KDV Tevkifatı ve İadesi Hk.

OmErKuLu

Katkı Sunan Üye
İyi günler,

Fabrikaya servis çeken bir şirketimiz var. "Kısmi Tevkifatlı" satışlarımıza (5/10) ilişkin verdiğimiz KDV1 Beyannamesinde "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" alanına;

Düzenlemiş olduğumuz tevkifatlı faturaların (kdv hariç) işlem tutarını mı? Yoksa alıcıya servis hizmetini gerçekleştirmek için yaptığımız masrafları ve KDV' sini mi yazıyoruz?

Tebliğde,

“İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablosunda “İşlem Türü” listesinden, yapılan işleme ait “Kod” seçilecektir.
“Teslim ve Hizmet Tutarı” alanına, işleme ait bedelin (KDV hariç) tamamı yazılacaktır. Bu alana yazılacak tutar, beyanı yapılacak işlem ile ilgili olarak “Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler” tablosunun “Matrah” alanına yazılan tutarla aynı olacaktır.

“İadeye Konu Olan KDV” alanına, alıcı tarafından tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutar yazılacaktır.
Tevkifat uygulaması nedeniyle iade almak istemeyen mükellefler bu tabloya kayıt yapmayacaklardır.

3.4.3.2.2. Beyannamenin usulüne uygun olarak doldurulmasından sonra "Sonuç Hesapları" kulakçığında yer alan "İade Edilmesi Gereken KDV" satırındaki tutarın bu uygulamadan kaynaklanan kısmı, talep edilmesi halinde Tebliğin (5.) bölümünde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, mükellefe iade edilecektir.

5.1.2. İade olarak talep edilecek tutar, işlemin bünyesine giren KDV değil, tevkif edilen KDV esas alınarak belirlenecektir. İadesi istenilecek KDV, hiçbir surette tevkifata tabi tutulan KDV’den fazla olmayacaktır.

diyor. Ama bazı meslek mensupları giren KDV' yi yazdıklarını söylüyorlar.
:confused:

Son düzenleme:
Tevkifatlı satış, kdv iadesi uzun süredir almadım, ancak İhracatta o sütuna yüklenilen kdv tutarı yazılıyor.Onun ile karıştırıyor olabilirler.
Alıntı yaptığınız tebliğ gayet net.
İadesini istediğiniz tutar, fabrikanın sizin adınıza Kdv2 ile ödediği tutardan yüksek olmamalıdır.
Eğer yüklenilen kısmı yazarsanız, 5/10' dan fazla olabilir.Onun için alıntıladığınız tebliğe göre hareket etmenizi tavsiye ederim.

Benimde benzer sorunum var,Tevkifattan Doğan Kdv İadesi alan mükellefim var her ay,bu ay İade Edilmesi Gereken Kdv Tutarım 2.274,19 çıkıyor,ama ben bu tutarın 2.000 TL nin altında kalmasını istiyorum.(Çünkü 2000 TL yi aşınca rapor gerekiyor.).Bunun için İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler Tablosunda, İadeye Konu Olan Kdv Satırındaki tutarı düşük yazarak iade tutarını düşürüp,diğer tutarı devreden Kdv olarak kullanma şansımız var mı ?

arkadaşlar küçük bir noktaya takıldım. hizmet aldım bana tevkifatlı fatura kesti. bende bunu kdv 2 ile beyan ettim ve ödedim vadesinde. buraya kadar sorun yok ancak iade bölümünü anlamadım :S devletten tevkif edilen tutarı mı iade alabiliyoruz ?
yardımcı olabilir misiniz ?