fonradar

Kıdem Tazminatında yaşın beklenmesi.?

Üyelik
15 May 2010
Mesajlar
1
Arkadaşlar merhaba
bir konuda bilgiye ihtiyacım var, 18 senedir çalışmakta olduğum şirketten ayrılmak istemekteyim. son zamanlarda orta çıkan (benim yeni öğrendiğim) 15 yılı ve 3600 günü dolduranların kendi isteği ile işten ayrılmaları halinde de ve kıdem tazminatlarını almaları.
Ben 18 yıldır çalışmakta olduğum şirketten ayrılırsan bende kıdem tazminatı alablirmiyim. beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
teşekkürler


Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: Kıdem Tazminatında yaşın beklenmesi.?

25 Yıl olan 1Sigortalılık sürenizi ve prim gününüzü doldurduysanız, Sskdan alacağınız sadece yaşınızın bekleneceğini gösteren yazıyı işvereninize sunarak, sadece kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.
 
Ynt: Kıdem Tazminatında yaşın beklenmesi.?

Merhaba,

15 yıl kıdem tazminatı, 3600 gün ile emekli olmadan kıdem tazminatı almak
Normal şartlar altında bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işverenin bu kişiyi işten kovmuş olması gerekir. Tabi işçinin kovulması dışında ayrıca askere giden erkeğin ve evlenen bayanın bir yıl içinde işten ayrılması durumunda da işyerinden kıdem tazminatı alacağı doğacaktır.

Bütün bunların dışında hangi şartlarda kıdem tazminatı alınacağı kanun maddesinde yazılmıştır. Bunlardan birisi de ?506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A)

bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, ? maddesidir.

Buna göre emekliliğini hak etmiş bir işçinin SGK?dan kıdem tazminatı alabilir yazısı aldıktan sonra bunu işyerine ibraz etmesiyle kıdem tazminatını işyerinden alabilir. Tabi bunun için bağlı bulunduğu işyerinde en azından 1 sene çalışmış olması gerekir.

SSK daha önceleri bu belgeyi vermekten imtina etmekteydi. Çalışanların emeklilik hesabını yapıp toplam hizmet süresi ile emekli olma olacağı süre yaştan dolayı emekli olacağı seneden daha önce ise bu belgeyi vermiyordu. Bunu yaparken de işçiye sen zaten 5 sene sonra emekli olacaksın diye bir söz edip ve yaştan emeklilik süresinin çok daha fazla sene aldığı söylenmekteydi. Örnek vermek gerekirse bir kişi primlerini ödeyip 5 sene sonra emekli olacakken yaştan dolayı 10 sene sonra emekli olacaksa kurum bu kişiye kıdem tazminatı alabilir yazısı vermemekteydi.

Kanunlarda işçiye tanınmış bir hakkı kurum keyfi bir uygulama ile çalışanlara vermemekteydi. Bunun üzerine çalışanlar kurumu dava ettiler ve bu yazıyı artık herkes alabilmekte.

Şimdiye kadar 3600 ssklı günü ve 15 yıllık sigortalı hizmet süresini tamamlayan herkes sadece yaşı beklediğine dair yazıyı SSK?dan alıp işverenlerine ibraz ederek kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar.Çalışanlara bir uyarı, kendi kendinize emeklilik hesabı yapıp daha sonra işyerinden emeklilik için ayrılmak istediğinize dair bir yazı yazıp işten ayrılırsanız ve gerçekte de bu süreleri doldurmamış olduğunuz anlaşılırsa işveren sizin istifa ettiğinizi öne sürebilir. Bu hayatın doğal akışına karşı bir düşünce olsa dahi mahkemelerde zaman geçirmek istemiyorsanız öncelikle SSK?dan kıdem tazminatı alabilir yazısını alıp daha sonra bunu işvereninize ibraz ediniz.
Not: Bu uygulamadan basın iş ve deniz iş kanununa tabi çalışanlar faydalanamamaktadır.

Alıntıdır.
 

Benzer konular

Üst