Kazanılan Tazminat Davası Hakkında

Üyelik
2 Mar 2016
Mesajlar
11
Konum
Tekirdağ
2008 yılında kapanan işyerini 60 kişi tek avukata giderek mahkemeye verdik. Dava sonucunda tazminstlarımızı almaya hak kazandık. Avukat bankalara olan borçların önce ödeneceğini sonra işçilerin tazminatlarının ödeneceğini söyleyerek bizi oyaladı. Telwfonlarımıza cvb vermediği gibi bürosuna gittiğimizde bizi kovdu. ( hepinize ayrı ayrı uğraşamsm. Gelişme olunca Size haber veririm diyerek) Dosya numarası ile araştırma yaptığımda icra işlemlerinin başlamadığını gördüm. Yıllardır tüm çsbalarım sonuçsuz kaldı. Üstelik Avukatım beni mahkemeye vererek -tazminatımı almamış olmasına rağmen - avukatlık ücreti talep etti ve 6000 tl gibi bir tazminata mahkum oldum. Şimdi de tek oturduğum evi icra yoluyla satacağını söyleyip ücreti ödemem konusunda tehdit ediyor. Ben ne yapabilirim???....
 
Tazminatınızı alamamanızla, avukatınızla anlaştığınız vekalet ücretinin ödenmesi arasında bir bağ yok. Davayı kazansanız da kaybetseniz de, kazandığınızda karşınızda muhatap bir şirket bulamasanız da, bulduğunuzda haciz uygulayabilecek bir varlık bulunamasa da, avukatınızla anlaştığınız ( veya yasalarla, avukalık asgari ücret tarifesindeki belirlenen oranlara göre vekalet ücretini ödemek zorundasınız.
Tek evinizi haczettirip sattıracağı kısmı gözünüzü korkutmak için sarfedilmiş talihsiz bir laf olsa da, vekalet ücreti tahsilatı için, maaş haczi, ev eşyası haczi uygulamalarıyla borcun daha da artması ihtimalini gözönünde tutun derim.
 
Dava sonuçlanması ne demektir?. É devletten baktığımda dava karara çıkmış görünüyor. Bizim dosyamız icra takibine alınmamış(mahkemede yaptığım araştırmada böyle bilgi verildi). Avukatın vekalet ücretini hak etmesi için mahkeme kararının çıkması yeterlimi yoksa dosya kapanana kadar takip etmesi mi gerekiyor? Dava kaybedilse ücret ödenir. Ama kazanılmış bir davanın icra takibi yapılmamış. Fabrikaya ait trilyonluk lojmanlar satılıp alacaklılar paylaşırken bizim avukatlar uyumuş. Avukatla anlaşmamız tazminat alındığında ücret ödeneceği yönündeydi. Dava kaybedildiğinde zaten ister istemez ödeyecektik vekalet ücretini. Ama mevcut durum hem suistimal hem de aymazlık diye düşünüyorum.
 
Bu gibi durumlarda, avukatlarla sözleşme "davadan elde edilecek kazancın % ...i ücret olarak ödenecektir" şeklinde yapılmalıdır. Avukata sadece masraflar için ödeme yapılmalıdır. Dava açacağınız şirket batıksa, sizden önce mutlaka başka alacaklılar icra takibine geçip haciz koydurmuşlardır. Kazansanızda bir şey alamayacağınız için dava açıpta uğraşmaya gerek yok. Bazı avukatlar maalesef sistemi müvekkilini yolmak üzere kurmuşlar.
 
Evet aynen söylediğiniz gibi oldu. Ama bu nasıl adalet ola ki fabrika tabelasını değiştirip çalışmaya devam ediyor. 400 é yakın işçi kimisi 20 kimisi 15 benim ise 8 yıllık tazminstlarımız gasbedildi. İşçilerin hepsi davayı kazandı ama kimse bir şey alamadı. Patron ise 600 milyarlık arabası ile gezmeye devam ediyor. Üstüne fukara işçilerden birde vekalet ücreti isteniyor. Maaşına evine haciz geliyor. Sonrada bu adalete saygı duymamış bekleniyor.
 
Adalete saygımız sonsuz ,
adalet getirmeyen hukuk sistemini(yine hukuk içinde kalarak)eleştirebiliriz.
"Geç gelen adalet,adalet değildir."
 
Dava sonuçlanması ne demektir?. É devletten baktığımda dava karara çıkmış görünüyor. Bizim dosyamız icra takibine alınmamış(mahkemede yaptığım araştırmada böyle bilgi verildi). Avukatın vekalet ücretini hak etmesi için mahkeme kararının çıkması yeterlimi yoksa dosya kapanana kadar takip etmesi mi gerekiyor? Dava kaybedilse ücret ödenir. Ama kazanılmış bir davanın icra takibi yapılmamış. Fabrikaya ait trilyonluk lojmanlar satılıp alacaklılar paylaşırken bizim avukatlar uyumuş. Avukatla anlaşmamız tazminat alındığında ücret ödeneceği yönündeydi. Dava kaybedildiğinde zaten ister istemez ödeyecektik vekalet ücretini. Ama mevcut durum hem suistimal hem de aymazlık diye düşünüyorum.
Sizin işyerinizin kapanması sonucu ödenmeyen tazminat, ücretleriniz için açtığınız dava sonuçlandığında,o davayı kazandığınızda, dava kararı ile işverenin o borcunu ödemesi gerekir.Ödemiyorsa icra yoluyla tahsile geçilmesi ayrı bir işlemdir. Açılan ilk davanız tamamlandığında, o dava için avukatın görevi tamamlanmış demektir. İcra takibi yeni bir konudur. Yani kazandığınız dava sonucunda icra takibi otomatik olarak başlar diye bir durum yok.

