personel maaş programı

KDV Tevkifatı Uygulamasında Taşeron Hakedişi Hk

Herkese Merhaba,
Tereddütte kaldığım bir konu var.
Ben bir A.Ş. olarak X Belediyesi'ne yaptığım iş dolayısıyle hakedişlerimde KDV tevkifatı yok, burada problem yok. Aynı iş dolayısıyle Alt yüklenici bir A.Ş. bana hakediş yaparken KDV tevkifatı uygulamalı mı?
Teşekkür ederim.

Herkese Merhaba,
Tereddütte kaldığım bir konu var.
Ben bir A.Ş. olarak X Belediyesi'ne yaptığım iş dolayısıyle hakedişlerimde KDV tevkifatı yok, burada problem yok. Aynı iş dolayısıyle Alt yüklenici bir A.Ş. bana hakediş yaparken KDV tevkifatı uygulamalı mı?
Teşekkür ederim.
Evet, tevkifat kapsamındaki bir yapım işi için alt yüklenici (taşeron) olarak bir A.Ş. (Anonim Şirket) görevlendirilirse, ana yükleniciden aldığı işe tevkifat uygulamalıdır. Yapım işlerinin kısmen veya tamamen devredilmesi durumunda tevkifat uygulaması her aşamada devam eder.

Önemli Detaylar:
  • Tevkifatın Sürekliliği: Tevkifat kapsamındaki işin bir kısmının alt yüklenicilere (taşeron) devredilmesi halinde, işi devralan alt yüklenicinin, söz konusu hizmeti (yapım işi vb.) ana yükleniciye sunarken tevkifat uygulaması şarttır.
  • Ana Yükleniciye Fatura: Alt yüklenici A.Ş., ana yükleniciye kestiği faturada, ilgili işin tevkifat oranı (örneğin yapım işlerinde 4/10) üzerinden KDV tevkifatı yapmalıdır.
  • İşin Niteliği: Alt yüklenicinin üstlendiği işin, tevkifata tabi yapım işleri (inşaat, taahhüt vb.) kapsamında olması yeterlidir.
Sonuc olarak alt yüklenicinin (A.Ş.) tevkifat yapmama gibi bir istisnası yoktur, tevkifatlı fatura kesmekle yükümlüdür.