Kesin Mizan Bildirimleri Hakkında

ebru şener

Tanınmış Üye
ÖNEMLİ Kesin Mizan Bildirimleri Hakkında

Mevcut KESINMIZAN kodlu "Kesin Mizan Bildirimi", "Gelir Vergisi Mükellefleri" için ayrılmış olup, "Kurumlar Vergisi Mükellefleri" için KESINMIZANK kodlu yeni bir bildirim oluşturulmuştur. Kesin Mizan Bildiriminde bulunacak olan Kurumlar Vergisi mükelleflerinin güncel Beyanname Düzenleme Programını Gerekli Programlar bölümünden indirip kurmaları gerekmektedir.

XML formatında Kesin Mizan Bildirimi üreten muhasebe paket programı üreticilerinin dikkatine: Üretilen XML yapısında bir değişiklik yapılmamış ancak referans verilen XSD dosyasının adı değiştirilmiştir. Gelir Vergisi mükellefleri için üretilen XML içinde KESINMIZAN_1.xsd dosyasının, Kurumlar Vergisi Mükellefleri için üretilen XML içinde KESINMIZANK_1.xsd dosyasının referans verilmesi gerekmektedir.

Not: Mart ayı içinde Kesin Mizan bildiriminde bulunan Gelir Vergisi mükelleflerinin yeni bildirim gönderip onaylamalarına gerek bulunmamaktadır.

Ynt: Kesin Mizan Bildirimleri Hakkında

mart ayında A.Ş kesin mizan bildirdim
sistem kabul etti
yenidenmi bildirmek gerekecek.

erken beyanname vermekde hata
31 marta kadar tek beyanname vardı
bugün ayırmışlar gelir kurumlar diye

Kurumlara ait kesin mizanı 31.03.2011 ve öncesinde verdiyseniz, yeniden Kurumlara ait olanı ile vermenizi tavsiye ederim.

Merhabalar

Malum kesin mizan gelir ve kurumlar olarak 01.04.2011 tarihinde e byn sistemin de ikiye ayrıldı.

Mart ayında kurumlara ait kesin mizan gönderenler ne olacak diye 444 0 435 çağrı merkezini aradım.

031 302 11 97 Ali beye yönlendirildim. Aldığım cevaba göre tekrar göndermeye gerek yok dedi ler...

Şifahi cevaba güvenmeyip tekrar (Kurumlar) kesin mizan göndermeli mi ??? Ne dersiniz ?

Kolay gelsin

Yakında o kunuda açıklama gelir diye düşünüyorum. Ne de olsa örnekler mecvut. Hatırlarsanız en son sözleşmelerle ilgili tekrar açıklama getirildi.

arkadaşlar malumunuz yıl sonun da bazı hesaplar virman yapılıyor ör: 101--->121 hs gibi
mizan da 121 hesap mı yoksa 101 hesap tamı göstereceğiz.

özün önceliği gereği yapılacak kayıtların gösterilmesi daha muhtemel, yani 121 de göstermeniz yerinde olur.

ama hem 101 de hemde 121 de göstermeyin.

İrem35 ' Alıntı:
özün önceliği gereği yapılacak kayıtların gösterilmesi daha muhtemel, yani 121 de göstermeniz yerinde olur.

ama hem 101 de hemde 121 de göstermeyin.
Her iki hesaptada gözükürse o kadar fark olmazmı zaten İrem hanım ?

şunu demek istedim..

örneğin 1.000.-TL olsun.

bu şekilde değil,
101. alınan çekler 1000 0,00 1000 0,00
.
.
121. Ala.Senetleri 1000 0,00 1000 0,00

Sadece 121 e alınması gerekir
121. Ala. Senetleri 1000 0,00 1000 0,00

netice itibariyle dönem sonunda kayıt yapıldığında zaten, 101 nolu hesap bakiye vermeyecek. Ama kesin mizan bildirimi olduğu için; ayrı ayrı yukarıdaki gibi bildirim yapılmaması gerektiğini demek istedim.

sayın mehmet tosun
bende ali beyle görüştüm
aynı şeyi söyledi.
ama ne olur olmaz diye tekrar
göndereceğim
sonuçta neden tekrar gönderdin diye
ceza kesmezler sanırım,
ama kurumlar olarak göndermedin diye
ceza kesebilirler.
bizim devletin işleri belli olmaz.

burda anlayamadığım bir konu var, Mart ayında kurumlara ait kesin mizanı neden ve nasıl verildi, kurumlar vergisi mükellefleri için kesin mizan verilme dönemi için "403 nolu tebliğde 1 nisan -30 nisan arasında" verilecek diye yazıyor.
sizin bahsettikleriniz tasfiyeye giren vb. durumda olan kurumlar vergisi mükellefleri midir?

Gelir vergisi mükellefleri için bahsediliyorsa onlar için tekrardan vermye gerek yoktur.

Tebliğde; Gelir vergisi mükellefleri için "01 mart - 31 mart" bildirim tarih aralığı var. Bu nedenle tebliğe göre bildirimlerimiz geçerli olmalı. Tekrardan gönderim ancak, gelir idaresi tarafından duyuru ile istenilmesi durumunda söz konusu olmalı.

Arkadaşlar

bir denetçi kesin mizan bildirimini nasıl inceler sizce ? ya da nasıl incelemesi gereklidir ?

Teşekkür ederim

Denetçi hangi kurumdan geliyor,
ne amaçla denetleyecek,
denetçinin psikolojik
ve gününün başlangıcına göre değişebilecektir denetim.

Olaylara artık farklı bir gözden de bakmaya başladım. Yani bize öğretilen standart olması gerekenler ile olmaması gerekenler açısından bakınca olaya farklı yorumlar ortaya çıkıyor.

1- Öncelikle kesin mizan bildirimini temin eder :)
2- Hesapların sene içindeki yüksek hareket görenler dikkatini çekecektir. ve size bunu soracaktır.
mantıklı açıklama getirilmesi gerekmektedir.

Maliye yapacağı yazılımla, sistemle, filtreleme ile incelemeye sevk edilecekler listesi oluşturabilir.

Örneğin cirosu 25.000.000,.-TL

kasa hareketi 100.000.000.- TL olan firma için acaba bu ne iş diyebilir.

Yazılıma derki kesin mizan bildiriminde cirosu şu kasa hareketi cirosunun şu kadar katı olanları listele . sonra irdeler belki incelemek için

veya cirosu şu ortaklara borcu şu kadar katı olanları listele bakalım açık satış var mı stok dengesi ne gibi.

bunlar aklıma gelen sesli düşüncelerimdir.

muhasebenin önemini firmalar öğrenmedikçe,

muhasebeye gereken kıymet verilmedikçe,

firmalar kendine çeki düzen vermedikçe sıkıntılarımız bitmez.