Kıdem Tazminatı Fonu, Yeni İşçiler için Geçerli Olacak.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurulacak fon ile çalışanların kıdem tazminatlarının devlet güvencesine alınacağını söyledi.

Zaman’a konuşan Çelik’in verdiği bilgiye göre Kıdem Tazminatı Fonu, ilk kez çalışmaya başlayanları kapsayacak. Mevcut çalışanların hakları korunacak. Bu kişiler isterse mevcut sistemde devam edebilecek, ancak isteğe bağlı olarak yeni fona da geçebilecekler. Hak kayıplarını önlemek için yıllık sistemden aylık sisteme geçilecek, tazminat ay üzerinden hesaplanacak. Böylece işverenlerin yıl dolmadan işçiyi çıkararak tazminattan kurtulma girişimi önlenecek. İşçi, fondan tazminatını 15 yıl dolmadan çekemeyecek.
Kıdem Fonu’nda herkesin bireysel hesabı olacak. İşveren, kıdem tazminatına denk gelen rakamı her ay çalışanın bireysel fon hesabına yatıracak. Kıdem Tazminatı Fonu kurulurken İşsizlik Fonu’na dokunulmayacak. Kıdem Tazminatı Fonu’nun yeni işe girecekler için geçerli olacağını anlatan Bakan Çelik, sistemin yeni işe başlayanlar için geçerli olacağını mevcut çalışanların ise hiçbir şekilde geçmiş ve geleceğe dönük hak kaybı olmayacağını söyledi. İsteyen işçinin fon sistemine geçebileceğini söyleyen Çelik, “Örneğin 10 yıllık işçi, fon sistemine geçmek isterse patron 10 yıllık tazminatını fona yatıracak. İşveren yatırmak zorunda olacak. Belki de fon hesabına geçince çalışan diyecek ki 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık çalışmamı fona yatırtayım, güvence altına girsin. Güvence sorunu var çünkü. Böylece iflas ve benzeri durumlar olsa da işçinin kıdemi güvence altına girmiş olacak.” diye konuştu.

İşçinin Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki parasını çekebilmesinin belli şartlara bağlı olacağını söyleyen Bakan Çelik, “Ben fondan 15 yıldan önce para çekilmemesinden yanayım. 15 yıl nemalanacak. Eline geçen para, bugünkü tazminattan eline geçenin hemen hemen aynısı olacak. Bir hak kaybı olmayacak. Ne kadar bekletilirse o kadar iyi.” ifadelerini kullandı.

Kıdem Tazminatı Fonu’nun İşsizlik Fonu ile ilişkilendirileceği ve buradaki bir iki puanlık primin Kıdem Fonu’na kaydırılacağı yönündeki tartışmaları değerlendiren Bakan Çelik, “İşsizlik Fonu’na dokunmuyoruz. İşveren toplu ödediği kıdemi aylık ödeyecek. Böylece kıdem yükü birikmeyecek, 15 yıl sonra karşımıza çıkıp ben tazminatımı ödeyemiyorum demeyecek.” şeklinde konuştu.
 
Merhaba ben bıraz once yazmıstm calısan ben degıl esımdı suan ıste kendısı fabrıka halen faalıyette 4 yıl calıstı orada kendısı ısyerı tarafından cıkarıldı bırkac gun ıcınde ımza attırdılar ona herhangı para yada tazmınat alamadı oradan sımdı onu almak ıstıyr herhangı bır dava acılırsa o hakkını yanı tazmınatını alabılırmı
 
Öncelikle imza attığı kağıdın ne olduğunu söyleyebilmeniz gerekiyor? Neye imza attığını biliyor mu? İstifa mektubuna imza attıysa bir şey almanız çok zor. Ama işten çıkarıldığına dair bir evrak vs. ise, kıdem ve ihbar tazminatı almanız gerekiyor.
Bunu öğrenmek için İşkur'a müracaat ederek, firmanın incelenmesini, haklarının verilmesini talep edebilirsiniz, İŞKUR sizin ile ve firma ile görüşecektir, ve onlar sizin imzaladığını evrağı getireceklerdir, Evrağın ne olduğunu da orada öğrenmiş olursunuz. İşkur'da sizin mahkeme yoluna veya hiç bir şey alamayacağınızı söyleyerek evinize yönlendirir.
 
esıme ımzalattırdıkları kagıdın ne oldugunu oda bılmıyor noterden evıne gelecek bı kagıt bu bosuna zaman kaybı olmasın gel ımzala haklarını verıcez sana demısler bankayla yatacak demısler ama herhangı bı para yatmadı yanı bı belge yok ellerınde yatırdıklarına daır
 
