fonradar

KDV teb.117 ye göre yapım işlerinde kesilecek fatura

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
458
Konum
izmir
merhabalar KDV teb.117 ye göre yapım işleri kısmına ait olarak; şirket veya serbest meslek mükellefinin (elektrik mühendisi mimar inş.müh.gibi) keseceği mimarlık mühs.plan-proje işleri için sadece belirtilen 3.1.2/b kapsamanına gire kurumlara yapılan işler içinmi 1/2 tevkifatlı fatura kesecekelr. Diğer tüm kdv mükelleflerine normal faturamı kesecekler. ben tebliğleri anlamakda zorlanıyorum ve yine aynı şeyi yaşadım. burada dikkat etmem gereken nedir...yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: KDV teb.117 ye göre yapım işlerinde kesilecek fatura

Sayın Neslişah, 117 Nolu KDV Genel Tebliğinde alıcılar temel olarak 2'ye ayrılmıştır.

3.1.2.a=Tüm kdv mükellefleri
3.1.2.b=Kamu kurumu,banka,borsaya kote şirket v.s v.s

Tebliğin 3.2.1.1 maddesi şöyledir.

"3.2.1.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde alıcılar tarafından (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır."


Görüldüğü üzere bu hizmetlerin sadece 3.1.2.b grubuna ifa edilmesi durumunda KDV tevkifatı var. 3.1.2.a için yok. Hatta bu konuda güzel bir örnek de var genel tebliğde;

"Örnek 3:

Tebliğin (3.1.2/b) ayrımı kapsamına girmeyen (A) limited şirketi, yaptıracağı hizmet binası inşaatını (B) anonim şirketine ihale etmiştir. (B), hisse senetleri İMKB' de işlem gören bir şirkettir. (B), bu inşaatın su basmanı işini (C) firmasına yaptırmaktadır.

Bu durumda, (B)'nin (A)' ya düzenlediği faturada tevkifat uygulanmayacak, (C)'nin (B)' ye düzenlediği faturada ise tevkifat uygulanacaktır."
"


Bu örnekte gördüğümüz üzere 3.2.1.a grubuna giren (A) şirketi hizmeti satın alırken tevkifat yapmıyor, ancak (B) şirketi borsaya kote olduğu için (C) alt yüklenicisinden satın aldığı hizmet için tevkifat yapıyor.
 
Ynt: KDV teb.117 ye göre yapım işlerinde kesilecek fatura

sayın koraykarakaya cevabınız için teşekkür ederim bu durumda konuyu daha iyi anladım.
 

Benzer konular

Üst