KDV İade Servisi İle Yaşadığım Bir Sorun.

Üyelik
14 Eyl 2012
Mesajlar
49
Konum
İstanbul
Sayın arkadaşlarım,
bir sorun var KDV iade ile ilgili ama çözemiyoruz bir türlü.
Kısaca konu ve yaptıklarımdan bahsediyorum.

YAPTIKLARIM:
27.12.2012 tarihli bir ihracat faturası var. Bu faturadaki malların kapanış işlemleri; 02.01.2013 tarihinde gerçekleşmişti. Bu ihracatla ilgili yüklenilen KDV ye tabi ihraç malları da aralık-2012 döneminde alınmıştı.

Şimdi, gümrükten çıkışı ocak ayına sarktığı için ben bu ihracat faturasındaki bedeli Aralık-2012 de değil, Ocak-2013 beyannamesinde gösterdim.. Ancak ihraç konusu malla ilgili girdiler aralıkta olduğu için Aralık-2012 beyannamesinde ind.KDV ye beyan ettim, ihraç konusu mallarıda stoklara aldım ve 2013 e devrini stok olarak gerçekleştirdim. (ocak da çıkışları olduğu için)

Ocak-2013 döneminde; yukarıda değindiğim özellikli durum yanında bir ihracat daha gerçekleşti.
Şimdi Ocak-2013 beyannamesinde; 2 ihracatı tek kalemde birleştirip beyan ettim. Yani hem ihraç tutarı hemde yüklenilen KDV leri tek satırda gösterdim. Bu dönem İndirilecek KDV ye ocak dönemindeki ihracatla ilgili girdilerin KDV lerini ekledim. Yüklenilen KDV kısmına da; aralık-2012 beyannamesinin ind.kdv kısmına dahil ettiğim ihraç konusu malların KDV leri ile ocak-2013 döneminde gerçekleşen diğer ihracatla ilgili yüklenilen KDV leri birleştirip beyan ettim.

Daha sonra her iki ihracat için ayrı ayrı iki dosya hazırladım, Listeleride ayrı ayrı beyan ettim ve iade işlemlerini başlatmak üzere vergi dairesine götürdüm..

VERGİ DAİRESİ KDV SERVİSİNİN TUTUMU;

1- Öncelikle beyannamede her iki ihracatı birleştirip tek kalemde yazmamı kabul etmediler.. ayrı ayrı beyanname üzerinde bu ihracatları beyan etmemi ve dolayısıyla da ilgili dönem KDV beyannamesine düzeltme vermemi istediler.

2- Ocak-2013 KDV beyannamesine dahil ettiğim, gümrük çıkışı 02.01.2013 olan, 27.12.2012 tarihli faturadaki ihracatın dönem atlaması sebebiyle aralık dönemine ait ind.kdv ye yazdığım girdi KDV leri çıkarmamı ve ocak-2013 ind.KDV ye eklememi istediler.

Bu iki hususun dayanağını sorduğumda iç genelgelerde yazdığını, buna göre hareket etmemiz gerektiğini hem memur, hem servis şefi, hemde müdür yardımcısından işittim. Şimdi iç genelgeler, bildiğim kadarıyla vergi dairesinin servisleri içerisindeki işlemleri nasıl yürümesi gerektiği ile alakalı, yani mükellef yada meslek mensubu bunları takip etmesi söz konusu değil, herhangi bir KDV tebliğinde, vergi dairesinin bu tutumunu doğrulayacak bir yaklaşım göremediğim gibi işlemimi istedikleri şartlar gerçekleştiği takdirde yapacaklarını dile getirdiler..

Ne yapacağımı şaşırdım, aynı dönemde 2 ihracat iade isteyeniniz oldu mu? bu isteklere göre mi hareket etmeliyiz?
vergi dairesinin bu tutumunu aklım almadı?
 
mart 2013 ayında 3 adet ihracatım vardı ancak son aldığım mazlemenin bir kısmını ihraç etmedim o halde son aldığım malzemenin kdv ni mart 203 beynanmede indirmeyecek miyim anlamadım
 
sn.crysis İhracattan dolayı kdv iadeleri talebinde; 1.indirilecek kdv listesi,2.yüklenilen kdv listesi, 3.satış faturaları listesi 4.Gümrük beyannameleri listesi verilmektedir. Listeleri hazırlarken; Malların çıkış tarihi ocak ayı olduğu için indirilecek kdv listenize SADECE OCAK ayında indirim konusu yaptığınız alış faturalarını yazacaksınız. Yüklenilen kdv listesine ise ihraç edilen malın bünyesine giren malların fatura bilgilerini yazacaksınız. Bu mallar kasım,aralık hatta daha önceki aylarda alınmış olabilir, listeye bunları yazacaksınız. Satış faturaları ve gçb listesine iki ihracat faturasını ayrı satırda göstereceksiniz. KDV beyanında ise her iki ihracatın intaç tarihindeki kur üzerinden hesaplanan TL. tutarı yazmayı da unutmayınız.
 
sn.bulent249 teşekkür ederim.

Yani ocak-2013 İND.KDV listesine; aralık beyannamesinin İND. KDV sine dahil ettiğim ihraç konusu malın girdi KDV sini yazmamam gerekiyordu değil mi?
Birde beyannamede iki ihracat faturalarının iadesinin hem TL ye çevrilmiş hemde yüklenilen KDV lerini tek satırda beyan etmiştim.. yüklenilen KDV toplamı da 7777 TL ( biri 4359 TL, diğeri de 3418 TL)

peki 4000 TL lik sınır sizce bu iki ihracat için ayrı ayrı aranır mı? yüklenilen KDV ler göz önüne alındığında; ama ikisi de aynı dönem denk gelince ayrı ayrı talep etme şansım var mı? bilemiyorum..
 
sn.bulent249 teşekkür ederim.

Yani ocak-2013 İND.KDV listesine; aralık beyannamesinin İND. KDV sine dahil ettiğim ihraç konusu malın girdi KDV sini yazmamam gerekiyordu değil mi?.......... EVET
Birde beyannamede iki ihracat faturalarının iadesinin hem TL ye çevrilmiş hemde yüklenilen KDV lerini tek satırda beyan etmiştim.. yüklenilen KDV toplamı da 7777 TL ( biri 4359 TL, diğeri de 3418 TL)

peki 4000 TL lik sınır sizce bu iki ihracat için ayrı ayrı aranır mı? yüklenilen KDV ler göz önüne alındığında; ama ikisi de aynı dönem denk gelince ayrı ayrı talep etme şansım var mı? bilemiyorum..
İadenin 3777 TL.sini vergi, sgk borçlarınıza mahsup isteyip, 4000 TL.sini nakit isteyebilirsiniz. Tavsiyem nakit yerine mahsup istemenizdir.
 
Dosyanızda ortaya çıkabilecek sıkıntılar mahsupötalepli iadelerinizde gerk 87 gerekse 95 nolu tebliğ yoluyla kolaylıkla çözülebilmekteyken nakit iade de böyle bir imkan mümkün değil.
 
4000 tl ve üstü ymm raporu. Eğer mahsup sonrası kalan 3.999,99 ve daha azıysa nakit iade talep edilebilir.
 

Benzer konular

Üst