fonradar

Kira Beyannamesinden Düşülebilecek Giderler

Üyelik
9 Mar 2021
Mesajlar
1
Konum
izmir
gayrimenkulum 2020/1-9.aylar arasında kirada idi. kiracı çıktıktan sonra gayrimenkule tadilat yaptırdım. ancak sonra tekrar kiraya veremeden bina yıkılmıştır.kiracı çıktıktan sonra yaptığım tadilatı tekrar kiraya vermesem de önceki kiracıdan elde ettiğim kira gelirimden düşebilir miyim??
 
Tabiki dusemezsin boyle bir sey olmaz. Yapacaginiz ilk kiracidan elde ettiginiz kirayi beyan etmek. Yalniz bunu yaparken Goturu ve Gercek Giderden 1 tanesini sececeksiniz. Daha sonra ikinci kiracinin kira beyanini verirken bu yontemlerden hangisini secti iseniz onunla aynen vereceksiniz. Burada sececeginiz seceneklerde zaten asgari duseginiz giderleri oransal olarak ( bu oran %15) duseceksiniz
 
"Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri"
Gerçek gider yöntemini seçmişseniz ek olarak gider 2020 yılında ve kira geliri elde edilen gayrimenkul için yapıldıysa indirilebilir diye düşünüyorum.
 
Ayrıca,

"Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler."

Götürü gider yönteminden gerçek gidere dönebilme imkanınız varsa 20 yıl süre ile amortismanını ve konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’ini indirebilirsiniz.
 
Üst