fonradar

Katılım Bankası Kar Payı Muhasebe Kaydı

Murat ÖNDER

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ağu 2009
Mesajlar
201
Konum
İSTANBUL
Bir katılım bankasında hesabımıza 51,92 TL kar payı tahakkuk etti. 9,36 TL vergi kesintisi yapıldı. Kaydı ne şekilde yapmamız doğru olur.
 
Merhaba,

Cevap yanlış değil. Ancak parasını bir katılım bankasında değerlendiren şahısların, elde ettikleri bu kazancın faiz olarak adlandırılmasından rahatsız olacakları inancındayım. Bu hassasiyete saygı duymak açısından, 642 yerine 649 hesabını kullanmanız daha şık olacaktır.

Saygılarımla,
 
Merhaba,
Sayın Merkur2,
Paradan para kazanmak... hepimizin yaptığı bu değil mi. Elbette ki sonuç aynı, Normal bir banka, size araç almanız için kredi verir, oranı 19 olsun, katılım bankası aracı alır size % 19 karla satar. Her iki durumda da aynı taksitleri ödersiniz. Aradaki fark nedir;
"sözleşme",
birisi kredi sözleşmesidir, birisi alım satım, konuyu sizin, imza yazınızla açıklayım, sizinde belirttiğiniz gibi Zina büyük günahtır değil mi, ancak "evlenip neslimizi aramak" de kuran hükmüdür, peki zina ile neslimizi arama'nın farkı nedir, "evlilik akdi", yani aradaki akit evlilikse "sevap", aksi halde "günah", geri kalan her şey aynı. Velhasıl burada da firma yönetiminin fikri katılım bankası aracılığıyla kar payı elde etmek ise, sizde ona uygun muhasebeleştiriniz diyorum sadece, neticede "fikri ne ise zikri odur". Bu arada kısa bir bilgi; faiz değil de kar payı elde etmek üzerine paranın değerlendirilmesi olarak özetlenecek bu sistemin kurulmasındaki temel fikrin sahibi de sanıldığı gibi Müslümanlar da değildir, "Citibank" bu fikrin sahibi ve ilk uygulayıcısıdır.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Şirket katılım bankası hesabından 40.000 kar payı almıştır.
2500 tl bankadan ekstra kesinti de olmuştur.
Muhasebe kaydı.

102. Borç 40.000
642. alacak 40.000 tl midir.

780. borç 2.500
102. alacak 2500 tl midir.

bunu g.v. beyannamede nasıl gösteriyoruz.
 
@UZMAN,

Konuya inanç açısından yaklaşımınıza saygı duyarım. Tartışması dahi yok.

Ancak salt bu nedenle sonucu hiç farklı olmayan bir gelirin beyan ve kaydı TDHP çerçevesinde "Özün Önceliği" prensibine göre olmalıdır. Kaldıki banka tercihinin inanç mı maliyet mi olduğunu bilmiyoruz.

İkincisi bu gelirin Gelir / Kurumlar vergisi beyannamesinde mahsubu ise farklı bildirim alanlarında yapılmıyor ve kesinti listesi de aynı sonuca getiriyor aynı şekilde değerlendirilmek zorunda.

Muhasebe ilkelerine sadık kalmak doğrudur diye düşünüyorum.
 
Üst