Kdv Ve Gider Gösterilebilecek Hizmet Ve Ürünler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ykorhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Şub 2016
Mesajlar
6
Konum
ANKARA
Şahıs şirketi olarak açtığım home ofis şeklindeki firmama kdv giderleri olarak neleri gösterebilirim.
Görüntü yönetmeni _Kameraman_Olarak çalışmaktayım.Televizyon kanallarınada tv programları hazırlamaktayım.Şahıs firması olarak açtığım firmama fatura veya yazar kasa fişleri veya diğer anlamda gider gösterebileceğim durumları öğrenmek istiyorum.
İşin ortaya çıkarılması aşamasında ulaşım biletlerini (otobus,taksi uçak vs.)
Dışardan bana katkı sağlayarak çalışanların yemekleri,konaklamaları (otel vs.)
Ayrıca avm lerde yapılan besin gıda alışverişlerini ......gibi

Birde bu anlamda yaptığım alışveriş gibi durumlarda adıma mı fatura ettirme zorunluluğum var yoksa yazar kasa fişleri geçerli olacak mıdır.
Şahıs firmasıyım ama tv programı oluşturma sırasında kalabalık bi ekiple çalışmaktayım vede bu ekibi ve masraflarını fatura ediyorum.
Bu Harcamaları Bu anlamda fatura ettiğim kişi ve ölçülere göre gider göstermem uygun mudur.

CEVAPLARINIZ VE BİLGİLENDİRMENİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLERİMİ BORÇ BİLİRİM
 
yaptığınız işle ilgili olmak ve belgelendirmeniz şartıyla giderlerinizin tamamını elde ettiğiniz gelirden indirebilirsiniz. aynı şekilde yaptığınız işle ilgili olmak şartıyla yaptığınız giderler için adınıza düzenlenecek olan fatura ve diğer belgelerdeki katma değer vergilerini indirim konusu yapabilirsiniz. ancak bunun için de defter tutmanız ve beyanname vermeniz ve diğer vergisel yükümlülükleri yerine getirmeniz gerekmektedir. dolaysıyla bunun için de bir SMMM ile anlaşmanız şart. eminim ki anlaşacağınız SMMM sizi daha iyi bilgilendirecek ve net bir şekilde yönlendirecektir. kolay gelsin....
 
Çok açıklayıcı olarak yazmışsınız teşekkürlerimi sunarım.
Sadece açıklamanızdaki diğer belgelerdeki kısmı için sormak istiyorum bunlar yemek fişleri besin gıda harcamaları vs. yazar kasa fişlerimidir.
Bunlar içinde fatura ve ismimin geçmesi zorunluluğu bulunur mu? Cahilliğimi bağışlayın saygılar
Saygılar
 
evet tam da söylediğiniz gibi küçük tutarlı alışverişleriniz için (akaryakıt, yemek, market vs.) size verilen fişleri de muhafaza etmeniz gerekir. bunları hem gider olarak dikkate alabilirsiniz ve hem de fişlerin üzerinde gösterilen KDV'leri indirim konusu yapabilirsiniz. sadece faturalarda isminizin (ticari ünvan) geçmesi gerekir. zaten fişlerde isim olmaz. ayrıca belli bir tutarı geçen (en son 900 TL idi) işlemlerde fatura düzenlenmesi zaten zorunludur. bir de tutarı ne olursa olsun siz fatura isterseniz fatura düzenlemek zorundalar. yani yaptığınız her masraf için belge istemeyi unutmayın. saygılar...
 
Teşekkürlerimi Sunuyorum net ve açıklayıcı oldu.
Bir diğer sorum ise TRT için program hazırlamaktayım trt ye kestiğim fatura kalemlerinde kameraman metin yazarı sunucu asistan vs. elemanlar için kalemler var. Bunları dışardan free olarak temin etmem ve hizmet karşılığı göstermem için nasıl bir yol izlemeliyim,Bu arkadaşların hepsi ayrı ayrı ve bana fatura edebilecek şirketleri bulunmuyor hizmet bedeli karşılığı çalışıyorlar.bu durumda kdv ve giderlerini nasıl muhasebeleştirmek gerekir.Hesaplarına atmış olduğum ücretleri kameraman hizmet bedeli senarist hizmet bedeli gibi dekontlarla belgelemem mümkün olurmu cevabınız benim için hayati önem arz etmektedir .
Cevaplarınız kafamdaki soru işaretlerini açıklayıcı nitelikte olması dileklerimle?
 
