fonradar

Kdv İade Veya Devreden Kdv Nin Araç Ötv Borcuna Mahsubu

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,484
Konum
istanbul
Merhaba Şirketin 785.000 tl devreden kdv si bulunmaktadır
1- Firma yurtdışından otomobil getirecek otomobillerin ötv sini devreden kdv sinden mahsup edebilir miyiz?
2- Firmanın yakında ihracatı olacak ve ihracattan ötürü kdv iade alacağı da, yurtdışından alacağı araçların ötv sine mahsup edebilir miyiz? Edebilirsek prosedür nasıldır?
Teşekürler
 
KONU: KDV İade Alacakları, Vergi İnceleme Raporu Sonucuna Göre ÖTV Borçlarına Mahsup Edilebilecektir.22 Haziran 2017 Tarihli ve 30104 Sayılı Resmi Gazete’de 13 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı.Tebliğ ile yapılan düzenlemeye göre KDV iade alacakları, vergi inceleme raporu sonucuna göre ÖTV borçlarına mahsup edilebilecektir.Hatırlanacağı üzere, 4 Ekim 2016 tarihli ve 29847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin Mahsup Edilebilecek Borçlar başlıklı (IV/A-2.1.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “aşağıda belirtilen borçlarına” ibaresinden sonra gelmek üzere “(4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç)” ibaresi eklenmiş ve böylelikle KDV iade alacaklarının, vergi dairesine olan ÖTV borçlarına veya ithalde ödenmesi gereken ÖTV’ye mahsubu imkanı kaldırılmıştı. Bu Tebliğin 1 inci maddesiyle Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-2.1.1.) bölümünün birinci paragrafına eklenen “(4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç)” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve böylelikle KDV iade alacaklarının, vergi dairesine olan ÖTV borçlarına veya ithalde ödenmesi gereken ÖTV’ye mahsup imkanı yeniden getirilmiştir.Ancak bu Tebliğin 2 nci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-6.) bölümüne, dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere yeni bir paragraf eklenerek KDV iade alacağının ÖTV Kanunundan doğan borçlara mahsuben iadesi, mükellefin talebine bakılmaksızın vergi inceleme raporuna bağlanmıştır. Buna göre mahsup işlemi, vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle yerine getirilecektir. Talep edilen iade miktarının tamamı için (İTUS sertifikası sahibi mükellefler de dahil) teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilecek ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.Yukarıda yer alan düzenlemeler 22/06/2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, bu tarih itibariyle henüz sonuçlandırılmamış ilgili iade talepleri de vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir.
 
merhaba, KDV iadeleri bir istisna hükmüne(ihracat,indirimli oran,tevkifatlı satış vss) dayandırılarak verilmektedir. Gümrük borçlarınıza mahsup yapabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst