Kıdem Tazminatı E-bildirge

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muhsbe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,

Geçen ay karşılaştığım bir sorun ile bu ayda karşılaştım. İş bitiminden dolayı 3 personelimizin çıkışını yaptım. Hak ettikleri kıdem tazminatlarını ödedim fakat programa yazmama rağmen e bildirgede ikramiye kısmında gözükmüyor. Geçen ayda aynı bu şekilde bir sorun ile karşılaştım. SGK ya dilekçe ile başvurdum. Bana 300 tl gibi bir gelir vergisi ödemem gerekirken prime ek kazanç olarak yazdılar ve 3500 tl gibi bir ödeme çıktı. Bende bunun doğru olmadığını beyan ettim ve iptalini gerçekleştirdiler. Bizde brüt yazılır sadece onda da sadece gelir vergisi kesintisi diye bir ayrım yok o yüzden iptal edelim nasılsa ödemişsiniz. E bildirgede gözükmez sorun yok dediler. 2017/12 ay ki 3 personeliminde e bildrgesini onayladım ve onların kıdem brütleri yine yazmıyor. Mevzuata göre Kıdem yazılacak diye kesin bir madde göremedim. İptal edip ek versem bana ikramiye kısma yazdığımda sgk matrahına yansıtarak yine çok ödeme çıkar mı? Nasıl yapmam gerekiyor sizce? Düzeltme verilmese e bildirgede kıdemleri gözükmese sorun olur mu?

Son düzenleme:
Arkadaşım işçiye verilen kıdem tazminatı işçinin son aldığı aylık brüt ücreti üzerinden hesaplanır ve bu tutardan sadece DAMGA VERGİSİ kesilerek işçiye ödenir. Kıdem tazminatından sigorta primi veya gelir vergisi kesintisi yoktur. O yüzden aylık bildirgede gösterilmez. Sadece bordroda gösterilir ve damga vergisi muhtasar beyannamede vergi dairesine ödenir. Sgk primi ödenmez aylık bildirgede hiçbir şekilde ücret olarak gösterilmez.

Bazı durumlarda kıdem tazminatı ücret olarak değerlendiriliyor ve sigorta primi, gelir vergisi ve damga vergisi hepsi kesiliyor ama bu sizin durumunuzun onunla alakası yok.