Son düzenleme:
Ya hizmet aldığınız kişiler vergi mükellefi olacak ve size fatura kesecek yada siz onları firmanızda sigortalı göstereceksiniz.
 
Sigortalı çalışanım değiller, peki ben yazdığım senaryo ve kullandığım kamera ve seslendirmelerim için bunu nasıl hizmet bedeli gösterebilirim.Şahıs firması adıma açılmış durumda.
Karşıya fatura ettiğim kalemlerin birtakım hizmetlerini kendim oluşturuyorum senaryo yazmak seslendirme yapmak yeri geldiğinde kamera kullanmak gibi..Bu hizmetlerimi sonuçta kendim verebildiğim için başka bir firmadan fatura etmiyorum.Ama döktüğüm terin karşılığını nasıl muhasebeleştirebilim.
Cahilliğimi Bağışlamanız Dileklerimle..
 
Son düzenleme:
Orhan Bey: Kafanız karışmasın siz benim yazdıklarımı dikkatle okuyun;

Anladığım kadarıyla metin yazarı sunucu asistan vs. elemanlar size bağlı olarak çalışmayacaklar. dolayısıyla bu kişilerin kazancı ücret değildir. Size verilen bu hizmetler bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapıldığından bu kişilerin elde ettikleri kazanç serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir. Yani bu kişiler faaliyetlerini sürekli olarak mutad meslek halinde yapmadıklarından elde ettikleri gelir "Arızi Serbest Meslek Kazancı" niteliğinde olup Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesine göre vergilendirilecektir. buna göre, bu kişilere yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca %20 oranında gelir vergisi stopajı yapmanız ve gider pusulası düzenlemek suretiyle (dekontla birlikte) bunlara yaptığınız ödemeleri belgelendirmeniz gerekmektedir. Bu yaptığınız ödemeleri de gider olarak kayıtlarında gösterebilirsiniz.

diğer yandan arızi olarak serbest meslek faaliyetinde bulunan bir kişinin bir takvim yılında arızi kazanç dolayısıyla elde ettiği gelirlerin toplamının 2016 yılı için 24.000 TL'yi aşması halinde aşan kısım için yıllık beyanname vermesi gerekmektedir. yani arızi serbest meslek faaliyetinden elde edilen gelirin 24.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisnadır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer şüpheleriniz var ise konu ile ilgili olarak şu linkteki özelge tam sizin durumunuzu açıklamaktadır. kolay gelsin saygılarımla... Özelge: Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan seslendirme hizmetinde Gelir Vergisi Stopajı ve KVD uygulanıp uygulanmayacağı | Gelir İdaresi Başkanlığı
 
Son düzenleme:
Soru: İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; dizi ve film yapımcılığı sektöründe faaliyette bulunduğunuz, dizi ve sinema filmi senaryo yazımı için senariste, müzik bestecisi, sinema yapımcısı ve yönetmenine ücret ve telif hakkı kapsamında ödeme yaptığınız, bu faaliyeti icra edenlerin farklı şirketlerde aynı hizmeti vermelerinden dolayı bordro düzenlemediğiniz, bu ödemelere istinaden gider pusulası düzenleyip muhtasar beyanname ve 2 No.lu beyanname ile beyan ettiğinizi belirterek, yapılan işlemlerin vergi mevzuatına uygun olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Cevap:

Gelir Vergisi Açısından: Dizi ve film çekimi için senaryo yazan senaristlerin, müzik bestecilerinin ve yönetmenlerin çalışmalarının, Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesi kapsamında serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup serbest meslek kazancına ilişkin genel hükümler çerçevesinde yapılacak ödemelerden 94 üncü maddesinin (2-b) bendi uyarınca %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ancak, söz konusu dizi ve sinema filmleri için işçi-işveren ilişkisini doğuran sözleşme akdedilmesi ve sözleşme dahilinde söz konusu faaliyetlerin, işveren konumundaki gerçek veya tüzel kişilerin emir ve talimatları doğrultusunda devamlılık ve bağlılık arz edecek şekilde ifa edilmesi durumunda, bu kapsamda bahsi geçen kişilere yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekir.

