Ben yokken Sayın Aşkınbulduk ile Sayın Demiral arasında ciddi bir uyuşmazlık çıkmış, ben de bir şeyler söyleyeyim madem
Birinci Soru=Traktör üreten bir Anonim Şirkete (X), Güvenlik ve Temizlik hizmeti alanındaki bir A.Ş. (Y) Tarafından fabrikasında çalıştırılmak üzere Personel Temin ediliyor.
İkinci Soru= Bir Limited Şirket Hastaneye, Hizmet A.Ş. temizlik ve güvenlik için personel temin ediyor.
Her iki durumda da alıcı kdv mükellefi, satıcı da kdv mükellefi, verilen hizmet iş gücü temin hizmeti. Tevkifat kararını 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.5 bölümüne göre vereceğiz.
"3.2.5. İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ
3.2.5.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır."
Görüldüğü üzere tevkifat yapmakta tek kriter hizmeti alanın 3.1.2 bölümünde sayılmış olması. 3.1.2 bölümünde sayılan alıcılar ise 3.1.2.a ve 3.1.2.b bölümünde 2'ye ayrılmış.
a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.)
b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)
Hizmeti alan A.Ş veya ltd kdv mükellefi olduğuna göre ister borsaya kote olsun istersen olmasın, hiç bir şey değişmez. Tevkifat yapılması gerekir. Eğer 3.2.5 bölümünde sadece belirlenmiş alıcılar denseydi haklı olurdunuz Sayın Aşkınbulduk, ancak 3.1.2 dediği için hizmeti alan her hangi bir A.Ş veya ltd olması yeterli, çünkü bütün A.Ş'ler ve ltd.şti'ler kdv mükellefi.
Yalnız hem alıcı hem de satıcı borsaya kote olsaydı, her ikisi de belirlenmiş alıcı olduğu için 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 3.1.4 uyarınca kdv tevkifatı uygulanmayacaktı.
"3.1.4. Belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacaktır."