fonradar

Kira Kaydı

Üyelik
3 May 2007
Mesajlar
10
mrb arkadaslar bizim bir firmamız kullanmak üzere bir işyeri kiralıyor. İşyerinin kira bedeli 500 USD olarak peşin veriliyor ve bir de kiralanan işyerine 500 USD ise depozito veriliyor acaba bunu ben muhasebe kaydına nasıl yansıtırım yardımlarınızı bekliyorum Tşkler..
 
Ynt: Kira Kaydı

770 500dolar karşılığı ytl
226 500dolar karşılığı ytl
100 kasa hesabı 1000dolar karşılığı ytl
 
Ynt: Kira Kaydı

Verilen depozito ve teminatlar hesabında dövizli kayıt yapınız. Dönem sonlarında değerlemeye tabi tutunuz.
 
Ynt: Kira Kaydı

merhaba,

yukarıda yapılan açıklamalara ilave olarak, burada kiralanan yerin ne amaçla kullanılacağını ve işyeri sahibinin gelir/kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığını da dikkate alınız. eğer kiralanan işyeri satış organizasyonunda yeralan bir yer ise 760 üretim işinde kullanılan bir yer ise 730 hesapları dikkate alınız. ayrıca işyeri sahibi gelir/kurumlar vergisi mükellefi ise her ay kira faturası kesmesi gerekir.bu durumda da kdv hesaplanır. ayrıca dikkate alınmalıdır. eğer işyeri sahibi gelir/kurumlar vergisi mükellefi değilse stopaj hesaplamanız ve muhtasar beyannameye dahil etmeniz gerekir.

saygılar.
 
Ynt: Kira Kaydı

Bana vakit ayırdıgınız için cevap veren herkese teşekkür ederim. Herkese başarılar.
 
Ynt: Kira Kaydı

sayın nizam bey muhasebe kayıtlarında ,yabancı para cinsinden kayıt yapabilirmiyiz ? kira kaydı konu başlığına '' Verilen depozito ve teminatlar '' hesabını döviz cinsinden kayıt yapınız demişsiniz ,saygılar üstat
 
Ynt: Kira Kaydı

Sanırım kast edilen, nazım hesaplar aracılığı ile o döviz tutarının ( 500$ ) takip edilmesidir. En azından ben öyle algıladım.
 
Ynt: Kira Kaydı

Programınzıda dövizli kayıt yoksa tabi tl yapacaksınız. Fakat döviz cinsinde değerini de nazım hesaplarda izleyin. Dönem sonları değerleyin.
 
Ynt: Kira Kaydı

Depozitolara her ay veya 3 ayda bir kur farkı işletmen gerekiyor.
 
Ynt: Kira Kaydı

bu dövizli kiralarda tl'ye çevirmek için alınacak kur nedir?(stopaj için) örneğin 1000 usd olan kira tutarını; ay basında yapılan kira tahakkuku (01 Haziran 2009) kurumu dikkate alacağız yoksa ödemeyi yapacağımız( ödeme tarihi 10.06.2009) günkün kurumu dikkate alacağız...

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Kira Kaydı

Eğer bu sistem ile yapıyorsanız, tahakkuğu tahakkuk tarihndeki kur üzerinden yaparsınız. Ödeme yaptığınız zaman oluşan bir kur farkı var ise de o zaman tekrar kur farkı için ayrı yevmiye kaydı yapmanız gerekir ki bu fazladan madde yapmaktan başka bir sonuç oluşturmaz. Kur farkı için de stopaj hesaplamanız gerekir.
 
Üst