Kdv Muafiyet

Üyelik
11 Eki 2013
Mesajlar
69
Konum
tarsus
Merhaba . Bizim bir akreditif olarak para geldi Libya'daki müşterimizden. Gelen paradan banka masraf kesintisi yaptı.Libya ile iş yapmamızı sağlayan İstanbul'da bir aracı firmamız var. Komisyon alıyor müşteri bulunca. Yapılan kesinti 560 USD. bizde aracı firmaya bunu faturalandıracağız. Faturayı yurtiçi firmasına keseceğimden dolayı KDV kesmek zorundayım. Fakat banka benden kesintiyi KDV olmadan dires 560 USD olarak kesti. Şimdi ben ne yapmalıyım. KDVli mi yoksa KDVsiz mi kesecem. Aracı firma KDVsiz keseceksin diyor. Mali müşavir yurtiçi KDV keseceksin diyor. Arada kaldım.
 
Aracı firma fatura istiyor. KDV siz fatura olacak diyor. Ama yurtiçi firması nasıl KDV siz kesecem. Hangi koda girilmesi gerekiyor.
 
Eğer yurtiçi firmaya kesiyorsanız. Kdv 'li olarak faturalandırmak zorundasınız. Karşı firma ile görüşün yurtdışındaki firmaya keseceğinizi söyleyin. Hayır yurtiçi firmaya kesilecek derlerse kdv olacağını söyleyin onuda kabul etmezlerse neye göre kabul etmediklerini sorun ve KDV kanunundan dayanak isteyin.
 
Teşekkür ederim. Bende öle yaptım ama yine de inatlaşmakistemedim belki bir açıklık olur diye.Fatura açıklamasına ne yazmam gerekiyor. 602 olarak mı kayıt yapmam gerekiyor yoksa başka bir koda mı
 
Yurtdışı Firmasına keserseniz .... tarihli Banka komisyon yansıtması olarak yazabilirsiniz. Yurtiçi firmasına ise o firmayla yapılan işlemden kaynaklanmadığından size kalmış. Yurtdışı firma için malın değerini artırıcı nitelikte 601 kullanabilirsiniz. Yurtiçi firma olursa 602 uygundur.
 
Son düzenleme:
Yurt içi firmasına masraf yansıtması olarak fatura keseceksiniz. Üzerine ekleme yapmadan banka dekontu ile aynı masrafı tansıtın. KDV olmaz.
 
Evet ödeme yurtdışı firmadan geldi. Ama aracı firma yurt içi ve biz ona yansıtacağız aradaki komisyonu. Yurtiçine kesileceği için KDV olmak zorunda
 
Sayın gkcn,

Eğer havaleyi yurt içi firma yapmış ve banka komisyon almış olsaydı. Kestiğiniz faturada Kdv belirtmeden kesebilirdiniz. Ama Yurtdışı firmasından gelen paranın Banko komisyonunu yurtiçi firmaya yansıttığınız için Kdv dahiline giriyor.
 

Benzer konular

Üst