Kıdem Tazminatı Karşılığı Hakkında...

Selamlar. İş yerinde birinci yılını dolduran personeller için 654 karşılık giderleri hesabı bir aylık brüt ücreti kadar borçlu 472 kıdem tazminatı karşılıkları ise alacaklı şekilde kayıt atıp karşılık ayırıyorum. 1 ocak tarihinde ise 472 borç 644 konusu kalmayan karşılıkları alacak kaydedip, tekrar ilgili yılın güncel brüt ücretini kayıt atıyorum. ama personellerin çıkışı olmadığı için tazminat ödemesi olmuyor. bu yaptığım işlem doğru mu yoksa 1 ocak tarihli konusu kalmayan karşılıkların 31.12 de mi olması gerek ?

Selamlar. İş yerinde birinci yılını dolduran personeller için 654 karşılık giderleri hesabı bir aylık brüt ücreti kadar borçlu 472 kıdem tazminatı karşılıkları ise alacaklı şekilde kayıt atıp karşılık ayırıyorum. 1 ocak tarihinde ise 472 borç 644 konusu kalmayan karşılıkları alacak kaydedip, tekrar ilgili yılın güncel brüt ücretini kayıt atıyorum. ama personellerin çıkışı olmadığı için tazminat ödemesi olmuyor. bu yaptığım işlem doğru mu yoksa 1 ocak tarihli konusu kalmayan karşılıkların 31.12 de mi olması gerek ?
Sayin uzman muhasebe

Aslinda yaptiginiz islem dogru ancak ben bir, iki duzeltme yapayim. VUK Kanunumuzda Kidem Tazminati karsiliklarini UFRS uygulayan firmalar yapiyor ancak VUK donduklerinde onlarda aynen sizin yaptiginiz gibi yapiyorlar.

Yukarida dedigim gibi Kidem Tazminati karsiligini 654/472 seklinde ayirdiktan sonra 472 hesap kalabilir ancak 654 hesabi K.K.K.G hesabina atarak kapatabilirsiniz. Yani tekrar 644 hesabi kullanmaniza gerek yok , 472 hesap bilanco hesabi oldugu icin bu Gelir Gider hesabina etkilemeyecek ve isletme sahibi yarinlar icin karsilacagi kidem ve ihbar tazminatlarinida kontrol etmis olacak ona gore butce hesabini yapacaktir.

654 hesaba gelince bu hesabi aylik yada, yil sonunda kapatabilirsiniz ancak Gecici Vergi Donemlerinde de bu hesabin K.K.E.G hesabina devredilecegini UNUTMAYIN. (Bu hesabi muhasebe kaydi atarak yapabileceginiz gibi bilanco uzerinden de yapabilirsiniz.)

472 Bilanco hesabindaki rakami ise, eger isten cikarilan personel olursa, Iscinin Kidem Tazminati ve Ihbar Tazminatini bu hesaplardan odeyebilirsiniz.