Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muh1111
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kıdem Tazminatı

muhasebe ' Alıntı:
2009 10 15
2008 9 2

1 yıl = 365 gün
1 ay = 30 gün
13 = 13 gün

kamalı ' Alıntı:
merhabalar
kıdem tazminatı tavan ücretinden hesalanır.2365,16 tl dir.
kıdem hakedilen gün sayısı 405 gün x 6,57 günlük ücreti = 2660,85 tl - 15,97 damga vergisi = 2644,88 tl net ödenecek tutar.
saygılarımla

sayın kamalı nın bulduğu saat ücretini buldum ben de. Ama ben günün 403 oldğu kanaatindeyim. O zaman brüt 2.647,66 ve net 2.631,77 olur...

muh1111, 8325,00 tl son bir yıllık ücret mi yoksa son aldığı aylık bürüt mü?
-/-
kamalı, asgari ücret günlük 23,10 iken 6,57 nasıl buldunuz?

Son aldığı bürüt kıdem tavanı olan 2.365,16 geçtiği için günlük yaklaşık 78,84 aylık 2.365.16 üzerinden ve 409 gün üzerinden kıdem hesaplanmalı.

T U R K O ' Alıntı:
muh1111, 8325,00 tl son bir yıllık ücret mi yoksa son aldığı aylık bürüt mü?
-/-
kamalı, asgari ücret günlük 23,10 iken 6,57 nasıl buldunuz?

Asgari ücretle ne alakası var ki bulduğu ücretin. Kıdem tavanına göre 6,57 doğru.

sayın turko,
bende aynen sizin dediğiniz gibi yaptım. ama programcılarımızla görüşüyorum kesinlikle kabul etmiyorlar 365 gün olduğunu. 360 gün olmalı diyolar. bu konuda bile tek düzen uygulayamadığımız için üzülüyorum açıkcası. ne kadar basit bir konu aslında ama....

Yargının genel olarak işçi lehine karar verdiğini düşünerek 365 gün olarak dikkate almak gerekir. Aslında şöylede yapabilirsiniz;
Her tam yıl için 1 aylık ücret + her tam ay için 1/12 aylık ücret + hem tam gün için 1/360 aylık ücret. Sonuçta bir iki lira kimseyi zengin etmez.

Ya aslına bakılırsa burada 360 gün olması çalışanın menfaatine olduğu için , ee işverende bunu kabulleniyorsa uzamanların çıkıpta illede 365 gün olmalı demesi çok bir şey değiştirmez. Çünkü çalışanın zararına değil , yararına bir durum söz konusu...

Kıdem tazminatını alabilmesi için giriş tarihinden sonra en az 1 seneyi tamamlamış olması gerekir.Ondan öncesinde hak edemez..

muh1111 ' Alıntı:
sayın turko,
bende aynen sizin dediğiniz gibi yaptım. ama programcılarımızla görüşüyorum kesinlikle kabul etmiyorlar 365 gün olduğunu. 360 gün olmalı diyolar. bu konuda bile tek düzen uygulayamadığımız için üzülüyorum açıkcası. ne kadar basit bir konu aslında ama....
Aslında sorun programda veya hesaplamada değil, programcınızda, anlayışı kıt gibi görünüyor!!??
1475 sayılı kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14.maddesinde durum çok açık belirtilmiş:
"
...
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır."

Programcınıza sormak gerekir bence,1 yıl kaç gündür, kaç aydır, kaç mevsimdir???