Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

Üyelik
5 Haz 2007
Mesajlar
28
Konum
BALIKESİR
Mükellefim yanında çalıştırdığı işçiyi 4857-25 maddesi (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) kapsamında işten çıkarmıştır. Ancak mükellefim işçiyi haklı sebeple çıkardığı halde çalıştığı on yıllık süreye ait kıdem tazminatını ödemek istemektedir. Ödenecek kıdem tazminatı Gelir vergisi kanununa göre indirilecek gider kapsamına girer mi? Yoksa kanunen kabul edilmeyen gider midir? Ve İş kanununa göre 4857-25 kapsamında işten çıkarılan işçiye kıdem tazminatı ödenmemesi söz konusu mu? Çünkü madde işverene sayılı sebepler kapsamında sözleşmeyi derhal fesih hakkı vermektedir. Bu sebeple sadece ihbar tazminatı ödenmemesi mümkündür. İlginize teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

Madem işveren ödemek istiyor. O zaman tazminatsız fesih hakkını kullanmayıp. Normal çıkış yapsın. Kıdemini ihbarını ödesin. Hem çalışan için de iyi.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

Sayın Nguroy ilginize teşekkür ederim. Bu konuda bahsettiğiniz gibi işverene durumu zaten izah ettim. Esas olarak bu olayın mevzuat karşısında durumunu, eksik veya hatalı bilgiyi düzeltmek istediğim için foruma konu olarak açtım.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

Teorik olarak değerlendirme yaparsak. Kıdem ve ihbar hak etmeyen kişiye yapılan bu tür ödemeler, gider olarak indirim konusu yapılamaz. Çünkü yasal olmayan bir ödemedir. Veya ücret olarak kabul edilip vergilendirilmesi gerekir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

ihbar tazminatı ile kıdem tazminatını birbirine karıştırmayalım. kıdem tazminatı hak kazanma koşulları ayrıca maddeler halinde yazılmıştır. Dolayısıyla sizin konuda ki işçi ihbar tazminatı alamaz ama kıdem tazminatını hak etmektedir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

sayın fesmeli 25.maddenin II.fıkrası "içcinin iyiniyet ve ahlak kurallarına uymaması" hükmünü taşımaktadır diğer 25/1-25/3 ve 25/4 e göre fesh edilmişse kıdem ve ihbar alır ama 25/2 ye göre fesh edilmişse hiç bir hak alamaz.

anladığım kadarıyla JRAKS 25/2 den bahsediyor.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Gider Yazılabilir mi?

doğru sölüyorsun M.Gür ben dikkatli okumadım. genel bilgi vermek istedim
 
Üst