Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

Üyelik
28 Haz 2011
Mesajlar
2
merhaba,
ben bir özel okulda süreli iş sözleşmesi ile öğretmenlik yapmaktayım. (01.09.2010-31.08.2011) Okulun küçülmeye gittiği gerekçesi ile sözleşmemin gelecek yıl yenilenmeyeceğini kurum yetkilisi sözlü olarak bana bildirdi. Daha sonra benden 31.09.2011 tarihli istifa imzalamam istendi. İstifa imzalamadım fakat bundan sonra neler yapmam gerektiğini ve haklarımın neler olduğunu bilmiyorum. sadece ihbar tazminatı alamayacağımı biliyorum. kıdem tazminatı alabilir miyim? Sözleşmemin bitmesi (işten çıkarılmamış olmam)işsizlik maaşı almama engel mi? bunun için kurumdan nasıl bir belge almam gerekiyor?
 
Ynt: kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

belirli süreli iş sözleşmelerinde.. sözleşmede belirlenen sürenin kendiliğinden son bulması halinde veya tarafların anlaşarak sözleşmeyi sona erdirmelerinde kıdem tazminatı ödenmez..

İstifa dilekçesi yazarsanız.. işsizlik maaşından mahrum kalırsınız.. ( tabiki yeterli priminiz mevcutsa..)
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 9. maddesine göre en az 1 yıllık belirli süreli sözleşme ile çalışılması yasal zorunluluk olduğundan;
bu sözleşmeler ard arda yapılmış olsa bile belirsiz süreliye dönüşümü mümkün olmadığından;
yeni dönemde sözleşmenizin yenilenmemesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanacağınızı düşünüyorum.
Yöneticinizin bahsettiği yeni dönem sözleşme yenilememe bilgisini yazılı olarak alma şansınız varmı?
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

Bünyesinde çalışan eğitimcilerle.. Özel kurumlar herhangi bir objektif durum olmaksızın.. sözleşmeleri belirli yapabilir.. ve bunları senelerce uzatabilir.. 5580 kanunda sözleşme uzatılması.. yargı tarafından kötüye kullanım olarak adlandırılmaz ve sözleşme en başından beri belirsiz olarak adlandırılmaz..atıyorum..8 sene boyunca sürekli sözleşmesi yenilenen bir öğretmenin sözleşmesi süresi dolmadan önce sonlandırılırsa.. 8 senenin kıdemi ödenmez..sadece son sene de kalan ücret tazminat olarak talep edilebilir..

Benim bildiğim..kıdem tazminatına hak kazandıran haller içerisinde.. sözleşme bitişi yok..bu nedenle tazminat talep edilemez..
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

"Benim bildiğim..kıdem tazminatına hak kazandıran haller içerisinde.. sözleşme bitişi yok..bu nedenle tazminat talep edilemez..

"

Evet benim görüşüm de bu yöndedir. Sözleşme süresinden önce her hangi bir haksız nedenle sona erdirilirse bir tazminat söz konusu olabilir.
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

Belirli süreli sözleşmelerde kıdem tazminatı uygulaması olmamakla birlikte istisna olarak eğitim öğretim kurumlarında belirli süreli sözleşme ile çalışsa dahi kıdem tazminatı almalarına hükmeden bir çok yargı kararı mevcuttur. Araştırmanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

Bu belirli süreli sözleşmelerde kıdem tazminatı durumu zaten oldukça karışık. Yüksek mahkeme kararlarıda öyle.
Aksine kararlar da var.
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

İş kanununa göre ;belirli süreli sözleşmenin süre dolması nedeniyle sona ermesinde kıdem tazminatına hak kazanılmaz.Ancak kanunlar gereği belirli süreli sözleşme ile çalışmak zorunda bırakılan özel öğretim kurumu çalışanı öğretmenin, örneğin 8 yıl çalışmanın ardından, sözleşme süresi bitti diye kıdem tazminatı hakkı, bir başka kanunla ortadan kaldırılamaz sanırım :)
Elbette, bu duruma kesin kararı yargı verecektir, çünkü o işverenin kıdem tazminatı ödemek istememesi de belirli süreli sözleşme belirli süreli sözleşmedir, süre bittiysekıdem tazminatı olmaz düşüncesi gereği normaldir.
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

Doğrudur :)

Sözleşmenin yenilenmeyeceği işveren tarafından bildirilmesi.. feshin işverence yapılacağı sonucunu doğuruyorsa şayet.. en doğru kararı yargı verir..

Sayın çınarağacı.. kurban olayım bir bakın..konuyu açıp gitmişsiniz..bizi birbirimize düşüreceksiniz.:)
 
Ynt: Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim?

yorumlarınız için çok teşekkür ederim. peki keremcemin dediği gibi işyerinden sözleşmemin yenilenmeyeceğine dair bir belge almayı başarırsam (ki işkurdan söylediklerine göre işsizlik maaşı için çıkış belgesi alacakmışım o arada böyle bir şey yazdırabilirim belki) durum nasıl olur?
 
Üst