Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

Üyelik
30 Tem 2008
Mesajlar
14
Konum
Kocaeli
Merhaba,


Fazla zamanınızı almadan bir konuyu özet olarak soracağım.Şahıs şirketi ( tüccar ) olarak kurulan ticari oluşumun Ticaret Sicil Gazetesindeki ünvanından farklı işle meşgul olması ve o işten para kazanması vergi kaçırma suçumudur?

Aynı ticari oluşumun hizmet için fatura kesmek yerine bilgisayarda kendi adına fatura şablonu hazırlayarak bunu A-4 kağıtlara basması ağır bir suçmudur?Bu tür basılan faturalar para karşılığı ihtiyacı olanlara satılmakta ve hizmet karşılığı para veren müşterilere hizmet faturası olarak kaşeli ve paraflı olarak verilmektedir.

Bu konuda biraz açık bilgi alabilirmiyim?
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

1- Birinci sorunuzda tarif ettiğiniz olay vergi kaçırma suçu kapsamına girmez. Değişiklikleri 30 gün içerisinde vergi dairesine bildirmeniz gerekmektedir. Yasal sürelerinde bildirilmemesi halinde
vergi dairesince ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.

2- Bu bahsettiğiniz olay kaçakçılık suçu tarifi kapsamındadır.
2. Sorunuzun 1. cevabı
VUK 359. madde Kaçakcılık Suçları ve Cezaları
c) Bu Kanun hükümlerine göre ancak Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, Bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2. sorunuzun 2. ceveabı
b) Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir.
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

Sayın Moderatörlerimiz bu başlığa müdahale etmelilerdir. Açık açık "biz sahte belge düzenleme işine gireceğiz ne tavsiye edersiniz" diye soruluyor. Bu forum hepimizin mali hukuk konusunda bilgi birikimini paylaştığı bir forum, VUK'un çok ağır bir suç olarak tanımladığı bir fiilin bir soru aracılığı ile bile olsa tartışılabileceği bir ortam değil,ben şahsen bunu zul sayarım.
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

aziz41tr ' Alıntı:
ihtiyacı olanlara

VUK 359/3-a : Sadece ihtiyacı olanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için herhangi bir menfaat gözetmeksizin, amme hizmeti zihniyeti ile gerçekleştirilen fiiller, bu Kanun hükümleri dışında değerlendirilir. En fazla, seni gidi seni! bir daha yapma emi! şeklinde ikaz edilir. Bu fiilin bir takvim yılı içinde üç defadan fazla tekrarlanması halinde, fiili uygulayanların kulağı sertçe çekilir.
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

sayın koraykaya


henuz yeni baslamıs oldugumuz ticari hayatımızda 20-30 tane A-4 seklinde basılmıs faturayla karsılastık.karsılastık derken parasını verip mal alan biziz.faturayı biz basmadık.simdi boyle bir durumda gelip maliyeci ve musavirlere akıl danısmam yanlısmıdır?benim konumun neresinde ben sahte fatura basıcam veya basıyorum yazıyor?


cevaplara gelince....


kasko sirketlerini yalan beyanla dolandıran,
bilgisayarda A-4 üzerine sahte fatura basan,
ticari ünvanı dışında her türlü ticari faaliyetle uğraşan,


bir ticari oluşumu hiçbir yere şikayet edemeyecekmiyiz?
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

aziz41tr ' Alıntı:
henuz yeni baslamıs oldugumuz ticari hayatımızda 20-30 tane A-4 seklinde basılmıs faturayla karsılastık.karsılastık derken parasını verip mal alan biziz.faturayı biz basmadık.simdi boyle bir durumda gelip maliyeci ve musavirlere akıl danısmam yanlısmıdır?

Sayın aziz41tr,

Olay gerçekten anlattığınız gibiyse, durumu neden mali müşavirinizle konuşmayı denemiyorsunuz?

Ayrıca, yeni başlamış olduğunuzu söylediğiniz ticari hayatınızda 20-30 tane a-4 şeklinde fatura ile karşılaşmanız da çok ilginç.

Bedel karşılığı satılan fatura ile "parasını verdik mal aldık, a-4 fatura geldi" arasında nasıl bir alaka olabilir ki? Hadi bir tane geldi, iki tane geldi, on tane geldi. 20-30 tane nasıl oluyor?

Sayın koraykarakaya' ya çok da yüklenmeyin bence.

Durum gerçekten anlattığınız gibiyse, bu konudaki tek net nokta; sizin durumu ifade edememiş oluşunuzdur.
 
Ynt: Kayıt Dışı Faaliyet ve Sahte Fatura

sayin tuna


bahsi gecen mal kiralik aractir.faaliyetimiz nedeniyle devamli arac kiraliyoruz.avis ve benzeri sirketlerde boyle sorun cikmazken yerel sirketlerde bu tip acaip faturalar ortaya cikiyor.kendi bolgemizde mali musavirle gorustuk.benim ilgilendigim nokta bu acaip faturayi basan ve piyasada kullanan vatandaslari hangi esaslarla sikayet edebilecegimdir.
 
Üst