Kıdem Tazminatımdan Kesinti Yapılabilir mi ?

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
Bir şirkette beş yıldır muhasebe bölümünde çalışmaktayım. Patronumun beni çıkaracağına yönelik duyum aldım. Bundan iki yıl kadar önce yapmış olduğum bir yanlış işten dolayı şirketin 10.000 tl daha fazla vergi ödemesini sağladım. Fakat bu işlemi daha önce işten ayrılan muhasebe müdürünün talimatı ile yaptım. Şimdi çalıştığım firma beni işten çıkarttığı zaman bu bedeli benim tazminatımdan kesebilir mi? Bu arada 15 yıl 3600 gün hakkımda var. Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.
 
Sn.batlı,
Hayırlı günler.
Bir şirkette muhasebe bölümünde çalışmak ,o işletmenin sorumluluğunu üstlendiğiniz anlamına gelmez.Dolayısıyla Kıdem tazminatınıza bir kesinti uygulanamaz.15 yıl 3600 gün kuralına göre SGK dan yazı alıp kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Umarım yeterlidir.
 
Zaten olayın üzerinden 2 yıl geçmiş. Bu tip olaylarda olayın öğrenilmesi tarihinden itibaren en fazla 7 iş günü içersinde işlem yapılması gerekir. Aksi halde zaten kabul edilmiş olur.
Ayrıca böyle birşeyi sizden kesebilmesi için mahkeme kararına ihtiyaç vardır. Öyle kafasına göre işlem yapamaz işveren.
Ancak usule uygun çıkarırsa tazminatınızı ödemek zorunda , yahut da sgk yazısı ile yine ödemek zorundadır.
 
Ben gene de işsizlik maaşını alabilmem için kendim istifa etmeyeyim istiyorum. Bir yandan da karşı tarafın art niyetli tavrından dolayı tazminatımdan da olmayayım dedim. Yani işimin sağlam olması için sgk dan yazı alıp istifa etmem gerekiyor ise öyle davranayım dedim. Bu nedenle siz değerli üstadlara danışmak istedim.
 
Düşüncem;
Bu olayda sn.batlı nın kusurlu olduğu/olacağı düşüncesinde değilim,kaldı ki sn.Nizam beyin dediği gibi nihayetinde kesinti yapılabilmesi,siz istemedikçe mahkeme kararı ile olabilir,
Diğer noktalara ilişkin olarak,
işverenin ne yapacağını bilmiyoruz,bu durumda sgk dan sözkonusu yazıyı(15 yıl-3600 p.güne ilişkin yazıyı)alın cebinizde hazır bulunsun,gerekirse kullanır,gerekmez(yani işsizlik ödeneği açısından veya başkaca sebeblerden ötütürü gerekmez)ise kullanmazsınız.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst