Kira Geliri/Vergisi hakkında

Üyelik
7 Ağu 2021
Mesajlar
2
Konum
Türkiye
Herkese merhabalar. Foruma yeni kaydoldum. Bu konularda pek bir bilgim yok onun için bilen birilerine sormak istedim. Adresime ve şahsıma GİB tarafından aşağıda paylaştığım kağıt gönderildi, anladığım kadarıyla kira ile ilgili. Geçen yıl(aylık 1000 lira) ve bu yılın 6 ayı(aylık 1100 lira) elime kira geldi. Ev benim değil babamın ancak ben şehir dışında öğrenci olduğum ve bulunduğum şehirde kira ödediğim için kira tutarı, kiracı tarafından benim banka hesabıma gönderiliyor. Dediğim gibi aldığım kirayı bende yaşadığım yerde kira olarak veriyorum. Ne yapmalıyım?

WhatsApp Image .jpeg

İnteraktif vergi dairesi sitesine girdiğimde ise şöyle bir kayıt var:
Screenshot_4.png
 
Babanız GMSI beyanı vermesi gerekir. Sizin kira ödemesi yapmanız durumu değiştirmez.

GVK MADDE 70 -74 konuyu izah edilmiştir
Dediğim gibi bu işlerden pek anlamıyorum. İlk defa duydum kiradan vergi alındığını. İllaki vermek gerekiyor mu bu beyannameyi? Babamın vermesi yeterli mi veya ben versem olur mu? Sonuçta bende kira veriyorum talep edilen vergide herhangi bir düşüş/indirim veya vermeme gibi bir durum olabilir mi?
 
Sayin stajyer 66 dedigi gibi
Gayrimenkul tapuda kimin adina kayitli babanizin mi? O zaman beyannemeyi babaniz verecek. Sizin odediginiz kiralarin buradan mahsup edilmesi bir sey degistirmez
Bence şoyle yapin yazi sizin adiniza gelmiş babanizin degil.
Babaniz beyannameyi pismanlikla verebilir boylece goturu gideri ve istisnayi duşer. Sizde gelen yaziya kira gelirinin babanizin oldugunu beyan eder onunda GMSI beyan ettigini açiklayan bir dilekce verirsiniz.
Buradaki amac eger yazi babaniza gitseydi beyannameyi pismanlimla verse bile indirimden faydalanamazdi. Ama yazi size gelmiş ona gelmemiş bence o beyannameyi pişmanlikla versin indirimi kullansin sizde bu size gelen yaziya karsi vergi dairesine dilekce verin konu kapansin
 
Üst