400 çalışanı olan bir işyeri akşamdan sabaha küt diye bir anda kapanamaz, kapanışa sürükleyen uzun bir geçmiş sonucunda iflas talebi-kararıyla kapanabilir.
Kapanış sebebiyle işsiz kaldığınızda muhtemelen zaten işyeri varlıklarına hacizler uygulanmış, uygulanıyordu öyle değil mi?
Davanız devam ederken işyerinin hacizleri de devam ediyorduysa , zaten avukatınızın henuz sonuçlanmış bir mahkeme kararına sahip olmadığı için bir haciz şansı bulunmamakta. Dava sonuçlandığında haczedilebilecek bir şey kalmadıysa da , alınabilecek bir şey olmadığı için icra takibi başlatmamış olabilir avukatınız.
Davanızı ne zaman kazandınız, trilyonluk lojmanlar ne zaman satılmış??

Kapanan işyerinin sahibi, yada sahiplerinin varlıkları , çalışma sürecindeki kişisel kazanımlarıdır, işyerinin kazanımları değil. Sizlere karşı borçlu olan da o kişiler değil, çalıştığınız tüzel kişilik yani şirket. Şirkete ait borçlar nedeniyle sahiplerinin kişisel edinimlerine karşı bir işlem yapılabilmesi, devlet kurumları alacakları dışında mümkün değildir.

Topluca gelen 60 kişinin tazminat haklarını alınmasıyla eline geçecek vekalet ücretini düşündüğünüzde, suistimal veya aymazlık olayına pek ihtimal veremiyorum, öyle ya 60 kişiden 1.000 er tl alsa kemiksiz 60.000 tl yi kimse aymazlık ederek oracıkta bırakmaz, yanılıyormuyum?
 
O zaman bunu şöyle anlamalıyız. Örneğin bir arsamız var. Bir müteahhit ile anlaşıp ev yaptırıyoruz. Anlaşma evin oturulur halde teslim edilmesi. Adam evin kaba inşaatını yapıp parasını istiyor. Sonuçta kaba inşaat başka şey ince işi başka... Adama parayı vermek zorundayım Size göre. Konumuza dönersek ben Avukatla tazminatın alınması için anlaşmışım. Üzerinde sen haklısın yazan bir kağıt bana hiç bir şey ifade etmiyor. Eğer avukat elinden geleni yapmış olsa yine ayrı bir olay. Ama icra takibinin yapılmadığı gerçeği görevini yerine getirmedi demektir.
Fabrika iflas etmedi. Çünkü iflası kabul edilmedi. Hatta fabrika yakıldı. İtfaiye raporu kasten yakıldığını gösterdi. Tabii kısmi yangın. Birkaç makina dışında zarar olmadı. İğsiz kaldığımızda tıkır tıkır çalışan fabrika bir sabah gittiğimizde kapalıydı. O tarihte herhangi bir haciz kararı var mı bilemiyorum. Lojmanlar biz davamızı kazandıkdan 2 yıl sonra satıldı. Şimdi yerinde avm var.
Yani devlet her şekilde alacağını tahsil hakkına sahipken asıl gayesi olan vatandaşının bekası ve rahatı ile ilgilenmiyor. Kendi alacağını garantiye alıp fakir halkın hakkını zalimlerin eline bırakmakta beis görmüyor.
Dediniz ki avukat kararı çıkarttığında zaten o 60 kişiden gelecek 1000tl yi hak ediyor. Kanun bunu garanti.etmiş. Üstüne zaten 25 kişi bu parayı istediğinde verdi. Vermeyenlerden ise dava yoluyla 5-6 bin TL istiyor. Hatta az bulup yargıtaya taşıyarak 10 bin lira istiyor. Yani qvukat her şekilde parasını alacağının farkında. Bu yüzden istediği gibi davranır ve davranıyor da. Benim buradan çıkarttığım 2 sonuç var. Birisi benim Avukatım için hak hukuk sadece bir ticaret metası. Kazandığı paraya bakıyor. İkincisi ise bu devletin hukuku Zalimi müdafaa mazluma ceza üstüne kurulu. Bilmem ki adaleti hangi kapıda arasak????
 
Sizin durumunuzda avukat ile yapmış olduğunuz sözleşme önemli. Sözleşmede hangi aşamada iş biteceği yazılmış olmalıdır veya hangi aşamada ne ödeneceği.
 
Üst