KDV Stp. Uygulaması

Sayin askinbulduk,

Yaniliyorsunuz.

1. ve 2.soruya sayinkoraykarakaya bey olmasi gereken cevaplari vermis her iki sorunun cevabida tevkifat uygulanmasi kapsaminda.

Borsada islem goren firmalara duzenlenen 117 no lu Kdv GT kapsaminda verilen hizmetlerde tevkifat uygulanir.

İyi Gunler.

üstadım herikiside borsaya kote ise tevkifat olmaz.bunu söyledim.

Sayin askinbulduk,

Sorulan soruda karsilikli olarak borsa da islem goren firmalar oldugu belirtilmemis ve sizin sorunuzdada bu sekilde bir ibare yoktu zaten soruda firmalarin karsilikli olarak 117 No lu Kdv GT aciklanan firmalardan olduklari belirtilseydi bu kadar yorum yapilmazdi ve cevabida tek cumle verilebilinirdi.

İyi Gunler.

aþkýnbulduk;328325' Alıntı:
üstadým herikiside borsaya kote ise tevkifat olmaz.bunu söyledim.

Sayin askinbulduk,

Sorulan soruda karsilikli olarak borsa da islem goren firmalar oldugu belirtilmemis ve sizin sorunuzdada bu sekilde bir ibare yoktu zaten soruda firmalarin karsilikli olarak 117 No lu Kdv GT aciklanan firmalardan olduklari belirtilseydi bu kadar yorum yapilmazdi ve cevabida tek cumle verilebilinirdi.

İyi Gunler.

Ben yokken Sayın Aşkınbulduk ile Sayın Demiral arasında ciddi bir uyuşmazlık çıkmış, ben de bir şeyler söyleyeyim madem:)

Birinci Soru=Traktör üreten bir Anonim Şirkete (X), Güvenlik ve Temizlik hizmeti alanındaki bir A.Ş. (Y)
Tarafından fabrikasında çalıştırılmak üzere Personel Temin ediliyor.

İkinci Soru= Bir Limited Şirket Hastaneye, Hizmet A.Ş. temizlik ve güvenlik için personel temin ediyor.

Her iki durumda da alıcı kdv mükellefi, satıcı da kdv mükellefi, verilen hizmet iş gücü temin hizmeti. Tevkifat kararını 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.5 bölümüne göre vereceğiz.

"3.2.5. İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ

3.2.5.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır."

Görüldüğü üzere tevkifat yapmakta tek kriter hizmeti alanın 3.1.2 bölümünde sayılmış olması. 3.1.2 bölümünde sayılan alıcılar ise 3.1.2.a ve 3.1.2.b bölümünde 2'ye ayrılmış.

a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.)

b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)

Hizmeti alan A.Ş veya ltd kdv mükellefi olduğuna göre ister borsaya kote olsun istersen olmasın, hiç bir şey değişmez. Tevkifat yapılması gerekir. Eğer 3.2.5 bölümünde sadece belirlenmiş alıcılar denseydi haklı olurdunuz Sayın Aşkınbulduk, ancak 3.1.2 dediği için hizmeti alan her hangi bir A.Ş veya ltd olması yeterli, çünkü bütün A.Ş'ler ve ltd.şti'ler kdv mükellefi.

Yalnız hem alıcı hem de satıcı borsaya kote olsaydı, her ikisi de belirlenmiş alıcı olduğu için 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 3.1.4 uyarınca kdv tevkifatı uygulanmayacaktı.

"3.1.4. Belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacaktır."

Son düzenleme:
İmla

2.soruda güvenlik işinde idarenin kimde olduğu önemli

Bu konuya da biraz açıklık getirelim. Her ne kadar iş gücü temin hizmetlerinde temel ilke personelin hizmeti alanın sevk ve idaresinde çalışması olsa da,, özel güvenlik hizmetleri için tebliğde özel bir bölüme yer verilmiş ve yalnızca özel güvenlik sistemlerinin kurulması tevkifat kapsamı dışında bırakılmıştır. Onun dışında her türlü özel güvenlik hizmeti başkaca hiç bir kritere bakılmaksızın işgücü temin hizmeti olarak kabul edilecek ve tevkifata tabi tutulacaktır.

117 Nolu KDV Genel Tebliği bölüm 3.2.5.2.2;

"3.2.5.2.2. Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara verilen özel güvenlik ve koruma hizmetleri de işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.
Buna göre, güvenlik hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler tarafından verilen;

- sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma tehditlerine karşı caydırıcı ön tedbirleri alma,

- tesis, alan, alış-veriş merkezi, bina, nakil vasıtaları, konut, işyeri, etkinlik, gösteri, toplantı, kutlama, tören, müsabaka, organizasyon ve benzerlerinin güvenliğini sağlama,

- arama ve kurtarma, özel eğitimli şoför,

- güvenlik sistemi oluşturma ve izleme, giriş çıkış kontrolü, güvenlik etütleri hazırlama, personel güvenlik tahkikatları yapma, araştırma, koruma,

- güvenlik ve korumaya yönelik eğitim ve danışmanlık,

- değerli evrak, nakit, koleksiyon, maden ve eşya gibi kıymetlerin bir yerden başka bir yere transferi,

- ikaz-ihbar, alarm izleme,

ve benzeri tüm hizmetler işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifata tabi olacaktır.

Yalnızca özel güvenlik sistemlerinin kurulması bu kapsamda tevkifata tabi değildir. Ancak bu kurulumun Tebliğin (3.2.1.) bölümünde açıklanan yapım işlerinin özelliklerini taşıması halinde, bu kapsamda tevkifat uygulanacaktır."

Son düzenleme:
Ben yokken Sayın Aşkınbulduk ile Sayın Demiral arasında ciddi bir uyuşmazlık çıkmış, ben de bir şeyler söyleyeyim madem:)

Sayın koraykarakaya,
Sayın aşkınbulduk'la aramızda uyuşmazlık olamaz çünkü, verdiğiniz ve verdiğim cevaplar 117 no lu KDV GT de belirtilmiş açıklamalara istinaden.
Sayın aşkınbulduk ile karşılıklı düşüncelerimizi dile getirmiş olsaydık uyuşmama durumu söz konusu olabilirdi . Oysa ki siz ve ben Tebliğ üzerinden açıklamalarda bulunduk yanılıyormuyum ?

Sayın koraykarakaya,

Sizin ilk verdiğiniz cevap ve Sayın aşkınbulduk'a benim verdiğim cevaplar ve sonrasındaki sizin cevaplarınız aslında aynı şeyler ben tebliğinin içeriğini buraya yazmadım çünkü isteyen tebliği açıp okuduğunda görebileceği için :)

İyi Günler.