fonradar

KDV sini İndirim Konusu yapabilirmiyim

Üyelik
24 Mar 2011
Mesajlar
75
Konum
KAHRAMANMARAŞ
Arkadaşlar herkese merhaba,
Nisan 2011 döneminde şirkete alınan çift kabinli bir Pick-Up var. Şİrketin yöneticisi ısrarla KDV sini indirim konusu yapmamı söylüyor. Gerekçesi de Ruhsatında Kullanım tipi olarak "Kamyonet" geçmesi. Faturasındaki açıklama "Ranger MCA 3.0 4x4 Wildtrak M/T". Ben şimdiye kadar bu tarz faturalarda KDV sini indirmedim. Sizcede KDV sini indirebilirmiyim? Bununla ilgili bakabileceğimiz bir tebliğ varmı?
 
Ynt: KDV sini İndirim Konusu yapabilirmiyim

87.03 gümrük tarifesi ise kdv yi indiremezsiniz. Öncelikle bunu öğreniniz. Çift kabinli pikaplarda yük taşıma bölgesi açık, yani doblolar gibi değil. Kdv yi indirim konusu yapabilirsiniz.
 
Ynt: KDV sini İndirim Konusu yapabilirmiyim

29/03/2004
Sayı KDVK-10 / 2004-10


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 10


Konusu : Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçların binek otomobile çevrilmesi durumunda yüklenilen KDV?nin indirimi hakkında
Tarihi : 29.03.2004
Sayısı : KDV-10 /2004-10
İlgili olduğu maddeler : Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 30/b


1.Giriş :Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlara ( Fiat Doblo Cargo, Peugeot Partner, v.b.) koltuk ilavesinden sonra ruhsatının binek otomobil olarak değiştirilmesi halinde KDV indirimine ilişkin Bakanlığımıza intikal eden bazı tereddütler ile ilgili açıklamalarımız aşağıdadır.

B. İndirim Uygulaması: Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlar, 87.04 tarife pozisyonunda belirtilen ?eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar? kapsamına girmektedir. Bu araçların iktisabında yüklenilen KDV genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Bu araçlara koltuk konulması ve binek otomobil olarak ruhsat değişikliği yapılması halinde Dünya Gümrük Örgütünün 1977 yılında yaptığı 19. dönem toplantısında aldığı karara ve buna dayalı olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü?nün 12.03.1998 tarih ve 1998/9 sayılı genelgesi çerçevesinde araçların değişiklikten sonra sahip olduğu yük ve yolcu kapasitelerinin karşılaştırması yapılacaktır. Bu karşılaştırmada kişi başına 70 kg?lık ağırlık esas alınacaktır. Buna göre aracın değişiklikten sonra şoför hariç 4 kişilik yolcu koltuğu bulunması halinde yolcu taşıma kapasitesi (5x70kg) = 350 kg olarak kabul edilecektir. Değişiklikten sonra araç için öngörülen yük taşıma kapasitesinin 350 kg?dan fazla olması halinde taşıt 87.04 tarife pozisyonu kapsamındaki ?eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar? olarak mütalaa edilecek ve aracın iktisabında yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Yolcu kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan taşıtlar ise 87.03 tarife pozisyonundaki ?binek otomobil? kapsamında değerlendirilecek ve bunların iktisabında yüklenilen vergi indirim konusu yapılamayacaktır.

Bu durumda, taşıtların koltuk ilavesinden sonra ruhsatının da binek otomobili olarak değiştirilmesi halinde indirilen katma değer vergisinin, değişikliğin yapıldığı döneme ait KDV beyannamesinin 20. satırına eklenerek beyan edilmesi gerekmektedir. İndirim hesaplarından bu şekilde çıkarılan ve beyan edilen katma değer vergisinin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespiti bakımından gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirileceği tabiidir.

Duyurulur.
 

Benzer konular

Üst