fonradar

Kira Geliri İle Beraber Değer Artış Kazancının Olması

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
458
Konum
izmir
merhaba ..değer artış kazancı 6.500 tl olan şahıs (vergi mükelelfi değil.) 8.800 tl sınırın altında kaldığı için beyan edilmecek diye düşünüyordum fakat beraberinde bir konuttan 9.600 tl yıllık kira geliri de varmış...bu durumda değer artış kazancı istisnası devreden çıkarmı ....kira gelirini tek başınmı değerlendireceğiz..aydınlatırsanız seviniirm ...teşekkür ederim..(gms ler değişik şekillerde karşımıza çıktıkça kafam karışıyor..)
 
1-Değer artış kazancındaki istisnadan yararlanmanın her hangi bir ön koşulu yok. Elde edilen 6.500 TL değer artış kazancı istisna haddinin altında olduğundan GVK md.86/1-a'ya göre beyannameye dahil edilmeyecektir.

2-Konuttan elde edilen kira geliri ise GVK md.85 ve 86 uyarınca her halükarda beyannameye dahil edilecek.

3-Bu şahıs basbayağı vergi mükellefi.
 
Son düzenleme:
sayın koraykarakay cevabınız için teşekkür ederim...kişinin bana verdiği bilgi kadarı ile mükelelf değil..artık günahı kendisine ait....ilgli maddeyi okudum....GVK mad.86/1-a. Tam mükellefiyette; a) Gerçek usulde vergilendirilmeyen ziraî kazançlar, bu Kanunun 75 inci maddesinin (6327 sayılı kanunun 7.maddesiyle değişen ibare; Yürürlük 29.08.2012)(15) ve (16) numaralı bentlerinde(5) yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı, anlamak için baya bir yorum gücüne sahip olmam gerekiyor sanırım..
 
Üzmeyin kendinizi bizim vergi kanunlarımız kimse kolay kolay anlamasın diye şifreli, bizim işimiz de şifreleri çözmek:) Yalnız tekrar ediyorum bahsettiğiniz kişi GMSİ ve değer artış kazancı elde eden bir vergi mükellefi. Mükellef o, VUK md.8 der ki vergi mükellefi vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzelkişidir. Bir daha düşünün şimdi bu şahıs mükellef mi değil mi?
 
Üst