KDV İadesi

Üyelik
15 Tem 2005
Mesajlar
18
Tüm üstadlara iyi günler dilerim;
Muhasebeciliğini yapmakta olduğum bir firma Nisan-2008 ve Mayıs-2008 dönemlerinde ihracat yapmıştır.Düzenlemiş olduğum ilgili dönem KDV beyannamesini kanuna uygun bir şekilde verdim.
İhracat işini ilk defa yaptığım birazda telaş içinde olduğum için affınıza sığınarak daha önce sorulmuş olan ve cevabı verilmiş soruları sorabileceğimide göz önünde bulundurarak yardımlarınızı talep ediyorum.

1)KDV iade talebi için son başvuru tarihi var mı?Yani takvim yılı içerisinde yapılması gerekir 2009 a sarkmaz gibi bir hüküm var mı?
2)KDV iade talebini nasıl yapmam gerekir,hangi evrakları teslim edeceğim?Ticari defterler maliyeye teslim edilecek mi?
3)İade talebi süreci başladığında (yani vergi dairesine başvuru yaptığımızda) ihracattan dolayı iade edilecek kdv ye istinaden vergi ve ssk borçlarının mahsubunu yapabilirmiyiz?Yoksa iadenin kesinleşmesi mi gerekmektedir?
4)Bu süreç tahminen ne kadar sürer?

Cevap verecek olan üstadlarıma şimdiden çok teşekkür ederim.
Hepinize kolay gelsin.Sevgiler,saygılar...
 
Ynt: KDV iadesi

iade talebi için son başvuru tarihi yok
iade talebi için iade dosyası hazırlamanız gerekli bunun için indirilecek kdv listesi, faturaların fotokopileri, dilekçe, noter onaylı GÇB vb gerekli
iade dosyasının verilmesi ile birlikte mahsup talep edebilirsiniz
süre değişkenlik gösterir, kısaltmak için iade dosyanızı en kısa sürede hazırlayıp veriniz.

Daha ayrıntılı cevaplar için forumda arama yapabilirsiniz, konuya yönelik ayrıntılı başlık var diye hatırlıyorum.
 
Ynt: KDV iadesi

Sayın expert

1) KDV iadesi için son başvuru tarihi diye bir tarih yok diye biliyorum. Ancak ne kadar erken verseniz o kadar iyi olur. O kadar az düzeltme beyannamesi verirsiniz.

2) Bir YMM ile görüşürseniz kendisi gerekli çalışmayı yapacaktır ve Vergi Dairesine Rapor verecektir. KDV İade raporuyla ilgili dönemlere ilişkin tüm alış ve satış faturaları, yevmiye kayıtları, kdv beyannamesi, g.ç. beyannameleri v.s. gerekiyor. Bunun dışında firmaya ilişkin genel bilgiler.

3) Rapor teslim edildikten sonra Vergi Dairesinin 10 gün içerisinde raporu bitirmesi gerekiyor. Vergi ve SSK Mahsuplarınızı yapabilirsiniz.

4) En fazla karşıt incelemelerin geri dönmesi zaman alır. Yani aşağı yukarı 1 ay da rapor verilmiş olur.

Saygılar.
 
Ynt: KDV iadesi

sn expert,

- İade taleplerinde bildiğim kadarıyla sadece "indirimli oranlı KDV" iadesini isterken bir talep süresi var. Onun dışında iadenizi istediğiniz zaman talep edebilirsiniz. İntaç tarihlerine göre iade tutarlarını da değiştirebilirsiniz. (Tabi hepsi düzeltme beyannamesi demek :) )

- İade dosyasında; dilekçe, fatura-gçb listesi gibi şeylerle birlikte her vd.'ne ve her memura göre değişen bir takım evraklar da istenmektedir. En iyisi dosya memurunuzla görüşüp neler istediğini öğrenmenizdir.

- Dosyayı eksiksiz verdiğinizde mahsup talep edebilirsiniz. Yalnız biliyorsunuz ihracat iadesinin 4.000 ytl'si incelemesiz-teminatsız nakden iade ediliyor. Sizin de ilk ihracatınız ve fazla bir iadenizin olmadığını varsayarsak mahsupla 4.000 ytl'nin altına düşürüp kalan parayı nakit almanızı tavsiye ederim. Şu dönemde nakit para firmaların işine daha çok yarayacaktır. Rapor süreci uzayıp sancılı bir sürece dönüşebilir.

Bu konuda mesleki yayınların arka sayfalarında yer alan "KDV iade ve mahsuplarına ilişkin tablo"yu incelemenizi tavsiye ederim. Kolay gelsin...
 
Ynt: KDV iadesi

evet hazırlayacağınız kdv iade dosyasını gönderdiğiniz kdv beyannamesi döneminin son ödeme tarihine kadar verebilirsin. iade talebine gelince istediğin zaman iade mahsup talebinde bulunarak 107 nolu kdv genel tebliği gereğince ithalde alınan vergilere sgk prim borçlarına ve vergi borçlarına mahsup talebiinde bulunabilirsin.
 
Ynt: KDV İadesi

-iade talebi için herhangi bir süre yok.
-o döneme ait indirilerecek kdv listesi
-ihraç edilen malın bünyesine giren yüklenim listesi
-gümrük beyannamesi (aslı, noter, ymm veya vergi dairesi müdürü onaylı)
-satış faturalarının fotokopisi
bir dilekçe ile vereceksiniz.
ssk borcu için ertesi ayın 15 ine kadar vergi dairesi işlem yapıp sigortaya parayı aktaracaktır.
 
Ynt: KDV İadesi

Merhabalar,

Eylül-ekim-kasım dönemlerinde yaptığım ihracatı devreden kdv olarak kullanma yoluna gittim. Fakat aralık ayında düzeltme beyannamesi vererek nakden iadeden yararlanmak istiyorum, sadece kasıma ilişkin düzeltme beyannamesi verip, diğer ayları devreden olarak kullanmaya devam edebilirmiyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...
 
Ynt: KDV İadesi

sn.zweig,
Kasım ayı beyannamenizi kdv iadesi alacak şekilde düzelttikten sonra, aralık beyannnamenizi yeni duruma göre verebilirsiniz. Eylül ve ekim ayları için iade talebiniz yoksa düzeltme vermenize gerek yok. Sonraki aylar da doğabilecek iade hakkınızı devreden kdv şeklinde kullanabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst