Kıdem Tazminatı Hk

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
diyelim ki bir personel yıl başından itibaren 8 ay boyunca 3.000 tl brüt aylık almaktadır. bu personelin 9.ay da ücreti 2.500 tl brüte düşürülmektedir. (genel ekonomik kriz vs nedenlerle) e bildiğiniz üzere kıdem tazminatı da son almış olduğu brüt ücret üzerinden hesaplanır. böyle bir pozisyonda tazminat hesaplamasının son 1 tıl içerisindeki almış olduğu ücretlerin 365 e bölünmesi neticesinde oluşan günlük ücret baz alınması gerektiğini düşünüyorum. aksini düşünen var mı?
 
Ynt: kıdem tazminatı hk

İş akdi çalışan tarafından bu nedenle fesih edilirse ortalama olmaz. 3000 üzerinden hesaplanmalıdır.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

aşağıda alomaliye sitesinden alıntısını yapmış olduğum bilgiler de benim düşüncem doğrultusunda.

* Kıdem yılı 360 gün kabul edilemez. Bir tam yıl ifadesinden iş akdinin devamına ilişkin yıl, yani 365 günün anlaşılması icap etmektedir. Müteaddit (birden fazla) yargı kararlarında da ifade edildiği üzere, kıdem tazminatının hesabında bir güne isabet eden miktar bulunurken, bir yıl içinde ilgililere yapılmış olan ödemelerin 365 sayısına bölünmesi, ilamda da belirtildiği üzere yılın 365 gün olarak dikkate alınması gerekmektedir. (Sayıştay Temyiz Kurulu 7 Mart 1989 Dosya No:21607, Tutanak 21721)
Kıdem tazminatında en önemli konu çalışma süreleridir. Çalışma sürelerinin yanında işçiye sağlanan sosyal haklar da kıdem tazminatı hesabında önemli rol oynar. Ancak sosyal hakların süreklilik arzetmesi gerekmektedir.

Aynı işverene bağlı olarak birden fazla işyerinde çalışan işçinin hizmetleri birleştirilir.

* Farklı zamanlarda, farklı ücretlere göre yapılan ödemelerin bir güne isabet eden miktarının bulunmasında son bir yıl içinde yapılan ödemeler tutarı 365'e bölünmelidir. (Yargıtay 9 Hukuk Dairesi 13 Haziran 1983, Esas 3542, Karar 5245)
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

01.01.2009-31.06.2009 tarihleri arası uygulanacak kıdem tazminatı tavan ücreti: 2.260,05 TL
01.07.2009-31.12.2009 tarihleri arası uygulanacak kıdem tazminatı tavan ücreti:2.365,16 TL dır.
Bu durumda 2500 veya 3000 olmasının pek bir önemi bulunmamaktadır.
Belirtilen tavan ücret baz alınarak yukarıda belirtildiği üzere 365 güne bölünüp günlük kıdem tazminatı bulunarak çalışılan gün sayısı ile çarpımı sonucu hesaplanacaktır kıdem tazminatı toplamı.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

sayın keremcem, benim vermiş olduğum bu bir örnektir. bu örnekte de tavan tutarları olmadığı varsayılmıştır. burada tartışmak istediğim konu 365 e bölünüp ortalamasının alınması gerektiği bana doğru gelmektedir. fakat pek çok meslek mensubu arkadaşlarımız son ücret olarak kafalarında olayı fikslemişler. ücret artışlarında da bence öyle olması gerekir. bir personel atıyorum ilk altı ay farklı ikinci ay farklı(zamlı) ücret almış ise bunun 365 e bölünüp ortalaması alınması gerektiğini düşünüyorum. eğer yanlışım var ise beni bilgilendirin ben de yanlışımı düzelteyim. amacım ukalalık değil doğru olanı bulma için uğraşıdır...
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

Belirsiz süreli sözleşmeli çalışan için (son alınan giydirilmiş brüt ücret/365)x çalışılan gün sayısı dır.
Tavan tutarını verilen rakamları dikkate alarak belirtmek istemiştim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

İş K. Md 14 (Kıdemle ilgili eski kanun)
...
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Buda son aldığı bürüt demek.
-/-
Eğer çalışan ücretin eksiltilmesi nedeni ile ayrılacak ise kıdem eksiltme öncesi ücret esas alınarak hesaplanmalı. Ayrıca ücretinin düşürülmesini kabul etmediği için ayrılıyor ve bunu maaş hesabına yattığında/ödendiğinde öğrenmiş ise son maaşı düşüş öncesi ücrete göre düzeltilmelidir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

peki arkadaşlar. benim yukarıda alomaliye sitesinden alıntısını yazdığım yazıdan benim anladığım bu değildir. ayrıca bir işveren düşünün ki uyanıklık olarak önceden ücreti düşürme polikasına gitmiştir. 1-2 ay bu şekilde çalıştırdıktan sonra. yok kardeşim ben bununla da yetinemedim seni çıkartmak durumundayım dediği zaman, o zaman almış olduğu son ücret üzerinden tazminat hesaplanırsa bu işçiye yapılan haksızlık olmaz mı? sanırım iş yargı sürecinde taşındığında durum işçi lehine gelişmekte.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

Sn . Batlı


Acaba aynı şeyi söyleyip farklı mı algılıyoruz.


01.01.2009-31.06.2009 tarihleri arası uygulanacak kıdem tazminatı tavan ücreti: 2.260,05 TL
01.07.2009-31.12.2009 tarihleri arası uygulanacak kıdem tazminatı tavan ücreti:2.365,16 TL dır



Ancak eğer tavanı aşmasaydı. İndirilmeden önceki brüt üzerinden ödenmesi gerekirdi. Çünkü iş akdi bu nedenle fesih edilmiştir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

sayın nguroy,

iş akdinin bu nedenle fesh edildiğinden ben söz etmiyorum. işveren tarafından yapılan herhangi bir sebep olabilir. böyle bir durumda işveren bu şekilde bir uyanıklıkla son ücreti üzerinden kıdem tazminatını verirse durum nasıl gelişir sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyorum. işçinin ücretinin düşürülmesinden ötürü kendisi tarafından fesihden bahsetmiyorum.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

Bu durumda kazanılmış hakkın iadesi söz konusu olur. Tekrar dava açılabilir.
Yani sonuç yargıda belirlenir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Hk

Ücret düşürüldü,işçi bu duruma itiraz etmeyip çalışmaya devam etti ise , son ücreti kabul etmiştir.Aldığı son brüt ücret üzerinden tazminatı hesaplanır.
Ücret düşürüldü, işçi yazılı şekilde itiraz etti, hakkını istedi, işveren düşük ücrete devam etti ve sonra da madem öyle çıkarttım seni işten buyur tazminatın da benim belirlediğim son aldığın düşük ücretten dedi ise, çalışanın dava açması durumunda ıspatlayabildiği düşürülmeden önceki ücret üzerinden kıdem tazminatının ödenmesine karar verilir.
 

Benzer konular

Üst