fonradar

KDV İadesinde Satış Faturalarının Girilmesi Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

sayın arkadaşlar ihracat faturasında yazılı malların bir kısmı ihraç kayıtlı, bir kısmıda direk ihracat ile alakalı. KDV iadesini direk ihracat ile ilgili faturaları girerek talep edeceğim.
Ancak tek bir faturada toplam olarak ihracat bedeli kesildiği için, navlun her ikisine de ortak görünüyor faturada.

başka bir deyimle;
faturada izahı şöyle geçiyor;

ihraç kayıtlı alınan malın ihracat bedeli.....28.132 euro
alınan malın direk ihracat bedeli.............. 5.680 euro ( bu rakam için listeleri hazırlıyorum)

navlun bedeli...................................... 550 euro...

TOPLAM FATURA BEDELİ...................... 34.362 euro..


İnternet ortamında verdiğim satış faturaları listesinde navlun bedelini 5.680 e dahil mi etmeliyim yoksa yarısı 225 euro yu dahil edeceğim..

araştırdım hiç böyle bir olaya rastlamadım
 
Satış faturaları listesindeki tutar, gümrük beyannamesinin kapandığı (eski tabirle intaç) tarihteki kur üzerinden hesaplanarak listeye dahil edilmelidir. Gümrük beyannamesinde "döviz ve toplam fatura bedeli" kısmında gösterilen CIF/CF tutarı (yani faturanın navlun+mal bedeli toplamı) esas alacaksınız. Aynı zamanda kdv beyannamesinde de bu tutar yer almalıdır. Sizin örneğinizde 34.362 EUR u dahil edeceksiniz.
 
İhraç kayıtlı teslim aldığınız mallar için, imalatçıya onaylı gümrük beyannamesi vereceğiniz için normal ihracatla ihraç kayıtlı aldığınız malları gümrük beyannamesinde ayrı kalemde göstermeniz daha iyi olur.
 
ihraç kayıtlı teslim aldığımız mallar asıl gümrük beyannamesinde, normal ihracat ile aldığımız mallar ise asıl gümrük beyannamesinin devam listesinde gözüküyor. Yani ayrı ayrı.
ancak toplam 34 362 euronun içinde ihraç kayıtlı mallarında tutarı var ayrıca 550 euro navlun da dahil var.
ilk mesajımda ayrıntısını yazdığım gibi 34.362 euronun 5.680 eurosu direk ihracat ile alakalı. Ben normal ihracat tutarı olan 5.680 euro için bu 550 euro navlunu dahil etcek miyim?
yani kısacası bu navlunu direkt ihracat, ihraç kayıtlılar olmak üzere oranlayacak mıyım?
 
KDV iadesi için vereceğiniz satış faturası listesinde 34.362 EUR'a karşılık gelen TL tutarı yazacaksınız. Oranlama yapmayacaksınız. Listede ihraç edilen malların ne şekilde alındığının önemi yok.
 

Benzer konular

Üst