Kdem ve ihbar tazmınatı hk.

Arkadaşlar tereddute kaldğım bi konu hakkında goruşlerinizi almak istedim yardımcı olursanız çok sevirim.
Konu başlıktada anlaşıldığı gibi kdem ve ihbar tazmınatı hakkndadır.Kdem ve ihbar tazmınatı hak kazanmak eski kanunla 1475 sayılı iş kanununun 14.maddesinde ve yenı kanunla 4857 sayılı kanunda belirtilmiştir.Yanlız aklımdaki sorunun cevaplarınıda burda alamadım.Şimdi İşçi işten çıkmadan 2-3 ay once işverene işten arlacağını beyan etse bu durumda kişi istifa etmiş sayılıyor bu durumdada hiç bir hak talep edmiyor.Yanlız daha oncedenn işverene beyan ettiğinden dolayıı burda işverenın mağdurıyeti soz konusu olmuyor yinede işçi herhangi bir hak elde edemezmı???

Ynt: Kdem ve ihbar tazmınatı hk.

çalıştığı gün kadar maaş onun dışında hiçbir ücret hak etmiyor ..

Bence 2-3 ay öncesinde işten ayrılacağı hakkında bilgi vermesinin sebebi sadece işverenin mağdur olmamasının haricinde konunun birde maddi boyutu var. Eğer süresinde işten ayrılacağını haber vermez ise bu seferde çalışan işverenine ihbar tazminatı ödemekle yükümlü

Selamlar
Kendi yorumuma göre her işten ayrılacağını beyan eden,istifa etmiş sayılmamalı.Tazminatı gerektiren şartların oluşup oluşmadığına bakmak ve ayrılma beyanını gerektiren hususları bilmek lazım. Ayrıca İhbar öneline işçi ve işveren karşılıklı uymak zorundalar.Eğer ortada sorun yokken kendi rızanızla işten ayrılıyorsanız ihbar önelinide süresinde yapmışsanız burada karşılıklı olarak herhangi bir hak doğmayacaktır.Fakat tazminatı gerektiren sebeple işten ayrılıyor ve ihbar önelinide süresinde yapıyorsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Saygılar

Bunlara katılıyorum.
İşten ayrılmanın biçimi de önemlidir. Örneğin; Evlilik, askerlik, emeklilik gibi nedenlerle ayrılma olursa ihbar ödenmez ama kıdem ödenir. Bu ayrılmaları önceden yazılı olarak bildirmek herhangi bir uyuşmazlık halinde yararlıdır.

Merhaba 2007 yılından itibaren bir firmada çalışmaktayım.Mesai saatlerim sabah 8:30 akşam 20:30 ve ben ağustos ayında şirketimden 2007 tarihinden bugüne kadar olan mesai lerimi talep ettim.Fakat ödeme yapmadılar ve kullandığımız genel e-mail adresine iş yerimden memmun olmadığım ve farklı bir şubede iş radığıma dair genele e-mail gönderdim.Bu e-maili gören yöneticiler istifamı verip defolup gitmemi söylediler fakat ben istifamı vermedim.Onlarda beş kuruş ödemeden beni çıkaracakları yönünde tabirlerde bulundular ben mesailerimi ödemelerini yada iş saati olarak çalışacağımı ve bununla ilgili ne işlem gerekiyorsa yapacagımı söylediler.Daha sonra kullanmadığım yıllık izinlerimin bir kısmını verdiler ve kullandım.İzinden geldiğimde e-mailde kendi firmam dısında bize pirimimizi ödeyen diğer bir firmayla ilgili arkadaşların yorumları vardı bize vadettiklerini yapmama şeklinde bende katıldın şirketim benden savunma istedi fakat bende kendileri ile ilgili olmadığını ve bunda savunma yazacak birşey göremediğimi belirttim.Beni tazminatımı ödemeden 4857 saılı kanunun 25/2 b ve h bendine göre işten çıkardılar fakat ben hiç birşey imzalamadım örnek aldım ve çıktım.Bu konu ile ilgili napabilirim ve kıdem,ihbar ve 2007 den itibaren mesai ücretlerimi alabilirmiyim.