fonradar

Kira Ödeme Dekontu Yok İse;

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajer49
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajer49

Katkı Sunan Üye
Selam üstadlar,

Çoğu müşteri kira ödeme dekontlarını getirmiyor. Ödeyip ödemedikleride meçhul. Ödedik diyorlar ama pek inandırıcı gelmiyor. Sonuçta muhasebe kayıtları belgeye dayanıyor. Üç aylık stopajlarda bugüne kadar makbuz gözetmeden stopaj ödemesini yaptırdık firmalara. Hatta makbuzu olmayan kira ödemelerini firmaların giderlerinden de düştük. Sizce bunun bir sakıncası varmı ?
Şöylemi yapmalıyız,
Muhtasar beyannamede firmaya stopajını ödettirip, firmanın gideri olarak düşmemelimiyiz ?

Ynt: Kira Ödeme Dekontu Yok İse;

GVK md.38'e göre ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerli olduğu için ödeme yapılmamış olsa bile tahakkuk eden, diğer bir ifade ile kiraya veren tarafından hak kesbedilen kira ödemeleri gider de yazılmalıdır, stopaj da yapılmalıdır. Yaptığınız uygulama doğru kısacası.

ben makbuz yoksa stopaj beyan etmiyorum.
yanlış mı yapıyorum sn.koray bey :(

melissa78 ' Alıntı:
ben makbuz yoksa stopaj beyan etmiyorum.
yanlış mı yapıyorum sn.koray bey :(
Koray Beye sormuşsunuz ama ben de kendi düşüncemi yazayım.

Vergi kesintisi nakden veya hesaben ödemeye bağlanmıştır. Söz konusu kiraları kayıtlarınıza geçirdiğiniz anda hesaben ödeme gerçekleşmiştir. Dolayısıyla hesaben ödeme dikkate alınarak vergi kesintisi yapılması da gerekmektedir.

Teorik olarak bu doğru da. Şimdi yeni muhatsara beyannamede yaptığınız stopajların belge tarih ve nosu isteni
yor. Buraya ne gireceksiniz?

koraykarakaya ' Alıntı:
GVK md.38'e göre ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerli olduğu için ödeme yapılmamış olsa bile tahakkuk eden, diğer bir ifade ile kiraya veren tarafından hak kesbedilen kira ödemeleri gider de yazılmalıdır, stopaj da yapılmalıdır. Yaptığınız uygulama doğru kısacası.

Koray Bey madde GVK Md. 39 :)

39 değil,38'inci madde.

"Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:
1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur."

39 işletme hesabında kazancın tespiti.

Kira ödemesi yoksa veya varsa da makbuz numarası olmayacağı için bu bölüme " yok " diye işaretleyiniz. Bu öneriyi 444 0 189 yaptı. Doğru veya yanlış biz öyle yaptık sorun olacağını sanmıyorum.

aynen öyle arkadaşlar.yıllardır kira ödemelerini muhtasar beyannamede beyan edip defterimize de gider yazıyorduk.bir yığın incelemede hani bu kira ödemesine ait gider makbuzu diyen olmadı.beyanname ve defter kayıtları birbirini doğruladığı sürece sorun olmamalı.

bende luca ya sordum banka dekontunu girmeniz zorunlu değil yok u işaretleyip gönderin diyor

En azında kira sözleşmesini temin etmek de bir o kadar önemli.

ilhan ' Alıntı:
aynen öyle arkadaşlar.yıllardır kira ödemelerini muhtasar beyannamede beyan edip defterimize de gider yazıyorduk.bir yığın incelemede hani bu kira ödemesine ait gider makbuzu diyen olmadı.beyanname ve defter kayıtları birbirini doğruladığı sürece sorun olmamalı.
Tahakkuk ettirip beyan ediyor ödemeyi kayıtlara almıyorsanız tamam. Ancak kirayı ödendi olarak kayıtlara aldığınız halde banka dekontu yok ise büyük cezalar ile karşı karşıyasınız demektir.