Kayda alınmayan demirbaşlar

Üyelik
25 Haz 2011
Mesajlar
24
2012 itibariyle bilanço usulune tabi olan bir işletmenin daha önce demirbaşları kayda alınmamış ve taşıtları üzerinden amortisman ayrılmamış.Stok listesi dogru degıl...Bu işletmenin kayıtlarını hem mevzuata uygun hale getirmek hem de müşteriye ilk etapta fazla vergi yükü altına sokmamak için nasıl bir düzeltme yoluna gidilebilir ?Daha önce envantere dahil olan demirbaşlar nasıl kayıt altına alınabilir ?
2011 kasım ayında alınan taşıt için 2012 den ıtıbaren amortısman ayrılabılır mı ?
Stok listesinin düzenlenmesi nasıl yapılır ? (Mükellefi zor durumda bırakmadan ?)
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

Kayıda alınmayan demirbaş ve taşıt derken işletme hesabına göre tutarken alınmış demirbaş ve taşıtı hiç mi kayda almadınız ?
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

evet daha oncekı malı musavırı ısletme hesabında defter tutarken demırbasları kayda almamıs...Ben 1 Ocak ıtıbarıyle defterı devır aldım.1.sınıf olarak da defterını tasdık ettım ama su anda nasıl kayıtları duzeltmem gerektıgı konusunda tereddutluyum...
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

En mantıklısı kayda almadıysa amortismanda düşmemiştir onlara.. Siz kendiniz mükellefe gider pusulası bastırıp kayıtlara almalısınız. Çünkü başka türlü alternatifi yok..
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

Selamlar
Soruda çelişkimi var,bana mı öyle geldi.
* "işletmenin daha önce demirbaşları kayda alınmamış"
* "Daha önce envantere dahil olan demirbaşlar"

Tam olarak ne yapılmış,tam anlayamadım...
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

evet yanlıs cumle kurulmus sayın Twolf haklısınız..Daha once alınan demırbaslar envantere dahıl edılmemıs...Aradan donem gectıkten sonra bunları envantere dahıl etmek mumkun mudur ?
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

İşletmeden demirbaşlar var ama kayıtlara aktarılmamışsa tek yolu firma kendi kendine gider pusulası düzenleyecek %5 gelir vergisi ödeyecek ve bu demirbaşları aktife dahil edecektir.Aktife dahil olduğu yıldan itibaren amortisman ayırmaya başlanacaktır.
Mükellefi zor duruma sokmadan stok listesi derken, en düşük maliyetlerle değerlendrilerek yapmak düşüncesindesiniz sanırım.maliyet malın giriş fiyatıdır.Bunun en düşüğü en çoğu olmaz.Kar-zarar durumunuzu görmeden nasıl bir stok belirlersiniz birşey denemez.Zor olmayacaksa en doğru stok listesi "sayım"la yapılır. Son giren ilk çıkar yöntemini benimserseniz sayım sonucu bulunan malların fiyatlarını en eskiden alınanlardan değerlerseniz stok maliyetiniz düşük çıkar.Son alınanlar satıldı eski alınanlar elimizde kaldı dersiniz ama bu yorum şu an havada kalır.kayıtları görmeden stok konusunda yorum yapmakta doğru olmaz.
Saygılar
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

Demirbaşların kayda alınması için işletme sahibinin kendine gider pusulası kesmesi, üstüne bir devergi ödemesi diye bir şey olmaz. Gider pusulasının hangi hallerde kesileceği VUK?nunda tespit edilmiştir.(Md.:234)
Kayıtlar bu demirbaşların alış faturaları ile yapılmalıdır. Eğer fatura bulunmuyorsa vergi dairesine müracaatla demirbaşların değer tespiti yaptırılır ve bu tespit tutanağı ile deftere kaydedilir. Bundan sonra o demirbaşa ait amortisman süresi uyarınca dönem sonlarında gerekli amortisman mahsupları yapılır.
.............................
Daha önce mevcut taşıtlar için ayrılmayan amortismanlar bundan sonra ayrılamaz. Ancak, daha önceki dönemler taşıtın amortisman süresini doldurmuyorsa kalan süreler için amortisman ayırmaya devam edilebilir.
............................
Stok listesine gelince; işletmenin ikinci sınıftan birinci sınıfa geçmesi vergi borcu açısından bir sorumluluk farkı doğurmaz. Bu tamamen usuli bir durumdur. Yani ikinci sınıfa dahilken alınıp ta vergi dairesinin ıttılaı dışında bırakılan emtea kaçakçılık suçunun konusu olur. Bu nedenle, bu konuda kovuşturmaya uğramamak için önce mükellefin kendini vergi dairesine ihbar etmesi, yani pişmanlık dilekçesi vermesi ve pişmanlık zammını ödemesi gerekir. Ayrıca, KDV yönünden beyannamelerini dönemler itibarıyla tekrar düzenleyip vermesi gerekir.

2011 yılı kasım ayında alınan taşıt için 2012 yılında tabiiki amortisman ayrılır.
 
Ynt: Kayda alınmayan demirbaşlar

demirbaş faturam yok değer tesipiti istediğimde ; belge almama yönelik yaptırım yok vallahi iyiymiş
 

Benzer konular

Üst