fonradar

Kat Karşılığı İnşaatta Müteahhidin Arsa Sahibine Fatura Düzenlemesi Hk.

huseyinsisman

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
282
Konum
İst.
Kat karşılığı inşaat işinde müteaahhit firma arsa sahibine bırakacağı daire ve işyerleri için fatura düzenleyecek midir?
Düzenleyecekse, hangi tariihte ve hangi bedel üzerinden fatura düzenleyecektir?
 
Arsa Sahibi Açısından

Arsanın herhangi bir iktisadi işletmeye dahil olmaması ve arsa tesliminin sürekli bir ticari faaliyet, organizasyon içerisinde gerçekleşmemesi, arızilik özelliğinin kaybolmaması, yapılan arsa teslimini KDV konusuna dahil etmemektedir. Çünkü KDVK. 1. maddesinde Türkiye’de yapılan aşağıdaki işlemler Katma Değer Vergisi’ne tabidir:

1- Ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,…hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla arsa sahibinin arsa teslimi ticari bir faaliyet çerçevesinde gerçekleşmediğinden KDV aranmayacaktır. Ayrıca 30 Nolu KDVGT.’nde ...Ancak arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde, arizi bir faaliyet olarak arsasını daire veya işyeri karşılığında müteahhide tesliminde vergi uygulanmayacaktır.hükmüyle konuya açıklık getirmektedir.


b) Müteahhit Açısından

Müteahhidin KDV mükellefiyeti olduğundan arsa sahibine teslim ettiği daire veya işyerleri için emsal bedelleri üzerinden fatura düzenleyecek, KDV hesaplayarak, yasal defterlerine kaydedip beyanlarına intikal ettirecektir.

Eğer müteahhidin teslim ettiği dairelerin net alanı 150 m2’nin altında ise bu teslimler %1 oranında KDV’ye tabi olacaktır. Eğer teslim edilen dairelerin net alanı 150 m2 (ve üstünde) ve teslim edilen işyeri ise %18 oranında KDV’ye tabi tutulacaktır. Müteahhit inşaatın inşa aşamalarında yüklendiği KDV’yi KDVK.29. maddesi uyarınca, yaptığı mal ve hizmet teslimleri karşılığında hesapladığı KDV’den indirim konusu yapabilecektir. Fakat müteahhidin %1 şeklindeki indirimli orana tabi teslimleri nedeniyle indirim konusu yapamadığı KDV’yi mahsuben veya nakden isteme hakkı bulunmaktadır.
 
Üst