yil icinde) elden cikarirsa DEGER ARTIS KAZANCI

olarak gozonune alinir.

Arsa sahibi daireleri satmayacak kendi kullanımı için yaptırdı. ise '
Burada ihtiyactan fazlasi'' yani arsa sahibine kalan dairenin disindaki daireler icin


Bu konuya Mali Idarenin Yaklasimi


1- Arsanın kat karşılığı (villa) müteahhide tesliminde bir ivaz karşılığı devir söz konusu olacağından değer artış kazancının uygulanmasına esas dört yıllık sürenin tespitinde arsanın iktisap tarihi ile müteahhide teslimi sonrası villaların arsa sahibine fiilen teslim veya tapuya tescil tarihi ile müteahhide teslimi sonrası villaların arsa sahibine fiilen teslim veya tapuya tescil tarihi arasındaki sürenin dikkate alınması gerekecektir. Bu ivaz karışlığı devirde değer artış kazancından söz edilmesi halinde, arsa karşılığı iktisap edilen villaların değerinden arsanın endekslenmiş maliyet bedeli ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve arsa sahibinin uhdesinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harcamaların indirilmesi suretiyle bulunacak kazancın 2020 iligli tutari geçmesi halinde aşan kısmın beyannameyle değer artış kazancı olarak beyan edilmesi,

2- Müteahhitten devir alınacak villanın tapuya tescil veya fiilen teslim suretiyle iktisaptan sonra 5 yıl içerisinde bir tanesinin bir defaya ait olmak üzere bir kişiye veya birden fazlasının bir defada aynı kişiye satılmasında satış bedeli ile artırılmış maliyet bedeli arasındaki farkın ilgili yıl için tespit edilen haddi aşması halinde aşan kısmın değer artış kazancı olarak beyannameyle beyan edilmesi,.

şeklinde açıklama yapılmıştır.

Yine konuya ilişkin verilen bir özelgelerde; .inşa sonucunda arsa karşılığında tarafınıza verilen gayrimenkulün bağımsız bölümlerin(daire,dükkan) tapuya tescil veya fiilen teslim alınma tarihinin yeni bir iktisap olarak dikkate alınması gerekmektedir. şeklinde görüş bildirilmiştir.

Ayrıca konuya ilişkin verilen bir başka özelgelerde de özetle Arsa karşılığı olarak alınan bağımsız bölüm yeni bir iktisap olup ,bu yeni tarihten itibaren 4 yıl içerisinde satılması halinde değer artışı kazancı olarak vergilendirilir. şeklinde görüş bildirilmiştir.

Konuya ilişkin verilen yargı kararlarının özetleri ise aşağıdaki gibidir:

Sahip olunan arsa üzerinde yapılan bina yeni bir edinimdir. Bir ivaz karşılığında elde edilen bağımsız bölümlerin dört yıl içinde ticari amaç olmaksızın elden çıkarılması karşılığında saplanan gelirin değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir.

Arsa karşılığı iktisap edilen bağımsız bölümler, arsadan ayrı yeni bir edinimdir.

Söz konusu özelgelerden ve tebliğden anlaşılacağı üzere Maliye İdaresi arsa sahibi açısından alınan bağımsız bölümlerin yeni bir iktisap olarak değerlendirildiği görülmektedir.Bu görüş ise arsa sahibi açısından arsanın ayrı ,arsa karşılığında elde edilen bağımsız bölümlerin ise ayrı olarak vergilendirilmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır.Yani Arsa sahibinin 2008 yılında elde etmiş olduğu arsayı 2010 yılında kat karşılığında müteahhide verilmesi ve sonucunda 2 dairenin 2011 yılında alınması halinde; arsa sahibi açısından arsanın değer artışı kazancı yönünden ayrı ,elde edilen dairelerin ayrı vergilendirilmesi gerekmektedir.
 
Üst