Kendi Kendine Satış...

Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
8
HERKESE MERHABA,

ŞİRKETİMİZ TURİSTİK TESİS İŞLETMECİLİĞİ İLE UĞRAŞMAKTADIR. KENDİ BÜNYESİNDE SERA KURMUŞ VE TURİSTİK TESİSDE KULLANACAĞI SEBZELERİ SERADA ÜRETMEKTE VE İRSALİYE İLE TESİSE GÖNDERMEKTEDİR.

BUNULA İLGİLİ OLARAK FATURA DÜZENLENİP KAYITLARA ALINACAĞI TABİDİR.

BENİM ÖĞRENMEK İSTEDİĞİM KAYIT İÇİN NE GİBİ BİR MUHASEBE İŞLEMİ YAPILACAĞIDIR. (BENİM KANAATİM HEM GELİR HEMDE GİDER HESAPLARI NE BUNLARIN K.D.V. HESAPLARI KARŞILIKLI ÇALIŞTIRILACAKTIR.. FAKAT OLUŞTURULACAK CH'LARLA İLGİLİ SORU İŞARETLERİM VAR ??)

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

HERKESE KOLAYLIKLAR DİLERİM...

Not: Bu yazının başlığı Ebru Şener tarafından forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir. Lütfen Forum Kuralları' nı okuyunuz.
 
Merhaba.
Burada önemli olan sebze faturasının rayiç fiyattan tanzim edilmesi ve fatura değerinin sonuç ve KDV hesaplarına kaydıdır. Fatura tanzim eden ile tanzim edilen aynı firma olduğu için cari hesap açmaya ve takip etmeye gerek yoktur. Fatura kaydı şu şekilde yapılabilir.

(B) GİDER HESABI
(B) İND. KDV HESABI

(A) GELİR HESABI
(A) HESAPLANAN KDV.

Saygılarımla.
 
Merhabalar

47 Sayılı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde:

“İktisadi işletmelerin tamamı içinde yer alan devamlı olarak yapılan ticari, sınai ve zirai faaliyetten söz edebilmek için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifade ile işletmede üretilen malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olması gerekir. Aksi halde diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemez.”Denilmektedir.

Bu durumda işletme bünyesinde üretilen zirai mahsullerin işletme içinde kullanılmasının satış işlemine, dolayısıyla vergiye tabi bir işlem olmaması gerekir. Üretilen malların sevkinde irsaliye düzenleneceği ise tabiidir.

Selamlar
 
Sayın ERCAN_07,
Faturanın tarifine göre faturanın hangi hallerde kesileceği açıklanmıştır. İşletme bünyesindeki sera'dan turistik tesise gönderilen sebze meyve vs transferlerinde sadece sevk irsaliyesi kesilmelidir.
Sera, mutfak, depo vs yerler belirlenerek bunlar arasındaki mal hareketlerini maliyet fişi, istek fişi, sarfiyat fişi gibi adlandırabileceğiniz üzerinde tarih, miktar, birim fiyat (rayiç fiyata göre belirleyebilirsiniz), tutar gibi bilgileri ihtiva edecek şekilde belgelere dayanarak belgelendirebilir ve bedellendirebilirsiniz. Bu işlemler için Hizmet Üretim
Maliyetinizin safhalarına göre ilgili işletme içi üretim, hizmet yerlerini hesap planında uygun hesaplara açabilirsiniz.

V.U.K.
Faturanın Tarifi
Madde No 229
Kapsam
Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı
satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.
Faturanın Şekli
Madde No 230
Kapsam
5. .....
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

Selamlar...
 

Benzer konular

Üst