fonradar

Kira bedeli üzerinden stopaj

Üyelik
15 Mar 2010
Mesajlar
27
Konum
istanbul
şehir kulüplerine ait işyerlerini kiralayanlar ödedikleri
kira bedeli üzerinden stopaja tabi
olur mu
teşekkürler
 
Ynt: Kira bedeli üzerinden stopaj

Kiralayan kim, şahıs mı,gerçek kişi tacir mi,sermaye şirketi mi,serbest meslek erbabı mı,konut mu kiralanan yer. Bunları bilmeden nasıl cevap verelim?
 
Ynt: Kira bedeli üzerinden stopaj

Peki gerçek kişi tacir mi, yoksa örneğin konut olarak mı kiralanmış? Onu da bilmem lazım.
 
Ynt: Kira bedeli üzerinden stopaj

Ben de onu netleştirmek istiyorum, nasıl bilebilirim ki, belki bir derneğe ait taşınmaz konut olarak kiraya verildi?

Şimdi elimizde yeterli bilgi olduğuna göre duruma bakalım. Anladığım kadarıyla şehir klubü dediğiniz bir dernek statüsünde. Bu durumda 2 farklı durum olabilir, birincisi taşınmaz derneğe aittir, ikincisi ise taşınmaz derneğin iktisadi işletmesine dahildir.

1 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 15.3.2.3. bölümünde konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

"Kurumlar Vergisi Kanununun 1'inci maddesinde sayılan kurumlar vergisi mükelleflerine (kooperatifler hariç) ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır. Bu kurumların elde ettikleri kira gelirleri ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.

Dernek veya vakıflara ait taşınmazların bir iktisadi işletme oluşturacak şekilde kiralanması halinde, oluşacak iktisadi işletme kurumlar vergisi mükellefi olduğundan elde edilen kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.


Buradan anladığımız taşınmaz derneğe ait ise stopaj var, derneğin iktisadi işletmesine aitse stopaj yok.
 
Ynt: Kira bedeli üzerinden stopaj

5520 sayılı kanun geçiçi 2. maddesine göre (1) 1/1/2008-31/12/2015 tarihleri arasında; kesinti yoluyla vergilendirilmiş bulunan kiralar için iksitsadi işletme oluşmuş sayılmayacağından 31.12.2015 tarihine kadar kurumlar vergisi mükellefiyeti oluşturmaya gereke bulunmamaktadır.
a) Dernek veya vakıflarca elde edilen Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (5) numaralı bendi ve geçici 67 nci maddesi kapsamında kesinti suretiyle vergilendirilmiş kazanç ve iratlar,
------------------------------------------------------
Diğer tarafdan Koray Beye, ek olarak bu taşınmaz ikstisadi işletmeye dahilse hem fatura keseceksiniz hem de %18 oranında KDV hesaplayacaksınız.
 
Üst