Kesilen Vergi Ve Ceza İhbarnameleri İptal Olur mu ?

SinanN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
155
Konum
İstanbul
Merhaba Saygıdeğer üstadlarım

Bir mükellefim 2016 ve 2017 yıllarında incelemeye alınmıştı. Daha inceleme sonuçlanmadan 2-3 hafta önce VDK kurumundan telefonla aranıp uzlaşmadan feragat edip matrah artırımına girmemizi önerdiler. Mükellefte kabul edip, uzlaşmadan feragat ettiğine dair dilekçeyi kuruma ibraz ettik. Matrah artırımı yapacakken geçen hafta müfettiş incelemeyi sonlandırıp, raporları vergi dairesine göndermiştir. vergi dairesi gelen rapor üzerine mükellefimize vergi (Asılları) ve ceza (vergi ve özel usulsüzlük ziyaları) ihbarnameleri tebliğ etmiştir.

Şimdi asıl sorum ; mükellef, matrah arttırımına girdiği takdirde , vergi ve ceza ihbarnameleri vergi dairesi tarafında iptal edebilir mi? 7326 sayılı kanundan böyle bir madde varmıdır? Eğer o vergi asılları ve ceza ihbarnameleri iptal edilmeyip, mükellef üstüne matrah artırımına girerse o vakit mükerrer vergilendirme olmaz mı? bu durumda yapılması gereken nedir?

cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
 
Sinan Bey olayın kronolojik sıralamasında sanki bir problem var gibi...

Ortada bir rapor yokken uzlaşma nasıl istediniz....
 
Sayin Sinan

Sanki bu konuyu daha once formda tartismistik. Ben bununla ilgili yazi yazdim diye hatirliyorum. Aslinda konuyu tam olarak yazarsaniz daha iyi yardimci oluruz.

Sayin stajyer'in dedigi gibi nasil uzlasma istediniz ? Nasil feragat ettiniz ? Neyse ben yapmis oldugunuz varsayima gore yazayim.

7326 sayılı kanuna göre matrah veya vergi artırımında bulunulması, kanunun yayımı tarihinden önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine engel teşkil etmez. Ancak, incelemelerin, 02/08/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) sonuçlandırılamaması hâlinde, bu işlemlere devam edilmez. Bu süre içerisinde sonuçlandırılamayan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine devam edilmeyecek, bulunduğu safhada bırakılacaktır. Mükellefler sadece artırılan matrahlar üzerinden hesaplanan veya artırılan vergileri ödeyeceklerdir.

Yani haklarında vergi incelemesi devam eden mükellefler de matrah artırımından faydalanabilecekler, eğer haklarında düzenlenen vergi inceleme raporları 02.08.2021 tarihine kadar vergi dairesi kayıtlarına intikal etmez ise mükelleflerin matrah artırımı geçerli olacaktır.

02.08.2021 tarihinden önce sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmaz. İnceleme veya takdir sonucu tarhiyata konu matrah veya vergi farkı tespit edilmesi hâlinde, inceleme raporları ile takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce artırımda bulunulmuş olması şartıyla inceleme ve takdir sonucu bulunan fark, matrah artırımı ile birlikte dikkate alınacaktır.

Mükellef, inceleme raporları ile takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce matrah ve vergi artırımında bulunmuş ise
inceleme ve takdir sonucu bulunan matrah veya vergi farkı ile mükelleflerin Kanunun 5 inci maddesi hükümlerine göre artırdıkları matrahlar birlikte değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu mükellefin ilgili yıllarda artırılan matrah veya vergi tutarlarının, vergi incelemeleri veya takdir komisyonu kararlarına göre o yıl için belirlenen matrah veya vergi farkından fazla veya bu tutar kadar olması durumunda mükellef hakkında ayrıca vergi incelemeleri ve takdir komisyonu kararlarına göre vergi tarhiyatı yapılmaz ve ceza uygulanmaz.

Vergi incelemeleri ve takdir sonucu belirlenen tarhiyata konu matrah veya vergi farkının, mükellefin ilgili yıl için artırdığı matrah veya vergi tutarından fazla olması hâlinde, aradaki fark tutar kadar matrah veya vergi farkı üzerinden mükellef hakkında gerekli vergi tarhiyatı yapılacak ve ceza uygulanacaktır.

Ancak mükellefler, bu fark tutar üzerinden kanunun 4. Maddesi hükmü uyarınca, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yazılı başvuruda bulunularak, ilk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde altı eşit taksitte ödenmesi şartıyla vergi aslının %50’sinin, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %75’inin, Kanunun yayımı tarihine kadar uygulanan gecikme faizinin ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilir.
 
Son düzenleme:
Üst