İşkur'a şikayette bulunun (Eskiden bölge çalışma bakıyordu, artık İŞKUR bakıyor) dediğim gibi ödediklerine dair evrak getireceklerdir, yada istifa (Ne olduğunu bilmeden imzaladığınız yazı) yazısı getireceklerdir. Ona görede İŞKUR yetkilisi sizi yönlendirecektir, haklı olduğunuzu söylerse, mahkemeye gidin der. İstifa mektubu imzalamışsanız yapacak bir şey yok gibi.
Ancak bilmeden, zorla, tehditle imzalatıldı gibi bir zorlama ile mahkemeye müracaat edebilirsiniz, onda da boşuna masraf yaparsınız diye düşünüyorum.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurulacak fon ile çalışanların kıdem tazminatlarının devlet güvencesine alınacağını söyledi.

Zaman’a konuşan Çelik’in verdiği bilgiye göre Kıdem Tazminatı Fonu, ilk kez çalışmaya başlayanları kapsayacak.......olabilir Mevcut çalışanların hakları korunacak.............uygun
Bu kişiler isterse mevcut sistemde devam edebilecek,...........yani yeni yasa nın yürürlüğü itibariyle
ancak isteğe bağlı olarak yeni fona da geçebilecekler............isteyen geçebilsin
Hak kayıplarını önlemek için yıllık sistemden aylık sisteme geçilecek, tazminat ay üzerinden hesaplanacak. Böylece işverenlerin yıl dolmadan işçiyi çıkararak tazminattan kurtulma girişimi önlenecek. ..............uygun
İşçi, fondan tazminatını 15 yıl dolmadan çekemeyecek.........yanlış,tamam hesapdaki para değerlendirilsin ama aylık ücreti dışında gelirinin olmadığı düşünülen işci için bu süre uzun
Kıdem Fonu’nda herkesin bireysel hesabı olacak.............uygun
İşveren, kıdem tazminatına denk gelen rakamı her ay çalışanın bireysel fon hesabına yatıracak.......uygun
Kıdem Tazminatı Fonu kurulurken İşsizlik Fonu’na dokunulmayacak........uygun
Kıdem Tazminatı Fonu’nun yeni işe girecekler için geçerli olacağını anlatan Bakan Çelik, sistemin yeni işe başlayanlar için geçerli olacağını mevcut çalışanların ise hiçbir şekilde geçmiş ve geleceğe dönük hak kaybı olmayacağını söyledi. İsteyen işçinin fon sistemine geçebileceğini söyleyen Çelik, “Örneğin 10 yıllık işçi, fon sistemine geçmek isterse patron 10 yıllık tazminatını fona yatıracak. İşveren yatırmak zorunda olacak..................ne zaman doğacak bu zorunluluk?tabi ki haketme koşulları oluştuğu zaman
Belki de fon hesabına geçince çalışan diyecek ki 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık çalışmamı fona yatırtayım, güvence altına girsin. Güvence sorunu var çünkü. Böylece iflas ve benzeri durumlar olsa da işçinin kıdemi güvence altına girmiş olacak.” diye konuştu.......... iyi de işverenin k.tazminatını ödeme yükümlülüğü/haketme koşulları doğmadan önce bu noktanın çözümü imkansız.

İşçinin Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki parasını çekebilmesinin belli şartlara bağlı olacağını söyleyen Bakan Çelik, “Ben fondan 15 yıldan önce para çekilmemesinden yanayım. 15 yıl nemalanacak. Eline geçen para, bugünkü tazminattan eline geçenin hemen hemen aynısı olacak. Bir hak kaybı olmayacak. Ne kadar bekletilirse o kadar iyi.” ifadelerini kullandı..............o kadar iyi olur ama işci yönünden de bazen ne kadar erken çekerse o kadar iyi olabilir, tabi bu durum kişiye göre değişir,isteyen istediği zaman çekemese de hiç değilse süre kısaltılmalı

Kıdem Tazminatı Fonu’nun İşsizlik Fonu ile ilişkilendirileceği ve buradaki bir iki puanlık primin Kıdem Fonu’na kaydırılacağı yönündeki tartışmaları değerlendiren Bakan Çelik, “İşsizlik Fonu’na dokunmuyoruz. İşveren toplu ödediği kıdemi aylık ödeyecek. Böylece kıdem yükü birikmeyecek, 15 yıl sonra karşımıza çıkıp ben tazminatımı ödeyemiyorum demeyecek.” şeklinde konuştu.

Hassas, bir o kadar zor ve uygulama yönünden çalışanlar aleyhine sonuçlar çıkacağı düşünülen bir konu.
 

Benzer konular

Üst