Katma Değer Vergisi Açısından:
Dizi ve film yapımcılığı faaliyetiniz ile ilgili olarak, yurt içinden temin edilecek senarist, besteci, yapımcı ve yönetmenlerin yaptığı işin sermayeden ziyade ilmi ya da mesleki bilgiye veya ihtisasa dayalı olarak ve ticari mahiyette olmadan, mutad olarak sürdürülmesi halinde elde edilen gelir serbest meslek faaliyeti kapsamında KDV ye tabi olacaktır. Ancak, söz konusu faaliyetlerin mutad meslek haline getirmeden arızi olarak yapılması halinde ise elde edilen kazanç arızi kazanç olacağından katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Dolayısıyla söz konusu faaliyet çerçevesinde düzenlenecek serbest meslek makbuzunda KDV nin gösterilerek beyan edilmesi, arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla ödenen bedellere KDV uygulanmayacağından firmanız tarafından düzenlenecek gider pusulası üzerinden ayrıca KDV hesaplanmayacaktır.

Belge Düzeni Açısından: Belirtilen faaliyetlerin süreklilik arz etmeyecek şekilde arızi olarak yapılması halinde, şirketinizce bu kişilere yapılan ödemeler için gider pusulası, hizmet akdi ile söz konusu kişilerin firmanızda ücretli olarak çalışması halinde ise, başka firmalarda da ücretli çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın, bu kişiler adına ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmektedir.

Özelge: Dizi ve sinema filmleri için senariste, müzik bestecisine ve yönetmene yapılan ödemeler hk. | Gelir İdaresi Başkanlığı
 
Şimdi burda mevzuatı yazmakla sizin durumunuz çözülmüyor. Bu aynı zamanda bir maliyet sorunudur. Şöyle özetleyebilirim.
1-Eğer iş verdiğiniz insanlar firma değilse size fatura kesemez
2-Gider makbuzu ile çok istisnai olarak (örneğin yılda bir kişiye tek defa) işlem yapabilirsiniz. Bunun üstündekiler mutlaka serbest meslek makbuzu düzenlemelidir.
3-Bu kişileri ücretli olarak göstermek mümkündür. Ancak bu sefer de SGK ve iş hukuku devreye girer.
4-Devamlı çalıştığınız kişiler vars ise bunlar için önce işyeri dosyası açıp giriş bildirmeniz, daha sonra da çalıştığı gün kadar bordro yapmanız gerekir.
5-Bu işlem de hem gelir vergisi d.v ayrıca da ssk kesnitisi yapmanızı gerektirir. Yani günde 200 tl net yevmiye ödediğiniz kişi 350 ctl civarı (değişkendir) bir maliyet yükler.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu başlık altında sorulan soru ve cevaplar gerçek anlamda profesyonel destek gerektiriyor. Konu hakkında hiç bilgisi olmayan biri için bukadar açıklama zarar verici dahi olabilir.

Arkadaşımız bir SMMM ile en kısa sürede temas kurup yoluna böyle devam etsin.
 
Dikkat ederseniz ben ilk cevabımda (kendim SMMM olmasam da) bir SMMM ile anlaşmasının şart olduğunu ve çalışacağı SMMM'nin kendisini daha iyi bilgilendireceğini ve net bir şekilde yönlendireceğini ifade ettim. Buna rağmen ilgili arkadaş soru sormaya devam etti. biz de bazı cevaplar verdik. değerlendirmek ve karar vermek kendisine kalmış. diğer yandan bazı şeyleri kendisi de öğrenmek istiyor olabilir. bu da en doğal hakkıdır. ayrıca her halükarda bir SMMM ile çalışacaktır zaten. saygılarımla....
 
Sayın sakindurum,

Evet ben yazınızı gördüm, ancak bu tarz soruları ısrarla sormaya devam eden arkadaşlara etik olarak da bir SMMM ile çalışması gerektiğini tekrar hatırlatmak gerekir düşüncesiyle ben metni yazdım.
 
Üst