Kira Ödemesi Tahakkuku...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alper
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

alper

Katkı Sunan Üye
Kira ödemelerini muhasebeleştirirken nasıl bir yol izlersek doğru yapmış oluruz acaba? Stopajı da 770 'in içine mi atacağız?

770 B 122
360 A 22
100 A 100

mü olacak?

Evet böyle olacak ama oranı dış yüzde yapmışınız o yüzden doğru olmamış
Şöyle olursa daha iyi

770.........100 (b)
360.........22 (a)
100/102 78 (a)

Üç aylık dönemlerde muhtasar beyanname düzenlenirken, kira makbuzu olsun olmasın kira ödemesini beyannamede gösteriyorum. Yani kirası ne kadar ise ödemiş veya ödememiş; beyannamede gösteriyorum.

Ancak muhasebe fişlerini işlerken makbuz ne zaman gelmişse o zaman kira ödemesi yapılmış diye gösteriyorum. Dolayısıyla da muhtasar ödemesi yapılğı zaman tahsilat makbuzunu işlediğimde hesap kapanmıyor.
Yani belki bir aylık kira ödemiş o üç ay içinde... Ama tahsilat makbuzunda 3 aylık stopaj yatmış oluyo. Oysa ki sadece bir aylık kira ödemesi tahakkuk etmiş... Yani tahakkkuk ile tahsil kayıtları birbirini tutmuyor.

:( Nasıl yapmalıyım ben bunu?

Sn Alper

Yanlış uygulama yapıyorsunuz, GMSİ tahsil usulune tabidir. Yani ödendiği zaman tahakkuk eder. Diyelim ki siz bir yıllık kira ödediniz tamamını stopajını tek seferde yapıp beyan etmelisiniz.
Aksine 4 ay geçti ama kira ödeyemediniz o zaman da stopaj tahakuku yapmayacaksınız.